České a švédské legendy se setkaly na velvyslanectví. Reichel či Gustafsson se těší na bitvu o finále

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

České a švédské legendy se setkaly na velvyslanectví. Reichel či Gustafsson se těší na bitvu o finále

Bengt-Ake Gustafsson během rozhovoru pro Livesport Zprávy.
Bengt-Ake Gustafsson během rozhovoru pro Livesport Zprávy.Marek Kratochvíl
V pražské O2 areně se v sobotu odehraje semifinálová bitva mezi Českem a Švédskem, během které se rozhodne o tom, která z hokejových velmocí zabojuje o den později o světové zlato. Ještě v pátek se ale v rámci akce "Oslava ledního hokeje" na velvyslanectví Švédska v Praze setkaly hokejové legendy a výrazné osobnosti obou zemí. Vzpomínaly na dobré časy a hecovaly se v tom, kdo ostře sledovanou bitvu v sobotu ovládne. "Turnaj je zatím úžasný," chválil dvojnásobný olympijský vítěz a bývalý obránce Kenny Jönsson (49).

Neformální recepce se v nádherných zahradách velvyslanectví na Hradčanech konala pod dohledem švédského velvyslance v Česku Fredrika Jörgensena a jeho ženy Marianne. A hosté byli věru vzácní, sešlo se mnoho olympijských vítězů, mistrů světa a vítězů Stanley Cupu v čele s Jaroslavem Pouzarem, Jiřím Hrdinou, Jiřím Holíkem, Bengt-Ake Gustafssonem nebo Mattiasem Norströmem.

"Naše země jsou si v mnoha věcech podobné a mají hodně společného. Například právě lásku k lednímu hokeji," řekl Jörgensen během úvodního přípitku a dodal, že ho mrzí, že Česko se Švédskem se neutkají až ve finále, kde už by obě země měly medaili jistou.

Setkání hokejových legend na švédském velvyslanectví.
Livesport

Téma následných debat bylo samozřejmě jasné, dlouho dopředu plánovné setkání se snad nemohlo odehrát ve vhodnější chvíli – den před důležitým střetem obou hokejových reprezentací.

"Bude to tuhá bitva," myslí si bývalý reprezentant Martin Hosták, který ve Švédsku vystřídal dresy MoDo, Södertälje a týmu Lulea. "Švédové mají obrovskou kvalitu a neskutečně silnou obranu, ale proti té kvalitě se dá hrát. Týmově a srdcem. Český tým se během turnaje perfektně semknul, skvěle pracuje a nedělá chyby. Moc se těším," dodal.

Setkání hokejových legend na velvyslanectví Švédska.
Setkání hokejových legend na velvyslanectví Švédska.Marek Kratochvíl

Pozdravit své hokejové přátele dorazil také bývalý reprezentační trenér Bengt-Ake Gustafsson, který naposledy národní mužstvo vedl v roce 2010. Tehdy cestu jeho výběru do finále zmařil slavný zásah obránce Karla Rachůnka několik vteřin před koncem základní hrací doby. Češi následně po nájezdech postoupili. Bývalý kouč švýcarského Langnau či švédského Färjestadu ale věří, že tentokrát to dopadne jinak.

"Jistě to bude velmi napínavý zápas, český tým hraje vyrovnaně v průběhu celého turnaje a náš tým také. Bude to těsné, ale bohužel, vyhraje Švédsko," usmíval se Gustafsson.

Na čem se ale shodli všichni je vynikajicí atmosféra a organizace na stadionech v Praze a Ostravě a příjemná sportovní nálada takřka po celé zemi. V sobotu by navíc měl padnout divácký rekord.

"Diváci jsou neskuteční, to nám mohou úplně všichni závidět. Národ je opravdu semknutý a pomáhá tomu to, že na ledě hráči dělají všechno pro tým," vyprávěl bývalý trenér českého národního týmu Slavomír Lener.

A s úsměvem stihl Švédy ještě popíchnout. "Příští rok se hraje ve Švédsku, tak to u nás trochu obhlíží. Jestli tam ale dostanou tolik diváků jako my, o tom nejsem přesvědčen," řekl.

Švédsko – Česko (14:20) + audiokomentář