Házenkářky v závěrečném utkání kvalifikace otočily proti Portugalsku a postupují na ME

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Házenkářky v závěrečném utkání kvalifikace otočily proti Portugalsku a postupují na ME
Češky přemohly Portugalky 25:22.
Češky přemohly Portugalky 25:22.Profimedia
České házenkářky v posledním šestém utkání kvalifikace mistrovství Evropy porazily po obratu Portugalsko 25:22 a postoupily na závěrečný turnaj, který se uskuteční na přelomu listopadu a prosince. Svěřenkyně norského trenéra Benta Dahla se v Plzni proti outsiderovi dlouho trápily, v prvním poločase prohrávaly o sedm branek, ale po přestávce skóre otočily.

Česko – Portugalsko 25:22

Ve čtyřčlenné skupině obsadily české reprezentantky druhé místo s bilancí čtyř výher a dvou porážek, které utrpěly se suverénním Nizozemskem. Národní tým postoupil počtvrté z posledních pěti evropských kvalifikací, minule neuspěl ještě pod předchozím trenérem Janem Bašným.

Závěrečný turnaj budou od 28. listopadu do 15. prosince hostit Maďarsko, Rakousko a Švýcarsko. Pod koučem Dahlem prošly reprezentantky i na druhou velkou akci, vloni v prosinci na světovém šampionátu překvapily osmou příčkou. Díky ní se v příštím týdnu představí na jednom z kvalifikačních turnajů o olympijské hry, postupně vyzvou domácí Španělsko, Nizozemsko a Argentinu.

Český tým na podzim v úvodním vzájemném duelu zvítězil v Portugalsku 30:26, a protože měl před dnešním zápasem na soupeře dvoubodový náskok, stačila by mu k udržení postupového druhého místa i těsná porážka. Favorit nevstoupil do utkání dobře a zpočátku se trápil.

Tabulka kvalifikační skupiny 3.
Tabulka kvalifikační skupiny 3.Livesport

Dahlovým svěřenkyním se nedařilo v útoku a v 25. minutě nečekaně prohrávaly 6:13. Do přestávky ale zabraly, daly čtyři branky po sobě a před poločasovou pauzou snížily na rozdíl tří gólů.

Po změně stran už byl český tým lepší a v 38. minutě srovnala Zachová na 16:16. Portugalky poté ještě dvakrát vedly o dvě branky, ale závěr jednoznačně patřil domácím. K obratu pomohla i gólmanka Kudláčková, která mezi tyčemi vystřídala Novotnou a chytila dva sedmimetrové hody.

Od stavu 18:20 zaznamenal český celek šňůru čtyř branek a překlopil vývoj utkání na svou stranu. Portugalkám v závěru viditelně došly síly, přesto nakonec také slavily postup, neboť se dostaly mezi čtyři nejlepší týmy z třetích míst.

Výsledky kvalifikace ME 2024