Česko – Švédsko. Poslední tři bitvy: Hodinová oprava ledu i hvězdný comeback kapitána

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Česko – Švédsko. Poslední tři bitvy: Hodinová oprava ledu i hvězdný comeback kapitána
Jan Kovář v minulém zápase proti Švédsku.
Jan Kovář v minulém zápase proti Švédsku.Profimedia
Z devíti přípravných duelů hokejové reprezentace před mistrovstvím světa bude právě tenhle testem, který by měl o síle týmu napovědět nejvíc. Vždyť Češi se na domácím turnaji Euro Hockey Tour v Brně postaví Švédům, suverénnímu vítězi seriálu, jenž v něm v sezoně prohrál z 10 utkání jen dvě, z toho jedinkrát v základní hrací době. Jaké byly minulé tři zápasy národního celku proti Tre kronor?

10. listopadu 2022, Česko – Švédsko 1:4

Úspěšnost zásahů gólmanů: 75 % – 94,12 %

První vystoupení po bronzovém úspěchu na mistrovství světa reprezentantům zhořklo. O to víc, že úvod finského dílu EHT odehráli doma v Českých Budějovicích. Sezonu začali daleko lépe obhájci prvenství v seriálu, i když proti nim stál jeden ze strůjců návratu českého hokeje na světový piedestal Marek Langhamer. Gólmanovi však duel nevyšel, pustil čtvrtinu střel, které na něj mířily. Zvlášť spadeno na něj měl Andre Petersson, autor hattricku.

Útočník HV 71 jej krátce před polovinou zápasu překonal dvakrát během jednoho střídání a pouhých 40 vteřin. Krátce nato zbrzdil švédský rozlet odštípnutý kus ledu, díru se nedařilo zacelit a hrozilo, že se utkání nedokončí. To se nakonec po víc než hodinu dlouhé pauze povedlo, domácí Chlapíkovou zásluhou snížili, jenže Švédové dvakrát odpověděli.

18. prosince 2022, Česko – Švédsko 0:4

Střely na branku: 33:25.

I podruhé v sezoně splnil výběr nového kouče Sama Hallama v duelu proti Čechům normu čtyř branek na zápas. V premiéře Švýcarských hokejových her bylo čtyři dny před Štědrým dnem v sázce prvenství na turnaji, na němž měli Češi na kontě dvě vítězství a proti žlutomodrým jim stačila remíza. K ní se však ani nepřiblížili, navzdory znatelné střelecké převaze vyšli úplně naprázdno.

Po necelých šesti minutách se museli vyrovnat se změnou v brance, neboť Šimon Hrubec, jenž nastoupil do duelu jako jednička, si při zákroku poranil levou nohu. Místo něj naskočil Langhamer, jenž se potýkal s virózou. Navzdory nule na kontě dosažených gólů kouč Kari Jalonen výkon týmu ocenil. Dokonce prohlásil, že to bylo možná jeho nejlepších 60 minut na turnaji.

9. února 2023, Česko – Švédsko 2:1p

Využití přesilovek: 1:0.

Švédové si podmanili i třetí díl této sezony EHT. Hallam, jenž před nástupem k národnímu týmu třikrát dovedl Växjö k titulu v Elitserien, ovšem Jalonena potřetí nepřelstil. Finský kouč pozval poprvé za dobu své vlády nad českou střídačkou některé hráče, kteří naposledy reprezentovali rok předtím na olympiádě v Pekingu. Janu Kovářovi rovnou svěřil dres s kapitánským céčkem a útočník se mu odvděčil.

Hned při prvním startu pod Jalonenem zařídil dva góly, což stačilo na výhru. Nejdřív se prosadil v přesilovce, kterých přitom Češi hráli méně než soupeř (2:3), po 35 vteřinách prodloužení pak vyzval k vítězné trefě pasem před odkrytou branku dalšího navrátilce Lukáše Kloka. Mimořádný výkon podal gólman Aleš Stezka – pochytal 29 střel ze 30 (Češi jich vyslali jen 14) a Jalonen jej označil za klíčového hráče utkání.