Český hokej nemůže být defenzivní, tvrdí Hadamczik. O Jalonenovi rozhodne i Jágr

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Český hokej nemůže být defenzivní, tvrdí Hadamczik. O Jalonenovi rozhodne i Jágr
Kari Jalonen (vlevo) a Alois Hadamczik.
Kari Jalonen (vlevo) a Alois Hadamczik.Profimedia
Prezident Českého svazu ledního hokeje Alois Hadamczik (70) poskytl v průběhu pondělí médiím několik rozhovorů v reakci na skončené mistrovství světa, na němž národní tým vypadl už ve čtvrtfinále a celkově obsadil až osmé místo, což je historicky nejhorší výsledek. Při hodnocení vystoupení národního týmu vyjádřil svou nespokojenost.

"Celé mistrovství světa celé nemělo ze strany českého hokeje lesk. Tým neměl kreativitu ani sebevědomí. Zdálo se mi, že hráči byli zakřiknutí, víc se myslelo na defenzivu, než aby se myslelo na vítězství," řekl Hadamczik v průběhu rozhovoru na České televizi.

Hlavním problémem byla podle prvního muže českého hokeje příliš defenzivní taktika.

"Česko se proměnilo v defenzivní družstvo. Potlačili jsme kreativitu, naši hráči mají na víc, než předvedli. Jejich pohyb byl minimalizovaný tím, že byli až moc zodpovědní úkolem nedostat gól. My dnes nemáme touhu porazit soupeře. Přitom myslím, že Češi hokej umějí. Česká liga má přitom výborný kredit. Německá liga je určitě horší liga než česká. A Lotyši? Ti se zapálili, měli národní hrdost," vyprávěl Hadamczik.

Podle něj se obraz hry od minulého šampionátu příliš nezměnil, i když Česko loni po dlouhých 12 letech získalo medaili.

"Už i loni mi chyběla jedna věc. Tři útočníci sice hráli excelentně, ale málokdo další se přidal. Letos byli zase vidět jen Červenka a Kubalík, ti reprezentují styl českého hokeje. Mám pocit, že řešíme přednosti soupeře, ale neukazujeme přednosti naše," myslí si Hadamczik.

Odmítl i argument, že se na začátku turnaje zranily tři velké opory Lukáš Sedlák, Filip Chytil a Filip Chlapík: "Nepomůže vám to, ale ke zraněním dochází, vždy se někdo zraní. Ale jde o celkový herní projev, v českých hokejistech je víc."

O Jalonenovi se rozhodne 8. června

Trenér Kari Jalonen má u národního týmu smlouvu až do mistrovství světa 2024, které se bude konat právě v Česku. Je ale možné, že dojde ke změně. Hadamczik připustil že svůj post bude finský odborník hájit před výkonným výborem na jednání 7. a 8. června. 

"Trenér má stále naši důvěru, ale čekáme na analýzu a zprávu o vystoupení na mistrovství světa. Vše se uvidí podle toho, jaká bude diskuse a ani nemůžu mluvit za lidi z výkonného výboru. Plánuji, že zprávu budeme mít ve středu 7. června a všichni budou mít noc na to, aby si udělali názor, pak se rozhodneme. Ve výkonném výboru sedí 11 lidí, třeba i bývalí hráči národního týmu Jaromír Jágr, Jiří Šlégr, Bedřich Ščerban, nebo šéfové klubů Aleš Kmoníček či Aleš Pavlík," vysvětlil Hadamczik.

Jednání výkonného výboru bude podle něj důležité právě kvůli blížícímu se šampionátu v domácím prostředí. “Budeme mít jednou za deset let doma mistrovství světa, lidé budou chtít maximální výkon mužstva,” dodal.

V rozhovoru pro sport.cz také Hadamczik také uvedl, že při MS 2024 chystá opětovnou změnu v identitě českého týmu: "Můžu slíbit, že v Praze budeme hrát s dresem se státním znakem na prsou."