Krajánci v Evropě: Nadále vládnoucí Král, Svobodův šílený zápas a Červenkova spolupráce

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Krajánci v Evropě: Nadále vládnoucí Král, Svobodův šílený zápas a Červenkova spolupráce

Král (uprostřed) dal v sezoně z pozice obránce už pět branek.
Král (uprostřed) dal v sezoně z pozice obránce už pět branek.X @smliiga
Naplno rozjeté evropské hokejové ligy nabídly v uplynulém týdnu další várku zápasů. V nich zářil například levý obránce Filip Král (24), který v posledních týdnech vydatně podporuje ofenzivu finského týmu Pelicans Lahti a zažívá jednu ze svých nejproduktivnějších sezon. Brankář Sportu Miroslav Svoboda (28) byl pak v Liize svědkem desetigólového trháku, jenž nabídl i tři vyloučení. Ve Švýcarsku se po krátké absenci vrátil na led Roman Červenka (38), jeho spolupráce s Petrem Čajkou (23) na dvou gólech Rapperswilu ovšem kýženou výhru nepřinesla.

Finsko

Ve finské Liize se jako obvykle dařilo hojnému počtu českých zástupců. Někteří z nich přidávali zápisy do statistik po drobtech – kupříkladu Šimon Stránský (0+1) a Petr Kodýtek (0+1) z Ilvesu, Libor Zábranský (1+1) z Ässätu nebo Michal (0+2) a Ondřej (1+0) Kovařčíkové z Jukuritu. Jiní potvrzovali skvělou formu nad očekávání dobrými výkony.

Jedním z těchto krajánků byl i Král. Ten táhl Pelicans už v předminulém týdnu, rozhodně ale ještě neřekl poslední slovo. Z pozice levého beka obzvláště zazářil ve středečním utkání se SaiPou. Na přesvědčivé výhře 5:1 se podílel dvěma trefami, jimiž ve druhé třetině rozhodl o osudu klání. Jeho výkon navíc podpořili další krajánci. Do prázdné brány triumf pojistil Luboš Horký. Sekundární asistenci na dané brance si připsal Michal Jordán.

Královi to ovšem nestačilo. Proti Ilvesu (výhra 5:3) sice svou bodovou sbírku nerozšířil, v dalším klání proti SaiPě se mu ale opět dařilo. Puk za záda gólmanova soupeře v něm totiž dostal už popáté v sezoně. Na kontě má 18 kanadských bodů a mimo AHL je to jeho druhý nejlepší sezonní počin. SaiPu nakonec celek z Lahti přemohl i díky přihrávce Horkého 3:2, ovládl tak šesté utkání v řadě a posunul se na pátou příčku Liigy.

KalPa v posledních sedmi dnech odehrála tři zápasy a ve všech případech z toho byla vskutku zajímavá podívaná. První klání týdne se Sportem prohrála 4:6, ve vyhroceném duelu padly tři tresty do konce utkání – dva na straně celku z města Vaasa a jeden na straně KalPy. Ta navíc po první třetině vedla, když proměnila třetinu ze svých deviti střel na branku, kterou střežil Svoboda. 28letý gólman se následně pro další dvě dějství poroučel na lavičku, odkud sledoval otočku domácího týmu.

KalPa se z prohry ale rychle oklepala. V dalším duelu i za přispění jedné asistence Matyáše Kantnera porazila 6:1 SaiPu. V závěru týdne si navíc vyšlápla na tehdejšího lídra ligy Tapparu. Po prodloužení ji přemohla 2:1. Úvodní branku vítězů navíc vstřelil již zmíněný Kantner.

Švédsko

Ačkoli účastníci SHL stihli odehrát dvě kola, Češi zůstali mimo záři reflektorů. Třeba pátý nejproduktivnější hráč soutěže David Tomášek si v uplynulém týdnu připsal 0+0. Nejvýraznější stopu za sebou zanechal Hynek Zohorna. Pravý křídelník táhl Oskarshamn v utkání proti Modo. Na prahu osmé minuty otevřel nejprve skóre, následně to byl opět on, kdo v závěru druhé třetiny završil účet základní hrací doby vyrovnávací brankou na 3:3. Bohužel pro něj, v prodloužení se nakonec z výhry radoval soupeř.

Ve stejném utkání na jednu z tref posledního celku tabulky asistoval jeho druhý nejproduktivnější hráč a opora posledních týdnů Lukáš Jašek. Jediným dalším krajánkem, který si ve Švédsku polepšil v kanadském bodování, byl Robin Hanzl. Ani gól zkušeného centra ovšem neodvrátil porážku Timry s Rögle 2:3.

Švýcarsko

Rapperswil sice v Ajoie padl 3:4 v prodloužení, rozhodně to však nebylo vinou jeho českých členů. Nejen asistence Martina Frka, ale zejména spolupráce na ose ČajkaČervenka se podepsala pod všechny branky hostujícího týmu.

Třicetiletý Frk jako člen první formace Lakers strávil na ledě 13 a půl minuty a při přesilové hře se podílel na vyrovnávací brance na 1:1. Hlavní slovo si ovšem vzalo duo krajánků ze čtvrté formace. Červenka na ledě strávil dokonce necelých 20 minut, o poznání více než jeho spoluobčané. Zkušený 38letý hokejista navíc nejprve v čase 27:42 přihrál na gól o 15 let mladšímu Čajkovi. O necelé dvě minuty později se sám prosadil poté, co mu mladý centr laskavost oplatil.

Bilanci 1+1 zaznamenal také Michael Špaček z klubu Ambri-Piotta. Při pohodlném vítězství 4:1 nad Klotenem zvyšoval už na 3:0 a následně asistoval u závěrečné branky. O další české příspěvky se postarali Matěj Stránský z Davosu, jenž získal jednu primární asistenci při výhře 2:3 v prodloužení nad Curychem se Šimonem Hrubcem v bráně, a Jan Kovář. Zug také díky jedné jeho přihrávce porazil Servette 3:0.

Německo

Další kanadský bod pro sebe uzmul Stanislav Dietz. 33letý obránce Kolína nad Rýnem po dvou gólech z předminulého týdne tentokrát pro změnu asistoval. Při přesilové hře, kdy mu ve speciální formaci scházel v zápase absentující kolega Andrej Šustr, pomohl k navýšení vedení nad Schwenningenem na 3:1. Se spoluhráči se nakonec radoval z výhry dokonce 5:1.

Stejnou měrou se do přestřelky mezi domácím Düsseldorfem a Bremerhavenem zapojil obránce Vladimír Eminger. Ten ovšem musel skousnout prohru. Po prodloužení totiž zůstal stav duelu 5:5 a v následných samostatných nájezdech se nedokázal nikdo z jeho spoluhráčů prosadit.