Česko ve finále MS v hokeji: Obránce Rutta byl suspendován, do boje o zlato nenaskočí

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Česká ztráta před finále MS. Do zápasu o zlato nenaskočí Rutta, byl suspendován

Rutta byl suspendován za úder loktem.
Rutta byl suspendován za úder loktem.Profimedia
Čeští hokejisté se budou muset v nedělním finálovém zápase na mistrovství světa proti Švýcarsku obejít bez obránce Jana Rutty (33), který dostal dodatečný trest za faul na Švéda Isaca Lundeströma (24) v dnešním semifinálovém utkání. Mezinárodní hokejová federace (IIHF) o rozhodnutí disciplinární komise informovala na svém webu.

Švédsko – Česko 3:7

Rutta nedovoleně atakoval švédského útočníka ve 35. minutě. Lundeströma zasáhl loktem do hlavy. Lotyšský rozhodčí Andris Ansons a Kristian Vikman z Finska českého beka v zápase nevyloučili, disciplinární komise ale sáhla k dodatečnému trestu. Podle jejího odůvodnění obránce San Jose soupeře "bezohledně" ohrozil. Navíc Lundeström neměl v držení puk.

"Díval jsem se na to, ale ze záběru televize, nebo z toho, co jsme měli na videu, tak to nebylo úplně vidět. Vím, že tam k něčemu došlo, ale vůbec nevím," komentoval kouč Radim Rulík Ruttův zákrok.

Stejně jako ve čtvrtfinále proti USA hrál jeho tým jen jedinou přesilovku. Švédové měli k dispozici čtyři. "Doufejme, že ve finále to nebude. Že si to rozhodčí taky vyhodnotí. Myslím, že některá ta vyloučení byla hodně přísná. Díval jsem se na to po druhé třetině," podotkl Rulík, jemuž se zase nelíbilo vyloučení Rutty za podražení v 39. minutě.

"S vyloučením Honzy Rutty určitě nesouhlasím, ale stane se to," uvedl Rulík a neodvážil se spekulovat, jestli mohlo jít ze strany sudích o kompenzaci. "Nevím, to je zase spíš otázka pro ně. Nedokážu odpovědět," řekl.

Fanoušci byli neuvěřitelní, říká po postupu do finále MS Rutta

"Ti rozhodčí to taky nemají jednoduché, ale byl bych rád, kdyby ve finále to pojali tak, že je to finále a tam, kde si nejsou stoprocentně jistí, to nepískali," dodal Rulík.

Trenér Radim Rulík bude mít v nedělním finále k dispozici jen šest obránců. Zdravotní problémy dnes měl i Jakub Krejčík, kterého zasáhl puk do obličeje a po utkání podstoupil vyšetření v nemocnici. Zápas proti Švédsku, které český tým vyhrál 7:3, ale obránce Sparty předtím po základním ošetření dokončil.

Švýcarsko – Česko (20:20)