Házenkářky si spravily na závěr olympijské kvalifikace chuť, Argentinu porazily 41:33

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Házenkářky si spravily na závěr olympijské kvalifikace chuť, Argentinu porazily 41:33
Češky si v utkání zastřílely. (archivní foto)
Češky si v utkání zastřílely. (archivní foto)Profimedia
České házenkářky v závěrečném třetím utkání olympijské kvalifikace porazily Argentinu hladce 41:33. Svěřenkyně norského trenéra Benta Dahla už před dnešním zápasem ztratily naději na postup na hry do Paříže, o kterou přišly po úvodních dvou prohrách s domácím Španělskem a Nizozemskem. Český tým položil základ k vítězství nad jihoamerickým outsiderem vedením 23:16 po poločase, 14 góly se blýskla nejlepší střelkyně duelu Markéta Jeřábková (28).

Česko – Argentina 41:33

Národní tým při premiérové účasti v kvalifikačním turnaji marně usiloval o první postup na olympijské hry od rozdělení federace. Ženská házenkářská reprezentace naposledy startovala na pod pěti kruhy v roce 1988 ještě v dobách Československa.

Trenér Dahl udělal před závěrečným zápasem čtyřčlenné skupiny změnu v sestavě. Jednu z brankářek Novotnou, která v pátečním duelu při prohře s Nizozemskem inkasovala střelu do hlavy, nahradila debutantka gólmanka Wizurová.

"Po prvních dvou zápasech jsme byli velmi zklamaní. Pracovali jsme na tom, abychom se vrátili zpátky na správnou cestu. A ukázali sami sobě i všem dalším, že jsme lepší, než jsme jak první dva zápasy vypadali," řekl na tiskové konferenci Dahl.

Už před zápasem bylo jasné, že Češky nepostoupí.
Už před zápasem bylo jasné, že Češky nepostoupí.Livesport

"Jsem dnes na holky velmi pyšný, jak pracovaly. Hrály ve velkém tempu, s rychlými přihrávkami, dobře uzavíraly prostory v obraně. S dnešním zápasem jsme spokojeni," doplnil třiapadesátiletý trenér.

Souboj "zklamaných" mezi nepostupujícími týmy probíhal v uvolněném duchu a prim hrály útoky. Češky v zápase ani jednou neprohrávaly a od stavu 6:6 dominovaly. Jen za úvodních 30 minut daly 23 branek a prožily střelecky jeden z nejlepších poločasů v historii. V předchozích duelech olympijské kvalifikace proti dvěma favoritům se přitom v ofenzivě trápily a s Nizozemskem skórovaly za úvodní dějství jen šestkrát.

Po změně stran pokračovalo utkání v podobném duchu. Český tým několikrát odskočil do dvouciferného vedení, Argentinky pak mírně zkorigovaly stav. Dahlův výběr navázal na vysoké vítězství ze vzájemného souboje na prosincovém mistrovství světa, kde si osmým místem zajistil start v olympijské kvalifikaci.

V minulém týdnu se Češky probojovaly na evropský šampionát, který se uskuteční na přelomu listopadu a prosince. Zápasem s Argentinou pro ně skončila tato reprezentační sezona. Není jisté, zda u týmu bude pokračovat trenér Dahl, jemuž v létě vyprší smlouva s českým svazem.

Další výsledky