Krajánci v Evropě: Špaček coby švýcarská jistota, vysoko mířící Pelicans a tahoun Kantner

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Krajánci v Evropě: Špaček coby švýcarská jistota, vysoko mířící Pelicans a tahoun Kantner

V dresu Lahden Pelicans se v uplynulém týdnu dařilo hned trojici krajánků.
V dresu Lahden Pelicans se v uplynulém týdnu dařilo hned trojici krajánků.X @PelicansFi / Topi Lainio
V posledním týdnu před reprezentační přestávkou, v níž se odehrají Švédské hokejové hry, se v předních evropských hokejových soutěžích předvedlo hned několik krajánků. Jak už bývá zvykem, nejvíce jich zářilo ve Finsku. Nadmíru se tam nadále daří už čtvrtému celku Liigy Lahden Pelicans, v jehož barvách byl z českých zástupců nejvíce vidět Filip Král (24). Opomenout ale nelze ani Matyáše Kantnera (25), jenž si v posledních sedmi dnech připsal do statistik bilanci 2+2. Vyvolávání vlastního jména ze strany fanoušků se pak ve Švýcarsku za odměnu dočkal Michael Špaček (26).

Finsko

Čtyři kola během sedmi dnů za sebou mají hokejisté Ilvesu. Náročný týden před reprezentační pauzou začali na ledě Hämeenlinny výhrou 3:2 po prodloužení. Zatímco v základní hrací době se prosadil Šimon Stránský, na rozhodující trefu přihrál v čase 64:12 Petr Kodýtek. Stejná dvojice, jen v opačných rolích, úřadovala i proti KooKoo (výhra 5:3). Kärpät zbrzdil až celek z Tampere, když ho zvládl po prodloužení udolat 4:3. Jednu asistenci si v tomto případě připsal Kodýtek.

Oba čeští zástupci ovšem bodovali (totožně 0+1) hned den nato v dalším vzájemném souboji s Kärpätem, který ovládli 4:1. Dařilo se také Michalovi Kovařčíkovi z Jukuritu. Zatímco proti Ässätu zaznamenal asistenci, při drtivé porážce Hämeenlinny 7:1 se jeho jméno objevilo na listině střelců. Se spoluhráči nicméně prohrál duel s KooKoo 2:5 – na straně vítězů v něm stanul brankář Nick Malík, jenž se na pojišťující trefě do prázdné brány podílel asistencí.

Ve formě se drží Pelicans. Nejprve převálcovali SaiPu 8:1 a následně si poradili s KooKoo 7:3. I českým zástupcům se v těchto utkáních dařilo – Filip Král si v nich připsal 0+3, Michael Jordán 0+2 a Luboš Horký 0+1. Ve druhém zmíněném zápase se jim postavil Radek Koblížek a se zápisem 1+1 se taktéž neměl zač stydět.

Tým z Lahti v minulém týdnu zaváhal jen proti Sportu, s nímž prohrál 2:3 až po samostatných nájezdech. Svůj pokus při nich neproměnil Horký, jenž se ovšem trefil v základní hrací době. Asistencí jeho výkon doprovodil Jordán. Značně o sobě dal v Liize vědět ještě jeden krajánek – Matyáš Kantner. Jak proti JYP, tak proti KalPě se 25letý útočník radoval z gólu i přihrávky.

Švédsko

David Tomášek pozvánku na Švédské hry sice neobdržel, v jejich dějišti se ovšem v uplynulém týdnu podílel na všech výhrách Färjestadu. Při vítězství 5:2 nad Linköpingem, triumfem 6:0 nad Modo i výhrou 2:0 nad HV 71 si připsal vždy po jedné asistenci.

Na dně SHL se krčí Oskarshamn, který svou pozici rozhodně nevylepšuje. V minulém týdnu dostal v jednom utkání dokonce 10 branek a to, když se utkal s HV 71, na jehož výhře se zápisem 1+1 podílel Radan Lenc. Dále padl 1:5 také s Malmö. V jeho barvách přispěli shodně po jedné gólové přihrávce obránci Jakub Galvas a Dominik Badinka, pro kterého šlo teprve o druhý bod za 25 ligových zápasů.

Také Linköping si na Oskarshamnu smlsnul 6:3, o jeden ze tří gólových úspěchů posledního týmu tabulky se v tomto případě postaral útočník Lukáš Jašek – s 12 trefami a stejným počtem asistencí jeho nejproduktivnější hráč. Dvoubodový zápas má za sebou Robin Hanzl. Zkušený centr pomohl dvěma přihrávkami k výhře Timry nad HV 71 4:1.

Švýcarsko

Ambri-Piotta předvedla v uplynulém týdnu několik solidních výkonů. Nad Ajoie zvítězila s jednobodovým přispěním Špačka 4:1, poté i díky gólu 26letého útočníka přemohla dokonce 5:1 Langnau. Narazila jen v utkání s lídrem tabulky Curychem, s nímž prohrála 4:5. Špaček se ovšem do branky střežené Šimonem Hrubcem trefil hned dvakrát a navrch jednou asistoval.

Více bodů v jednom klání zaznamenal také veterán Roman Červenka. Kapitán Rapperswilu se na výhře 4:1 na úkor Lausanne podílel finální přihrávkou i gólem. Jedinou trefou pak rozhodl střetnutí mezi Luganem a Davosem forvard Matěj Stránský, který se prosadil také při výhře 4:0 nad Rapperswilem. 

Německo

Z krajánků působících v německé DHL se v posledním týdnu prosadil jen Stanislav Dietz. Obránce ve službách Kolína nad Rýnem při přesilové hře otevřel skóre zápasu s Bremerhavenem, jehož dres oblékají Dominik Uher a Vladimír Eminger. Žraloci nakonec i díky jeho trefě zvítězili 3:2.