Krajánci v Evropě: Tuhý boj o čelo ve Finsku pokračuje, hrdina nájezdů Tomášek a jistý Hrubec

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Krajánci v Evropě: Tuhý boj o čelo ve Finsku pokračuje, hrdina nájezdů Tomášek a jistý Hrubec

Luboš Horký (vlevo) z Pelicans v zápase s Jukuritem.
Luboš Horký (vlevo) z Pelicans v zápase s Jukuritem.X @PelicansFi / Tomi Natri
Dva týmy už mají ve finské Liize jisté místo ve čtvrtfinále play off – jsou jimi městští rivalové Ilves a Tappara. Kvalifikovat se v závěsu za nimi snaží také Pelicans a Jukurit, za něž nastupuje hned několik krajánků. Z nich v uplynulém týdnu vyčnívali zejména Filip Král (24) a Luboš Horký (26), kteří navíc bodovali také ve vzájemném střetnutí obou celků. Ve Švédsku rozhodl o osudu duelu prvního s druhým český útočník David Tomášek (28), jenž dal jako jediný gól v rozhodujícím rozstřelu. Šimon Hrubec (32) pak ve Švýcarsku při nájezdech stanul v bráně prvního Curychu a úspěšně čelil pěti ze šesti pokusů.

Finsko

Situace na špici finské ligy je stále zamotaná. Jedno je ovšem jasné – skvělý týden prožili Pelicans, kteří pro sebe uzmuli třetí příčku a v přímém souboji o ni porazili Jukurit. V dresu celku z Lahti vyčníval díky dvěma asistencím Král. Trefou jeho výkon podpořil Horký a jednu gólovou přihrávku si připsal obránce Michal Jordán. Na druhé straně barikády se prosadil Michal Kovařčík, prohru 3:5 ale neodvrátil. Pelicans pak sice padli 2:3 po prodloužení s Kärpät, obě jejich branky měly ovšem český podpis, jelikož jednu připravil Král a druhou Horký.

Znovu se čeští krajánci ve službách třetího celku Liigy radovali z výhry až proti Hämeenlinně. K triumfu 3:1 pomohli rovnou všichni z nich – Horký tentokrát přesně pálil a Král s Jordánem znovu nahrávali. Také Jukurit se mohl dále spoléhat na české zástupce. Lukko sice uštědřilo klubu z Mikkeli porážku 2:3, ve vlastním oslabení ovšem spolupráce dua bratrů Ondřeje a Michala Kovařčíkových skončila gólem druhého jmenovaného. 

Starší Ondřej byl následně výrazně vidět při vítězství 6:3 nad JYP, když pro spoluhráče připravil hned tři branky. Mladší Michal se podílel na jedné. Ve Finsku je sice jen pár dní, nová akvizice Sportu se však ukazuje býti trefou do černého. Řeč je o Martinu Hanzlovi. Jeho vizitka je po uplynulém týdnu 2+4. Prohře 4:5 po nájezdech s KooKoo sice dvěma asistencemi nezabránil, ale proti jednomu z nejlepších týmů soutěže Tappaře dal dva góly a na jeden přihrál, čímž zásadně přispěl k nečekané výhře 6:5.

Opomenout nelze ani Matyáše Kantnera z KalPy. Zápis 1+2 sice nestačil na Ässät (3:4sn), 1+1 už ovšem jeho týmu vyneslo tři body po výhře 3:2 nad JYP. Z početné kolonie Čechů ve Finsku dále bodovali také Šimon Stránský z prvního Ilvesu (0+2), Ondřej Trejbal ze SaiPy (0+1), Radek Koblížek z KooKoo (0+1) a Libor Zábranský hrající za Ässät (0+1).

Tabulka Liigy.
Tabulka Liigy.Livesport

Švédsko

Färjestad drží ve švédské lize první místo i díky tomu, že v uplynulém týdnu přemohl druhé Växjö 4:3 po nájezdech. Nemalou zásluhu na tom měl nejproduktivnější hráč týmu Tomášek. Ten se sice v základní hrací době ani v prodloužení neprosadil, při rozhodujícím rozstřelu ovšem svůj pokus proměnil jako jediný. Bývalý útočník Sparty nebo Pardubic se pak prosadil ještě v zápase s Örebro, který Färjestad vyhrál 4:3 po prodloužení.

Branku zaznamenal v předešlých sedmi dnech také Radan Lenc – jeho příspěvek ovšem na body nestačil, jelikož jeho HV 71 padlo 2:3 s Timrou. Jednu asistenci – a čtvrtý kanadský bod sezony – si pak připsal 18letý obránce Dominik Badinka z Malmö. Jeho Redhawks ovšem v daném utkání nestačili na Linköping a prohráli 1:3.

Tabulka SHL.
Tabulka SHL.Livesport

Švýcarsko

Dva ze tří Čechů v Rapperswilu se výraznou měrou podíleli na jeho výhře nad Bielem 5:0. Jak Roman Červenka, tak Martin Frk zaznamenali dva body – oba shodně za gól a asistenci. Velmi nebezpeční byli zejména při přesilových hrách – Frk si v nich připsal oba zářezy, přičemž na trefu mu nahrával velezkušený kapitán týmu Červenka.

Lídr tabulky Curych jen výjimečně ztrácí body a zásadní podíl na tom má i český gólman Hrubec. V uplynulém týdnu vychytal rodák z Vimperku dvě výhry. Proti Ajoie přitom nešlo o lehkou práci, zápas musely rozhodnout až nájezdy. Hrubec čelil šesti pokusům, za jeho zády skončil puk jen jednou, a tak se mohl se spoluhráči radovat z vítězství 3:2). Proti Lausanne pak čelil 13 střelám, z nichž 12 lapil a pomohl Lions ke třem bodům za výhru 3:1.

Solidní výkony předváděl i Michael Špaček. Jeho Ambri-Piotta dvakrát naplno bodovala a 26letý útočník v obou případech gólově přispěl. Zatímco proti Ajoie při triumfu 3:2 jen jednou přesně zamířil, proti Davosu přidal ke gólu ještě asistenci, a měl tak prsty ve všech brankách svého týmu, jelikož duel skončil 2:1.

Tabulka National League.
Tabulka National League.Livesport

Německo

Z Čechů působících v Německu se blýskl Dominik Uher. Levý křídelník třetí formace Bremerhavenu pomohl svému celku jednou trefou k výhře 5:4 v duelu s Düsseldorfem. Do hry se nedávno vrátil také obránce Kolína nad Rýnem Andrej Šustr a v minulém týdnu asistoval stejně jako Uher proti Düsseldorfu, který nakonec se spoluhráči přetlačil 3:2 po nájezdech.

Tabulka DEL.
Tabulka DEL.Livesport