ANALÝZA: Reprezentaci držel s Američany nově složený první útok i zablokovaný gólman

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

ANALÝZA: Reprezentaci držel s Američany nově složený první útok i zablokovaný gólman

Přesilovková formace, která vstřelila jediný gól zápasu.
Přesilovková formace, která vstřelila jediný gól zápasu.Profimedia
Hokejová reprezentace zvládla dosud nejdůležitější zápas sezony, do semifinále mistrovství světa ji postrčil na úkor nadupaného týmu USA, před turnajem pasovaného do okruhu favoritů na zlato, jediný gól. Obrana a hlavně Lukáš Dostál dokázali umlčet jednu z nejlepších ofenziv šampionátu, k tomu se prosadili proti jednomu z jeho nejúčinnějších oslabení. Téměř si nejde představit lepší scénář. A i když výsledek někdo může označit za "finský", národní tým pasivně jako Suomi rozhodně nehrál.

Zápas začal velmi dobře. Hlavně obměněný první útok ve složení Pastrňák-Zacha-Palát dělal soupeři problémy v jeho pásmu. Naopak česká rozehrávka si většinou s vysokým napadáním poradila. Národní tým zaznamenal v úvodní části víc střel než soupeř (12:7) a výrazně víc pokusů (24:14), ze slotu však častěji zakončovaly Spojené státy (4:6). Přesto se zdálo, že nehrály úplně na 100 %. Navíc Češi dokázali většinu jejich útoků eliminovat už v zárodku a moc je nepouštěli k delšímu držení puku v útočném pásmu. U protivníka se k tomu opakovaly chyby při zakládání jeho akcí.

Druhá třetina probíhala podobně, což narušila jen první vyloučení. V oslabení národní tým skvěle bránil modrou čáru a soka dlouho nepouštěl k sobě do pásma. Až ve druhé přesilovce se Američané usadili v útoku na delší dobu. To už však mezi tyčkami čaroval nejlepší hráč utkání Lukáš Dostál.

Čelil celkem 11 ranám ze slotu, z toho pět jich bylo z bezprostřední blízkosti. Nekapituloval. Díky dvěma početním výhodám získal soupeř mírnou převahu. Na střely ovládl prostřední 20minutovku 19:8, na pokusy to bylo 24:15 a na ty ze slotu 14:7. Přesto šel do vedení národní tým.

Sestřih utkání.
Livesport CZ + SK

Závěrečná část byla jasně ve znamení snahy Američanů o vyrovnání a soustředěné české defenzivy. Obraz zápasu se zásadně změnil. Soupeř dokázal skoro každou českou formaci zatlačit v obranné třetině a snažil se Dostála zasypávat střelami odkudkoliv. Přesto přímo na branku vyslal jen 10 puků a Čechy přestřílel jen o dvě rány. Pokusů měl přitom významně víc (27:13). Gudas a spol. totiž zblokovali 10 střel a některé z nich i z oblasti nízkého slotu, zadáci kolikrát leželi těsně před brankovištěm. 

I to výrazně pomohlo Dostálovi udržet čistý štít. Ve třetí třetině čelil celkem 10 pokusům ze slotu, tři z nich byl zblokovány a jeden mířil vedle. Odchytal opravdu skvělý zápas, bez pochyby byl jeho největší hvězdou. Zkrotil celkem 36 střel, z toho skoro polovina (17) jich přišla z oblasti slotu. Byl jistý a puky krotil tak, že soupeři nenabízel moc dorážek.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Enetpulse

Na druhé straně se byla schopna dostat do zakončení téměř výhradně jen první formace, kdy Palát s Pastrňákem zaznamenali víc než polovinu českých pokusů (6 z 11) v útočné třetině. Druhý z nich byl se šesti střelami nejaktivnější z celého týmu. Skvěle se prezentovali i oba obránci pražské Sparty Kempný a Krejčík, kteří odehráli největší porci minut (22:05, 21:02), a to hlavně v kriticky důležité třetí třetině (oba přes osm). První jen potvrdil, jak je klíčový pro trenéra Rulíka, druhý napravil svou reputaci po nepovedeném zápasu s Kanadou.

Národní tým byl na Američany skvěle připravený a odevzdal výborný výkon oběma směry, a to hlavně v první a druhé třetině. I když byl výsledek velmi těsný. Nyní jej bude čekat soupeř, který je zase o level výš…

USA – Česko 0:1