Kubalík dál čeká na medaili. Nedokázali jsme si pomoct, hledal příčiny nezdaru

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Kubalík dál čeká na medaili. Nedokázali jsme si pomoct, hledal příčiny nezdaru

Kubalík byl společně s Kempným a Vejmelkou vyhlášen nejlepším českým hráčem na MS.
Kubalík byl společně s Kempným a Vejmelkou vyhlášen nejlepším českým hráčem na MS.@narodnitym
Dominik Kubalík (27) podobně jako v úterý na závěr skupiny proti Kanadě ani ve čtvrtfinále proti USA nevylepšil svou bilanci lídra statistik mistrovství světa. Zůstal na osmi gólech a 12 asistencích a po porážce 0:3 se musel vyrovnat s koncem turnaje už na startu play off. Útočník Detroitu se po olympijském turnaji v Pchjongčchangu 2018 nedočkal úspěchu ani na čtvrtém MS a na první medaili stále čeká.

"Je to velké zklamání. Ale bez gólu se vyhrát nedá. To je první věc, která mě napadne. Nula tři je prostě špatně. Žádná přímočarost, strašně málo střel, špatná aktivita. Těžko se to teď komentuje, protože pocity jsou smíšené. Člověk najednou končí. Já jsem věřil, že to dneska bude zápas, který by nám mohl vyjít a odpíchneme se od toho a půjdeme dál. Bohužel," řekl Kubalík.

Český tým se s rychlostí Američanů nedokázal vyrovnat. "Jejich pohyb byl velký. My jsme s ním počítali, ale nedokázali jsme s tím poradit. I co se týká rychlosti, myšlenky a dát puk od hole. Rychlost není jen o bruslení, ale kolikrát to vzali o plexisklo a dva borci na to letěli. My jsme to udělali dvakrát a měl jsem z toho šanci já a pak Červus (Roman Červenka). My si tím nedokážeme pomoct. Když to beci mají, tak jim útočníci nepomohou. A pak zase obráceně a pak je to těžké."

Snaha zvrátit nepříznivý vývoj byla z české strany marná. "Člověk do toho buší, co to jde. Snaží se. Nevím, jestli jsme do toho bušili, byli jsme sem tam v pásmu. Ale zase jsou střely a střely. Velká šance, že bychom si něco vydobyli... Oni nám to furt vyndávali ven. Ono jezdit s nimi nahoru dolů je těžké. Zápas jsem viděl ze střídačky, ono se to těžko komentuje, než když je to se shora nebo z televize. Teď po zápase mám myšlenky, že mě to mrzí."

Američané vyhráli v první třetině na střely 11:2 a vedli po brance Matta Coronata, jehož pokus se odrazil do branky od brusle Michala Jordána. "Myslím, že jejich první gól mluví za vše. To je přesně, jak oni si dokážou pomoct, to my jsme si takhle za celý turnaj nedokázali. My debilní branku, která se odrazí od ničeho, nedali. Je to nastartovalo a takový gól vyhrál zápas. My jsme si za tím gólem nešli, ale kdybychom ho dali, tak by to člověku dalo jinou krev do žil. Na druhou stranu jsem měl šanci v první třetině, ale byla to střela do břicha," připomněl.

Frustrovaný Jalonen: Moje budoucnost? Nebudu odpovídat

Na turnaji vytvořil s osmi góly nový rekord za dobu samostatné české reprezentace na MS, ale v posledních dvou duelech se neprosadil. "Když jsem potřeboval dát gól dnes a předevčírem, tak jsem ho nedal. Za mě je hezké, že se povedly nějaké góly ve skupině, ale když jsem je měl dát, tak nic. Dneska je to nula, já jsem tam do toho, abych gól dal. Mám pocit, že jsem měl jednu střelu na bránu."

Český tým skončil s bilancí čtyř výher a čtyř porážek, uspěl jen se Slovenskem, Kazachstánem, Slovinskem a Norskem. Prohrál s Lotyšskem, Švýcarskem, Kanadou a USA.

"Vždycky jsme se dokázali v zápasech zvednout, to se mi líbilo. Věděl jsem, že když se týmu nebude dařit, takže to v sobě má, aby to otočil. Některé zápasy jsme si zkomplikovali sami, ale je fajn, když si je zkomplikuje sám, než na někoho nemá. I s Kanadou byly záblesky a nedokážu si vysvětlit, že jsme nehráli víc, přímočařeji. Bruslili jsme, energie byla. Ale nedokázali jsme to zopakovat," řekl plzeňský odchovanec.

Smířený Červenka: Na postup jsme asi neměli

V úvodu turnaje český tým přišel o zraněné centry Filipa Chytila z NY Rangers a Lukáše Sedláka z Pardubic, kteří se vystřídali právě v prvním útoku u Kubalíka a kapitána Romana Červenky. "Byli to naši první centři. To je realita. Nejlepšího hráče extraligy těžko nahradíme, stejně jako hráče z NHL. Tak to je. Ať si každý myslí, co chce. Najednou jsme hledali sestavu, kombinace. Mohlo se to stát komukoliv, ale oslabilo nás to. Ale zase nám to semklo a chtěli jsme o to víc."

Nechtěl hodnotit, jaký měl tento tým strop. "Já rád komentuji sebe a já jsem dnes nebyl vidět, když jsem vidět měl být. Ať si každý sáhne do svědomí a řekne, jestli mohl víc, nebo ne. Ale já jsem mohl víc. Kdyby nám vyšla nějaká střela, tak se teď můžeme radovat, že jsme v semifinále. Čtvrtfinále je tenký led, který určí úspěch, nebo neúspěch. Za mě je to neúspěch a zklamání."

Komorní atmosféru v Nokia Areně nevnímal, ale chápal, že po úterním čekání na vývoj stěhování do poslední chvíle v Rize a následném přesunu do Tampere čeští fanoušci chyběli. "I pro moji rodinu nebylo jednoduché se sem s tím přesunem dostat," dodal Kubalík.

USA – Česko 3:0. Národní tým na Američany nestačil