Krajánci v Evropě: Švýcarská jízda, zeď jménem Hrubec a přetahovaná o první místo ve Finsku

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Krajánci v Evropě: Švýcarská jízda, zeď jménem Hrubec a přetahovaná o první místo ve Finsku

Šimon Hrubec (v brance) čelil v uplynulém týdnu 93 střelám a dostal z nich jen čtyři góly.
Šimon Hrubec (v brance) čelil v uplynulém týdnu 93 střelám a dostal z nich jen čtyři góly.Profimedia
Přesvědčivými výkony pomohl ve švýcarské National League ke třem výhrám Curychu brankář Šimon Hrubec (32). V zemi helvétského kříže se dařilo také Jiřímu Sekáčovi (31) z Lausanne a Michaelovi Špačkovi (26) z Ambri-Piotta. Ve Finsku pokračuje tuhý boj o první místo, o nějž se přetahují Tappara s Ilvesem. Boj zblízka sleduje i třetí Jukurit, v jehož dresu opět zářili bratři Michal (27) a Ondřej (28) Kovařčíkové.

Finsko

Udržet v Liize první místo delší dobu je ve světle uplynulých týdnů velmi složité. Městští rivalové Tappara a Ilves se v čele tabulky pravidelně střídají a do výsluní se dostává také Jukurit. Vzájemný souboj celků z Tampere skončil v posledním týdnu vítězstvím Ilvesu 5:2 a zásluhu na tom měli také tři Češi. Jakub Málek kryl v brance 24 střel soupeře a Šimon Stránský s Petrem Kodýtkem bodovali. Druhý jmenovaný vstřelil dokonce rozhodující gól. V přesilové hře pak oba čeští zástupci asistovali u pojišťující trefy Janiho Nymana.

O body Tapparu obral po výhře 3:2 v prodloužení také Jukurit. A opět u toho byli bratři Kovařčíkové. Takřka bezchybným výkonem se prezentoval starší Ondřej – v první třetině skóre otevřel, ve druhém dějství v přesilové hře přihrál na trefu svému sourozenci Michalovi a po pouhých 24 vteřinách prodloužení to byl opět on, kdo rozhodl o osudu duelu. U vítězné branky navíc neasistoval nikdo jiný než mladší z bratrů Michal.

Jejich souhra byla klíčová i v zápase s KalPou. Stejným způsobem jako v prodloužení proti Tappaře se v něm rodáci z Nového Jičína podepsali pod hubenou výhru 1:0. Fanouškům Pelicans pžináší radost Filip Král, jenž v posledních sedmi dnech dvakrát asistoval. V obou případech v duelu s Hämeenlinnou, čímž přispěl k vítězství 4:0. Jednu branku dal ve stejném utkání Luboš Horký.

Švédsko

Útlum krajánků v SHL pokračoval i v minulém týdnu. Färjestad prohrál třikrát za sebou a na první Växjö ztrácí už sedm bodů. Nejproduktivnější hráč týmu David Tomášek navíc nezískal ani jeden kanadský bod. Špatné formy FBK ovšem využili další tuzemští zástupci v soutěži.

Alespoň bod si Tomášek a spol. odnesli z utkání proti Malmö. Vedli v něm už 3:0, nakonec ale nechali soupeře vrátit se do hry a po samostatných nájezdech jim zbyli jen oči pro pláč. Vyrovnávací branku jedenáctého celku tabulky navíc zaznamenal český obránce Jakub Galvas. Tomášek svůj pokus při nájezdech proměnil, nikdo ze spoluhráčů ho ale nenapodobil.

Lekci z produktivity uštědřila Färjestadu Timra. Na výhře 3:0 se v jejím dresu jednou asistencí podílel i Robin Hanzl. Zkušený centr navíc gólem přispěl i k triumfu v derby nad Modo. Se spoluhráči tak nepoznal přemožitele už pět zápasů za sebou.

Švýcarsko

93 střelám čelil v uplynulém týdnu v National League Hrubec. Z toho za svá záda pustil jen čtyři. 43 z nich dokonce zastavil v jediném utkání – proti Servette. Výsledkem jeho výkonu byla zdánlivě přesvědčivá výhra Curychu 5:2. Kromě toho byl v brance ještě proti Bielu (výhra 4:1) a Rapperswilu (výhra 2:1). I díky jeho přesvědčivým výkonům vládnou Lions tabulce – v soutěži dosud obdrželi jen 86 gólů, což je o pět méně než druhý nejlépe bránící tým Zug.

Za něj nastupuje forvard Jan Kovář, jenž se blýskl proti Klotenu. Z jeho dvou gólů byl ale nakonec jen bod za prohru 4:5 po prodloužení. Individuálně se dařilo i Špačkovi, který dovedl svůj klub Ambri-Piotta k výhře proti Luganu, když si připsal 1+1. Na Zug však byla jedna branka šestadvacetiletého útočníka málo. Ambri-Piotta prohrála 2:3 po samostatných nájezdech.

Vícebodový výkon předvedl také Matěj Stránský z Davosu. Dvě asistence byly ale nedostačující proti Bernu, který zvítězil 4:2. Třicetileté pravé křídlo se nicméně ukázalo i proti Lausanne, kromě jedné gólové přihrávky totiž Stránský také proměnil svůj pokus v rozhodujícím rozstřelu, opět ale musel skousnout porážku – tentokrát 5:6.

Jiří Sekáč (vlevo) slaví vstřelenou branku.
Jiří Sekáč (vlevo) slaví vstřelenou branku.x @lausannehc

Za Lausanne ve vzájemném utkání jeden zápis do kanadského bodování přidal za asistenci i Sekáč. Ještě lepší výkon si jednatřicetiletý rodák z Kladna schoval proti Ajoie, k triumfu 4:2 pomohl gólem a přihrávkou. Následně završil plodný týden asistencí proti Luganu, musel ale přetrpět prohru 2:4. Rapperswil se po záchvěvu lepších časů vrátil k sérii proher – jeho kapitán Roman Červenka za tři klání jednou asistoval.

Německo

V DHL se o první místo tabulky přetahují Eisbären Berlín a Bremerhaven. Za něj nastupují také dva čeští hokejisté – obránce Vladimír Eminger a útočník Dominik Uher. V minulém týdnu se sice odehrálo jen jedno kolo německé ligy, jednatřicetiletý Uher v něm ale stihl zabodovat. K výhře 5:2 nad Norimberkem přispěl v závěru přihrávkou na pojišťující gól do prázdné branky.