Krajánci v Evropě: Neprůstřelný Svoboda, Koblížkův úspěšný týden a Jaškův obrozený Oskarshamn

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Krajánci v Evropě: Neprůstřelný Svoboda, Koblížkův úspěšný týden a Jaškův obrozený Oskarshamn

Koblížek v uplynulém týdnu pomohl KooKoo dvěma góly a třemi asistencemi.
Koblížek v uplynulém týdnu pomohl KooKoo dvěma góly a třemi asistencemi.twitter.com/smliiga
Zatímco švýcarská liga se kvůli Spenglerově poháru nehrála, zejména ve Finsku se čeští krajánci činili. Svým výkonem zaujal například gólman Miroslav Svoboda (28), když 39 zákroky pomohl Sportu k výhře 1:0. Dařilo se i Radku Koblížkovi (26), který se ve dvou zápasech sám trefil a v jednom rovnou třikrát asistoval. Ve Švédsku zaskočil několik soupeřů včetně lídra ligy Oskarshamn, za nějž se několikrát prosadil i Lukáš Jašek (26).

Finsko

Z finských krajánků upoutali v minulém týdnu pozornost fanoušků zejména bratři Kovařčíkové. Jejich Jukurit se vyšvihl už na páté místo, z posledních pěti zápasů navíc třikrát naplno bodoval. Výhru si tým z Mikkeli připsal také po výsledku 4:1 proti Pelicans. Skóre sice otevřel útočník celku z Lahti Luboš Horký, poté ale jak Ondřej, tak Michal asistovali a osud duelu zpečetil přesným zásahem při přesilové hře druhý jmenovaný.

Starší Ondřej s trefou počkal až do zápasu S KooKoo, který Jukurit nakonec zvládl 6:4. Jeho bratr se spokojil s asistencí. Tu si připsal i v týmu protivníka hrající Koblížek. Tomu se i přes prohru v minulém týdnu nadmíru dařilo. V dalších dvou utkáních totiž nejprve rovnou třemi nahrávkami pomohl spoluhráčům ke gólům při výhře 5:4 po samostatných nájezdech proti SaiPě, v tom druhém se pak jednou trefou podepsal pod porážku 4:0 aktuálního lídra Liigy Ilvesu.

Klub z Tampere se nicméně do čela tabulky dostal zejména proto, že má oproti svému městskému rivalovi Tappaře dvě klání k dobru. Také Ilves totiž stihl v minulých sedmi dnech tři zápasy. Nejlepší střelec týmu Petr Kodýtek se v nich stihl jednou prosadit, Šimon Stránský si připsal rovnou 1+1 a obránce Dominik Mašín přispěl jednou přihrávkou. Slušný individuální počin zaznamenal v brance Sportu Svoboda. Se spoluhráči vybojoval nejtěsnější možnou výhru 1:0 nad Lukkem, pokryl přitom rovnou 39 střel, aniž by jedinkrát zaváhal.

Švédsko

O pořádné překvapení se postaral poslední Oskarshamn, jenž si vyšlápl na lídra SHL Färjestad. K vítězství 5:4 po samostatných nájezdech ho zčásti dotáhl i Jašek, který se o jednu branku sám postaral a k druhé dopomohl spoluhráči finální přihrávkou. Stejnou bilanci měl v utkání i David Tomášek, ten však musel skousnout prohru. Šestadvacetiletý útočník IK si nicméně střeleckou formu přenesl i do dalšího utkání, v němž se spoluhráči přejel 4:1 Rögle. Ve stejném duelu se prosadil i Hynek Zohorna.

Jaškovi střelecké štěstí vyprchalo až v dalším, tentokrát venkovním, klání s Färjestadem. Na druhé straně ovšem Tomášek dostál soutěžním statistikám, podle nichž je nejpilnějším kanonýrem SHL, a skóroval. Navíc se po 60 minutách mohl radovat z výhry 3:1. 1+1 napříč dvěma zápasy zaznamenal Radan Lenc. Zatímco jeho branka stačila na triumf 3:2 nad Växjö, asistence byla proti Modo málo, jelikož jeho HV 71 padlo 3:5.

Švýcarsko

Švýcarská National League se v uplynulém týdnu kvůli Spenglerovu poháru nehrála.

Německo

Kolín nad Rýnem se už v předchozích 14 dnech nadechoval k setřesení špatné formy, což se mu nakonec povedlo a u vyvrcholení v podobě dvou výher v řadě byl přítomen i český obránce Andrej Šustr. A v obou případech sehrál významnou roli, jelikož jak proti Frankfurtu (výhra 4:3), tak proti Düsseldorfu (výhra 3:1) dvakrát asistoval. Svou sezonní bilanci tak vytáhl už na dvě trefy 14 gólových přihrávek. Druhý nejproduktivnější krajánek v soutěži útočník Dominik Uher má na kontě 1+6.