Házenkářky se přiblížily postupu na mistrovství Evropy, Finkám nedaly šanci a vyhrály 43:23

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Házenkářky se přiblížily postupu na mistrovství Evropy, Finkám nedaly šanci a vyhrály 43:23
České házenkářky ovládly zápas. (archivní foto)
České házenkářky ovládly zápas. (archivní foto)Profimedia
České házenkářky v předposledním pátém zápase kvalifikace mistrovství Evropy zvítězily ve Finsku drtivě 43:23. Svěřenkyně norského trenéra Benta Dahla si připsaly třetí výhru ve skupině a přiblížily se postupu na šampionát. Češky proti poslednímu týmu tabulky od začátku dominovaly a rozhodly už během prvního poločasu, který ovládly 25:10.

Finsko – Česko 23:43

Národní tým zakončí skupinu nedělním zápasem v Plzni proti Portugalsku. Češky mají na druhém místě čtyřčlenné skupiny dvoubodový náskok na soupeře z Pyrenejského poloostrova, který podle očekávání podlehl lídrovi tabulky a již jistému postupujícímu Nizozemsku.

Dahlovým svěřenkyním by k účasti na šampionátu stačila v neděli i porážka maximálně o tři branky, neboť v úvodním vzájemném duelu v Portugalsku na podzim zvítězily o čtyři góly. Na závěrečný turnaj, který budou na přelomu listopadu a prosince hostit Maďarsko, Rakousko a Švýcarsko, projdou první dva týmy z každé skupiny a čtyři nejlepší celky z třetích míst.

Češky na podzim na úvod kvalifikace doma porazily Finsko 31:21 a proti outsiderovi skupiny dominovaly i ve venkovní odvetě. V poloprázdné hale nedaleko Helsinek bylo od začátku jasně patrné, že oba soupeře od sebe dělí několik výkonnostních tříd.

České házenkářky i s uzdravenou kapitánkou Malou přes propustnou finskou defenzivu od úvodu pohodlně navyšovaly vedení a už ve 14. minutě si vytvořily dvouciferný náskok 13:3. První dějství vyhrály Dahlovy svěřenkyně drtivě 25:10 a prožily jeden z výsledkově nejvydařenějších poločasů v samostatné historii. Sedmkrát se za úvodních 30 minut trefila spojka Jeřábková, která uspěla ze všech střeleckých pokusů.

Po změně stran Dahl protočil sestavu a Finky, které ještě nezískaly ve skupině ani bod a nikdy nestartovaly na velké akci, díky tomu přece jen více držely krok. Druhé dějství nakonec prohrály jen o pět branek. Mezi tyčemi se dařilo oběma českým gólmankám, Kudláčková v první půli i Novotná po změně stran si připsaly shodně po 14 zákrocích.

Tabulka skupiny.
Tabulka skupiny.Livesport

Národní tým se dostal přes 40 branek v zápase poprvé od prosince 2010, kdy ve světové kvalifikaci rozdrtil Bulharsko 44:20. Maximem české ženské reprezentace od rozdělení federace je 46 gólů v závěru roku 2003 proti Uruguayi.

Dahlův výběr zvítězil po sérii šesti porážek, v předchozích dvou kvalifikačních zápasech na přelomu února a března podlehl Nizozemsku. Po nedělním závěrečném duelu skupiny s Portugalskem čeká v příštím týdnu reprezentantky boj o olympijské hry. Od 11. do 14. dubna se na jednom ze tří kvalifikačních turnajů utkají o dvě postupová místa s domácím Španělskem, Nizozemskem a Argentinou.