Krajánci v Evropě: Hrdina Špaček, tahoun zadních řad Svoboda a nezastavitelný Tomášek

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Krajánci v Evropě: Hrdina Špaček, tahoun zadních řad Svoboda a nezastavitelný Tomášek

Špaček rozhodl zápas proti Bielu.
Špaček rozhodl zápas proti Bielu.Profimedia
Přední evropské hokejové soutěže za sebou mají čtvrtý týden plný zápasů, do nichž pravidelně naskakují i zástupci Česka. Z nich se v uplynulém týdnu na výbornou dařilo například Michaelovi Špačkovi (26) ve švýcarské Ambri-Piottě, když byl za své představení proti Bielu vyhlášen nejlepším hráčem utkání. Solidní výkon předvedl v brance Vaasan Sportu Miroslav Svoboda (28). Na špici SHL se dál drží Färjestad a v jeho dresu nepolevuje ani David Tomášek (27), který je se šesti brankami nejlepším střelcem týmu.

Finsko

Bratři Kovařčíkové neprožili úplně vydařený týden ve finské Liize, jelikož v dresech Jukuritu prohráli oba odehrané zápasy. Zatímco při prohře s Tapparou se nezapsali do statistik, proti Vaasan Sportu to byl jiný příběh. Michal přihrál hned na dvě branky. Na té první se stejnou měrou podílel i Ondřej, který se navíc stal také střelcem té další.

Připsat si více bodů ale bratrům nedovolil skvělým výkonem brankář soupeře Svoboda. Ten totiž lapil 39 ze 41 střel, kterým čelil, a vysloužil si jen slova chvály.

V utkání Kärpätu s Ilvesem pak opět dostal důvěru Jakub Málek. Jednadvacetiletý gólman za svá záda pustil tři ze 32 střel, jeho protějškovi se nicméně dařilo o poznání hůře. Niclas Westerholm obdržel z pouhých 12 pokusů čtyři branky, na ledě ho proto vystřídal po zbytek zápasu jistý Niklas Kokko.

Za celek z Tampere, jenž se nachází na druhém místě tabulky Liigy, se v zápase blýskl dvojnásobný střelec Petr Kodýtek i asistenti Dominik Mašín (0+2) se Šimonem Stránským (0+1). Dvě trefy Ilvesu, z nichž jedna byla českého útočníka, padly až v závěru do prázdné brány. Utkání tedy skončilo 6:3.

Švédsko

HV71 se po čtvrtém hracím týdnu nachází na předposlední příčce SHL, přesto má ve svých řadách 11. hráče kanadského bodování. Není jím nikdo jiný než Radan Lenc. Český útočník nezahálel proti Växjö (4:1), ani proti Leksandu (2:5). Na jeho konto po těchto utkáních přibyl jeden gól a dvě asistence.

Ještě hůře se ve švédské lize daří Oskarshamnu, jehož brankoviště střežil na začátku sezony téměř výhradně Marek Langhamer. Když však devětadvacetiletý Čech nezabránil prohře 1:2 s týmem Skellefteå, ač si připsal 27 zásahů a udržel 93,1procentní úspěšnost zákroků, nastoupil na jeho postu v zápase s Rögle Švéd Emil Kruse. Ten nicméně inkasoval pět branek a rodák z Moravské Třebové se tak ve třetí třetině vrátil do hry. Další gól už nepustil, s prohrou 2:5 ovšem nic nezmohl.

To Färjestad nadále vede SHL a také nejproduktivnější Čech soutěže sbírá v jeho dresu další body. Tomášek se ve čtvrtek trefil proti Timře už po 52 sekundách a nastartoval spoluhráče k výhře 5:2, ještě důležitější byl ale jeho gól do sítě Örebra. Proti tomu taktéž otevíral skóre, které však nakonec nebylo nikterak závratné. Utkání skončilo 2:1 ve prospěch Tomáškova celku.

Švýcarsko

Mezi nejproduktivnějšími hráči National League se drží Špaček. V 11 startech má na kontě čtyři trefy a sedm asistencí. Za minulý týden odehrála jeho Ambri-Piotta jen dva zápasy. Zatímco ve druhém vyšel český forvard naprázdno, v tom prvním proti Bielu zaznamenal dvě asistence a jelikož byl duel po prodloužení nerozhodný, měl možnost si vyzkoušet i nájezd. Ten proměnil, a mohl tak se spoluhráči slavit vítězství 5:4 po samostatných nájezdech.

Rapperswil stihl za tři utkání nejen rozdat, ale také přijmout. V akci byl ve všech případech kapitán Roman Červenka. V úterý se český veterán blýskl jednou trefou a dvěma nahrávkami při demolici Lugana 6:1, v pátek pak jednou asistoval při výhře 3:1 nad Lausanne, než jeho týmu došel dech.

V sobotu už totiž svěřenci Stefana Hedlunda padli s Curychem 2:5. To však nebyl pro účastníka deseti mistrovství světa problém, jelikož na obě trefy nahrál. V brance soupeře tomu přihlížel Šimon Hrubec, který jinak pochytal osmadvacet střel.

Problémy s obranou potvrdilo ještě v dalším zápase Lausanne. A znovu z toho těžil jeden z krajánků. Jan Kovář přihrával hned na tři z devíti branek, které Zug uštědřil svému soupeři. Celkem už má třiatřicetiletý centr na kontě dvě trefy a osm asistencí.

Německo

První várka zápasů v německé DEL se hrála v úterý, kdy proti sobě nastoupily týmy Kolína nad Rýnem a Augsburgu (4:3sn). Hned první branka domácích Haie měla výraznou českou stopu. Nejenže jejím střelcem byl obránce Stanislav Dietz, druhou asistenci si navíc při jeho brance připsal Andrej Šustr. Ten už má tak na kontě celkem čtyři klíčové přihrávky.

Jediným dalším bodujícím Čechem v německé nejvyšší soutěži byl v uplynulém týdnu Dominik Uher. Třicetiletý útočník asistoval v utkání proti stejnému soupeři jako jeho krajané, tedy Augsburgu. Bremerhaven vyhrál pohodlně 4:1.