Krajánci v Evropě: Sváteční střelec Dietz Kolín nespasil. Král zapůsobil, boduje i Kantner

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Krajánci v Evropě: Sváteční střelec Dietz Kolín nespasil. Král zapůsobil, boduje i Kantner

KalPa Filipa Krále je po pěti výhrách v šesti zápasech v Liize sedmá.
KalPa Filipa Krále je po pěti výhrách v šesti zápasech v Liize sedmá.x.com/smliiga
Defenziva kolínských Haie sice musela v DEL přetrpět 15 obdržených gólů ve třech zápasech, jeden z jejích členů ovšem vyčníval. Stanislav Dietz (33) totiž zdvojnásobil svůj dosavadní gólový počin, když se dvakrát prosadil proti Mnichovu. První tříbodový přírůstek v jednom zápase letošní sezony Liigy si připsal Matyáš Kantner (25), když proti JYP dvakrát asistoval a jednou se sám trefil. V dobrém rozpoložení pokračuje obránce Filip Král (24), jenž stejným počinem pomohl v jediném zápase uplynulého týdne k výhře Pelicans Lahti.

Finsko

Kantner prožívá vydařený start do nového roku. S KalPou vyhrál v uplynulém týdnu obě utkání Liigy. Obě navíc zvládl se spoluhráči přesvědčivě 5:1. Při první výhře nad JYP zaznamenal dokonce 1+2, v žádném zápase aktuálního ročníku přitom tolik bodů nezískal. A umě si počínal i proti Hämeenlinně, proti níž se opět prosadil a navrch jednou asistoval.

Jeden tříbodový přírůstek zaznamenal i Král, jenž v dresu Pelicans jednou poslal puk za záda soupeřova brankáře v duelu s KooKoo a k tomu dvakrát vymyslel finální přihrávku. Nebyl však jediným Čechem, který byl v utkání na očích. Kromě něj se v sestavě klubu z Lahti ukázali i Michal Jordán s jednou asistencí a Luboš Horký s trefou na konečných 6:2. Na straně poražených se jednou prosadil Radek Koblížek

Šestadvacetiletý útočník navíc přesně zacílil a k tomu ještě asistoval také o den dříve, kdy jeho KooKoo porazilo Lukko Rauma 5:4 v prodloužení. Vícero gólových přihrávek zaznamenal v minulých sedmi dnech také Martin Jandus. Obránce Kärpät jich má v lize na kontě už 10. Hned dvě přidal v utkání s JYP, v němž se nakonec radoval z triumfu 6:3. Jednou pak přispěl i k výhře 3:1 nad Ässätem.

V Jukuritu byli stejně jako v závěru minulého roku výrazní bratři Kovařčíkové. Hned třetího ledna v klání s TPS Turku si sedmadvacetiletý Michal připsal 1+1 a o rok starší Ondřej jednu asistenci, čímž přispěli k jasné porážce protivníka 4:0. Na ledě pak oba byli i při výhře 4:2 nad Ilvesem, ani jeden z nich však nebodoval. Tým z Mikkeli pak pouze s bodem odešel až ze zápasu s Helsinkami, proti kterým nicméně chyběl v sestavě Michal. Ondřej si připsal finální asistenci u první branky.

Švédsko

Dvě kola odehrály týmy v SHL, Čechům se v nich však příliš nedařilo. K vidění byl mimo jiné David Tomášek z Färjestadu, který drží na prvním místě tabulky čtyřbodový náskok na Växjö. V zápase s Frölundou ovšem roli favorita nepotvrdil, jelikož prohrál 2:4. Sedmadvacetiletý český útočník si připsal jednu asistenci. Výrazně lépe si vedl v utkání proti Örebro. To zvládli Tomášek a spol. vítězně po přestřelce 6:3. 

S 18 přesnými zásahy nejlepší střelec ligy si navíc připsal dvě branky, jednou opět nahrál, a na vítězství tak měl zásadní podíl. "Nevím, jestli jsem skvělý střelec. Ale změnil jsem myšlení a snažím se střílet o něco více. Musím hlavně ocenit své spoluhráče, kteří mi pomáhají celou sezonu," citoval Tomáška po zápase web soutěže.

Ve Švédsku se snažil protáhnout vzepětí Oskarshamnu Lukáš Jašek. I díky dvěma asistencím, o které se 27letý centr první formace zasloužil, dospělo klání se Skellefteou do prodloužení, v něm ovšem OIK padl. Za dva body ovšem následně Jašek a spol. zvládli zápas s Leksandem poté, co triumfovali 3:2 v prodloužení. Jašek k výsledku dopomohl další gólovou přihrávkou.

Švýcarsko

Tři zápasy stihl v novém roce po triumfu na Spengler Cupu odehrát Davos. Na ledě jim byl přítomen i Matěj Stránský, který si ve dvou případech připsal po jedné asistenci a pomohl tak k výhře proti Luganu (2:1) a Zugu (5:4). Odmlčel se jen proti Servette, s nímž jeho tým padl 3:4. V utkání s Zugem se stejným počinem na straně poražených prezentoval Jan Kovář, který se o pár dní později trefil do branky Lugana při výhře 4:1.

Po pětizápasovém trestu za nebezpečné ohnání bruslí v úrovni hlavy protihráče se vrátil do sestavy Rapperswilu útočník Martin Frk. Proti Ambri-Piottě strávil na ledě necelých 14 minut a jednou asistoval, proti Curychu se Šimonem Hrubcem v bráně pak nejprve vstřelil branku na 2:1 a k tomu si v prodloužení připsal i asistenci u rozhodující trefy na 3:2.

Pro Hrubce to byla jedna ze dvou porážek, jež musel v posledních sedmi dnech skousnout. Tu druhou mu až v samostatných nájezdech uštědřil Bern. Utkání, v němž český gólman lapil 28 střel, rozhodla o triumfu Bernu 3:2 až jejich 10. série. Dvaatřicetiletý účastník třech mistrovství světa se ovšem zaskvěl už druhého ledna proti Ambri-Piottě. Duel, který se hrál ve vysokém tempu a takřka bez obran, pochytal 32 střel, jimž čelil. Také díky tomu se nakonec Lions radovali z vysoké výhry 7:2

Německo

Kolín nad Rýnem po záchvěvu dobré formy opět padá tabulkou DEL dolů, naopak zlepšující tendenci mají výkony českých zástupců hájících jeho barvy. Andrej Šustr na jedné straně asistoval u branky, která poslala zápas s Iserlohnem do prodloužení a následně do samostatných nájezdů, které ovšem Haie nezvládli a nakonec prohráli 3:4. 

Dokonce dvě branky – na jednu z nich mu nahrál opět Šustr – pak vstřelil jeho kolega v obranné dvojici Stanislav Dietz. Any ty ovšem hráčům kolínského celku na body nestačili, protože jen mírnily prohru 3:6 s Mnichovem

Třiatřicetiletý Šustr pak do třetice přihrál na gól i v nedělním zápase proti Ingolstadtu, opět z toho ale byla pro Kolínské jen prohra 4:5. Na závěr týdne si asistenci připsal i Dominik Uher při přesvědčivé výhře 5:1 nad Eisbären Berlín.