Krajánci v Evropě: Finské hody českých hvězd, Červenkův Rapperswil v ráži a Tomáškův týden

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Krajánci v Evropě: Finské hody českých hvězd, Červenkův Rapperswil v ráži a Tomáškův týden

Michal Kovařčík ani gólem nezabránil prohře s Helsinkami 2:6.
Michal Kovařčík ani gólem nezabránil prohře s Helsinkami 2:6.X @MikkelinJukurit
Po týdenní pauze se na ledová kluziště v nejlepších evropských ligách vrátili i čeští zástupci. V boji o čelo ve finské Liize vyčnívali takřka všichni krajánci ve službách Ilvesu a Jukuritu. Pozadu svými výkony nezaostávali ani Češi v Lahden Pelicans. Ve Švédsku se napříč třemi zápasy zaskvěl David Tomášek (28), který zůstává jedním z nejlépe hodnocených centrů soutěže. Ve Švýcarsku byl vidět Roman Červenka (38), jenž jako kapitán dovedl Rapperswil ke dvěma výhrám.

Finsko

V Liize došlo ke střetu Ilvesu a Jukuritu a jak bývá v zápasech těchto týmů zvykem, k vidění byli v jejich barvách zástupci Česka. Na straně týmu z Tampere přiložil ruku k dílu jednou asistencí Petr Kodýtek. Za Jukurit pak opět bodovali bratři Michal a Ondřej Kovařčíkové, oba taktéž přispěli přihrávkami na gól. O vítězi nakonec musely rozhodnout až samostatné nájezdy – po nich se radoval Ilves.

Aktuální lídr tabulky pak uspěl také proti Sportu – tentokrát Kodýtek při výhře 5:2 jednou překonal soupeřova brankáře Miroslava Svobodu. To Jukurit klopýtl a padl 2:6 s Helsinkami. Bratři Kovařčíkové se podíleli na obou gólech týmu z Mikkeli – první z nich vstřelil v oslabení Michal po asistenci svého staršího bratra, který dal o dvě minuty později branku sám.

Na českou kliku mohou spoléhat také v Lahti. Tamější Pelicans vděčí za triumf nad Sportem především Lubošovi Horkému, jenž rozhodl o osudu utkání v prodloužení trefou na 3:2. Po jednom bodu ovšem zapsali také obránci Michal Jordán a Filip Král. Druhý jmenovaný pak znovu bodoval i proti TPS Turku (výhra 3:1).

Opomenout nelze ani výkony Matyáše Kantnera z KalPy. Dvě asistence při výhře 5:2 nad Lukko povýšil 25letý forvard dokonce na dvě trefy – včetně té vítězné na 3:2 v prodloužení – do sítě Kärpät. V týmu poražených měl jednu finální přihrávku Martin Jandus. Ve Finsku pak bodovali ještě Radek Koblížek z KooKoo a Libor Zábranský z Ässät (oba 0+1).

Tabulka Liigy.
Tabulka Liigy.Livesport

Švédsko

Tři utkání, třikrát úspěšný Tomášek. Český útočník ve službách Färjestadu pokračoval po reprezentační přestávce ve sbírání kanadských bodů. Nejprve se jednou trefil při výhře 5:2 nad HV 71, poté jednou asistoval v duelu s Leksandem (výhra 4:1) a nakonec se radoval z úvodního i závěrečného gólu do branky Rögle při sobotním triumfu 3:1.

Timra sice svými výkony v uplynulém týdnu fanouškům příliš radosti nepřinesla, Robin Hanzl si přesto udržel dobrou formu a jak proti Frölundě (prohra 2:3sn), tak proti Modo (prohra 1:7) asistoval spoluhráčům na gól.

Třikrát v SHL padl v minulém týdnu Oskarshamn. Alespoň po bodu si za něj ale připsalo duo krajánků Lukáš Jašek a Hynek Zohorna. Na 1+2 si dále polepšil 18letý Dominik Badinka z Malmö a jeden bod získal také útočník HV 71 Radan Lenc.

Tabulka SHL.
Tabulka SHL.Livesport

Švýcarsko

Matěj Stránský se v úterý blýskl v dresu Davosu v utkání proti Zugu. Kromě jedné asistence si připsal také vyrovnávací gól na 3:3, po němž jeho spoluhráči zlomili vývoj zápasu na svou stranu a zvítězili 6:3. Jeden bod si 30letý útočník připsal také při drtivé výhře 6:1 nad Servette.

V National League se dařilo také českým zástupcům v Rapperswilu. Ambri-Piotta se musela smířit s porážkou 1:3 poté, co si jednu z tref do její sítě připsal Petr Čajka. Skóre korigoval na opačné straně Michael ŠpačekČervenka se v utkání podílel na jednom gólu přihrávkou.

Rovnou dvakrát pak 38letý kapitán Rapperswilu asistoval při výhře 4:2 nad Curychem. V daném utkání zářil také Martin Frk, jenž se jednou prosadil a jeden bod si připsal za souhru s Červenkou při jedné z tref. Také Špaček navázal na svůj předchozí zdařilý výkon a proti Bernu pomohl dvěma asistencemi k výhře 5:4 v prodloužení. Jeden gól zaznamenal v minulém týdnu také Jiří Sekáč z Lausanne. Příspěvek do kanadského bodování vydřel ještě Jan Kovář z Zugu.

Tabulka National League.
Tabulka National League.Livesport

Německo

Z krajánků působících v německé DEL se v uplynulém týdnu prosadil jen obránce Stanislav Dietz. Rodák z Písku otevřel skóre v utkání proti Iserlohnu, které jeho Kolín nad Rýnem nakonec prohrál 4:5.

Tabulka DEL.
Tabulka DEL.Livesport