Česko – Švédsko v číslech. Kam až došla Jalonenova záliba v defenzivním stylu?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Česko – Švédsko v číslech. Kam až došla Jalonenova záliba v defenzivním stylu?
Defenziva je devizou obou dnešních soupeřů.
Defenziva je devizou obou dnešních soupeřů.Profimedia
Národní tým přivítá ve svém druhém zápase Českých hokejových her v Brně soupeře ze Švédska. Tre Kronor přivezli na jih Moravy silný kádr doplněný o šestici hráčů z NHL a pokusí se ještě vylepšit svou prozatím skvělou sezonu. O výhru v celkovém pořadí Euro Hockey Tour je už nemohou připravit ani dvě porážky, před startem světového šampionátu by však svěřenci kouče Sama Hallama rádi ovládli i turnaj na české půdě. Co o duelu tradičních soků naznačila čísla?

Vzájemná bilance

Celková

Česko – Švédsko 159 54 13 7 13 72 416:451

Posledních 10 zápasů

Česko – Švédsko 3 2 0 5 27:29

Pozn.: Jednotlivá čísla znamenají celkový počet zápasů, z pohledu české reprezentace pak počet výher v základní hrací době, výher v prodloužení či po nájezdech, remíz, proher v prodloužení či po nájezdech a proher v základní hrací době.

Kronika střetávání dvou tradičně úspěšných evropských velmocí je velice bohatá. Od vzniku samostatné české reprezentace proti sobě obě země odehrály 159 zápasů, což se Švédska činí nejčastějšího soupeře národního týmu. Nutno dodat, že je to zároveň jeden z nejméně oblíbených soků – horší dlouhodobou bilanci mají Češi pouze s Ruskem.

Dlouhodobá forma

Česko

V EHT prohrálo polovinu z 10 zápasů, čtvrteční nezdar v prodloužení s Finskem ukončil jeho sedmidílnou sérii vítězství. Na skalp Švýcarska ze závěrečného vystoupení na Švédských hrách navázal výběr ve dvojzápasech s Německem, Slovenskem a Rakouskem.

Švédsko

V aktuální sezoně má skvělou fazonu, v dosavadním průběhu EHT prohrálo pouze dvakrát (z toho jednou s Čechy) a z posledních šesti přípravných duelů se soupeři ze severu Evropy ztratilo jen jeden duel s Finskem (1:2).

Útok

Česko

Jen 20 vstřelených branek v 10 utkáních EHT, čili průměr zaokrouhlený na dvou trefách na zápas není ničím, čím by se mohla reprezentace chlubit. Pomoci by mohl příspěvek Dominika Kubalíka, který ve čtvrtek proti Finsku dvě trefy připravil sám. 

Švédsko

V evropském turné jsou s 28 zásahy v 10 utkáních na průměru 2,8 gólech na utkání, lepší ofenzivu mají v seriálu pouze úřadující mistři světa Finové. V Brně se navíc žlutomodří mohou spolehnout na pět útočníků z NHL.

Obrana 

Česko

Trenér Kari Jalonen se netají tím, že propracovanou obrannou činnost s dobrým brankářem považuje za hlavní pilíř hry. S blížícím se šampionátem se jeho mantra promítá i do výsledků: tým osmkrát za sebou neinkasoval v základní hrací době víc než dva góly.

Švédsko

V 10 zápasech aktuálního ročníku EHT obdrželo pouze 15 branek a jako jediný ze čtyř národních týmů drží průměr hluboko pod dvěma góly na zápas (1,5). Druhou nejlepší obranu má česká reprezentace, která však inkasovala o celých 12 branek víc.

Disciplína

Česko

V přátelských zápasech před startem brněnského turnaje se zhoršilo v oslabení. V šesti zápasech v něm inkasovalo tři branky, co však může realizační tým těšit, je fakt, že dva z nich tým obdržel v první fázi přípravy proti Německu.

Švédsko

V posledních pěti utkáních EHT usedli jeho hráči na trestnou lavici hned sedmnáctkrát, jen jednou ji ale museli opustit předčasně. Spolehlivá hra v oslabení je pro trenéra Hallama před startem světového šampionátu důležitým zjištěním. 

Tři hráči ve formě

Česko

Roman Červenka

Tradiční reprezentační lídr je při chuti i před startem letošního MS. V minulých svých dvou startech zaznamenal čtyři body. Proti Finsku mu nevadil ani celoobličejový kryt jako následek faulu z duelu s Rakouskem a dal svůj 50. gól za reprezentaci.

Dominik Kubalík

Forma může být v jeho případě silné slovo. Vždyť ve čtvrtek proti Finsku nastoupil do zápasu po necelých třech týdnech. Návrat na led se mu ovšem povedl na výbornou. V duelu se Suomi připravil obě české branky.

Ronald Knot

Také on se k výběru připojil teprve před brněnským turnajem. V národním týmu je poprvé od nevydařených olympijských her v Pekingu a hned v prvním startu v sezoně se uvedl gólem. Parádní střelou do horního růžku vyrovnal s Finy na 1:1.

Švédsko 

Lucas Raymond

Útočník Detroitu odehrál v aktuální reprezentační sezoně jediný zápas, ten mu ovšem vyšel na výbornou. Ve čtvrtek v Göteborgu sestřelil dvěma góly Švýcarsko a ukázal, že v 21 letech může patřit mezi největší hvězdy blížícího se světového šampionátu.

Jacob De La Rose

Ve Fribourgu zakončil sezonu s pouhými 24 body v 51 zápasech. V národním týmu si však spravil chuť. V šesti duelech s Dánskem, Norskem a Finskem zaznamenal čtyři body za stejný počet asistencí a patřil k Švédským ofenzivním lídrům.

Leo Carlsson

Osmnáctiletý mladík ve středu prvního švédského útoku řádí. Ve čtyřech zápasech před startem brněnské zastávky EHT posbíral dvě asistence. Svůj um naplno rozvinul až po boku Raymonda, když hned v prvním společném zápase připravil oba jeho góly.

Z databanky Livesportu

Česká reprezentace je historicky nejúspěšnějším týmem Českých hokejových her. Domácí turnaj EHT ovládla osmkrát. Druhým nejlepším výběrem v tomto ohledu je Finsko se šesti výhrami. Švédům se na českém území tradičně nedaří. Celkově zde ovládli podnik třikrát, od posledního triumfu je dělí už 10 let.

V minulém ročníku se vzájemný zápas obou týmů výrazně zapsal do statistik tradičního dílu EHT. Češi v Ostravě přestříleli Švédy 9:3 a ovládli nejgólovější zápas v historii turnaje. Celkem 12 branek padlo v klání obou soupeřů i v roce 2017, kdy domácí v Českých Budějovicích zdolali Tre Kronor 8:4.

Čechům se v této sezoně proti svěřencům Sama Hallama příliš nedaří. Ve vzájemných zápasech získali pouze dva body za výhru 2:1 v prodloužení na posledním turnaji v Malmö a ve třech duelech mají nelichotivé skóre 3:9. Nejlepším střelcem ve vzájemných soubojích je v aktuální sezoně Andre Petersson, který se v úvodním střetnutí blýskl hattrickem.

Přehled utkání Česko – Švédsko