Finská nominace na MS. Největší hvězdou Rantanen, Laine chybí

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Finové mají v nominaci na MS pět posil z NHL, kanonýr Laine se na turnaji neukáže

Finové mají na MS v nominaci řadu hráčů, kteří vyhráli i loni.
Finové mají na MS v nominaci řadu hráčů, kteří vyhráli i loni.Profimedia
Šestnáct mistrů světa, jedenáct olympijských vítězů z Pekingu a pět posil z NHL zařadil do pětadvacetičlenné nominace na domácí mistrovství světa v Tampere trenér hokejistů Finska Jukka Jalonen (60). Chybí mezi nimi útočník Patrik Laine (25) z Columbusu, který se omluvil z Českých her v Brně a nakonec nebude startovat ani na šampionátu. Spoléhat budou Finové na ofenzivního lídra loňského vítěze Stanleyova poháru Colorada Mikka Rantanena (26) a dvojku draftu NHL z roku 2019 Kaapa Kakka (22) z New York Rangers.

Rantanen a Kakko se jako jediní nezúčastnili generálky na šampionát na Českých hrách v Brně. Z kádru po turnaji vypadli obránci Valtteri Kemiläinen z mistrovské Tappary Tampere, Petteri Lindbohm ze švédské Frölundy, Juuso Riikola z Oskarshamnu a útočníci Iiro Pakarinen z IFK Helsinky, Toni Rajala ze švýcarského klubu Biel-Bienne a Mikael Ruohomaa z Leksandu.

Z NHL jsou v týmu obránce Olli Määttä z Detroitu, který získal v letech 2016 a 2017 Stanleyův pohár s Pittsburghem, a útočníci Joel Armia z Montrealu a Kasperi Kapanen ze St. Louis. Generální manažer Jere Lehtinen bude ještě vyhlížet možné další posily. "Samozřejmě stále sledujeme vývoj v play off NHL, ale soustředíme se na vybrané hráče," řekl webu Finské asociaci ledního hokeje Lehtinen.

Sázka na ověřená jména

Jalonen má kádr plný hráčů, kteří pod ním slavili poslední úspěchy. U světových titulů v roce 2019 a loni doma v Tampere i zisku historického zlata na olympijských hrách v Pekingu 2022 byli brankář Jussi Olkinuora ze švédského Brynäs, beci Mikko Lehtonen z Curychu, Atte Ohtamaa z Kärpätu Oulu a útočníci Sakari Manninen z Hendersonu z AHL, Marko Anttila z Kärpätu Oulu a Harri Pesonen z Langnau.

U obou loňských úspěchů nechyběli beci Niklas Friman z Brynäs, Ville Pokka z Färjestadu a útočníci Hannes Björninen z Brynäs, Teemu Hartikainen ze Ženevy. Na olympiádě byl forvard Markus Granlund z Lugana. Obě zlata z MS mají forvardi Juho Lammikko z Curychu a Jere Sallinen z Bielu. U titulu z MS před čtyřmi roky byli zadák Miika Koivisto z Växjö a Kakko, loni obránce Mikael Seppälä z Tappary a útočník Armia.

První šampionát čeká gólmana Christiana Heljanka s kanonýrem Waltterim Mereläm z Tappary Tampere, brankáře Emila Larmiho z týmu švédského šampiona Växjö, beka Nikolase Matinpala z Ässätu Pori a Ahtiho Oksanena ze švédského Oskarshamnu, kam zamířil loni po sezoně strávené v české extralize v Hradci Králové.

Finové vstoupí do turnaje v pátek v 15:20 proti Spojeným státům americkým a ve skupině A v Tampere budou hrát ještě s Německem, Švédskem, Francií, Maďarskem, Rakouskem a Dánskem.

Program hokejistů Finska.
Program hokejistů Finska.Livesport

Nominace hokejistů Finska na MS:

Brankáři: Christian Heljanko (Tappara Tampere), Emil Larmi (Växjö/Švéd.), Jussi Olkinuora (Brynäs/Švéd.),

obránci: Mikael Seppälä (Tappara Tampere), Nikolas Matinpalo (Ässät Pori), Atte Ohtamaa (Kärpät Oulu), Niklas Friman (Brynäs/Švéd.), Miika Koivisto (Växjö/Švéd.), Mikko Lehtonen (Curych/Švýc.), Olli Määttä (Detroit/NHL), Ville Pokka (Färjestad/Švéd.),

útočníci: Marko Anttila (Kärpät Oulu), Waltteri Merelä (Tappara Tampere), Joel Armia (Montreal/NHL), Hannes Björninen (Brynäs/Švéd.), Markus Granlund (Lugano/Švýc.), Teemu Hartikainen (Ženeva/Švýc.), Kaapo Kakko (New York Rangers/NHL), Kasperi Kapanen (St. Louis/NHL), Juho Lammikko (Curych/Švýc.), Sakari Manninen (Henderson/AHL), Ahti Oksanen (Oskarshamn/Švéd.), Harri Pesonen (Langnau/Švýc.), Jere Sallinen (Biel-Bienne/Švýc.), Antti Suomela (Lausanne/Švýc.), Mikko Rantanen (Colorado/NHL).