Scházel mi náš dravý, rychlý hokej, řekl Růžička o českém působení na MS

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Scházel mi náš dravý, rychlý hokej, řekl Růžička o českém působení na MS
Růžička nenašel pochopení pro herní styl reprezentace ani pro přístup trenérského týmu k brankářům.
Růžička nenašel pochopení pro herní styl reprezentace ani pro přístup trenérského týmu k brankářům.Profimedia
Trenér Vladimír Růžička (59) označil mistrovství světa v Tampere a Rize, na němž česká hokejová reprezentace vypadla ve čtvrtfinále s USA (0:3) a obsadila konečné osmé místo, za celkově nevydařené. Poslední porážka u něj jen podtrhla rozpačitý dojem, který z turnaje má. Pochopení nenašel pro herní styl ani pro přístup trenérského týmu Kariho Jalonena (63) k brankářům.

"Musím říct, že jsem zklamaný z toho, že v posledních dvou zápasech nebylo z čeho se odrazit. Proti Kanadě to bylo v první třetině 19:4 na střely, dnes 11:2. Zdá se mi, že mužstvo bylo přibrzděné dopředu. Máme hráče, kteří jsou rychlí, a místo toho, abychom třeba ve dvou forčekovali, tak chodíme maximálně jedním hráčem," všiml si Růžička.

Trenér, jenž dovedl národní tým ke dvěma zlatým medailím na MS, zmínil i výkyvy v aktivitě mužstva. "Když prohráváme, začneme dvě tři minuty hrát a pak se zase zatáhneme," uvedl bývalý vynikající útočník, jenž se stal světovým šampionem i jako hráč. "Dnes to nebyl jednoduchý zápas. Když Američani zjistili, že čekáme v obranném pásmu, tak začali hrát puky od modré čáry. Nahazovali je k bráně a to pak někdy může prolítnout. Nestalo se tak, ale dostali jsme dva góly po buly," vrátil se k poslednímu utkání.

USA – Česko 3:0

Herně a výsledkově nevydařené byly ale z českého pohledu poslední tři zápasy. Nejen proti USA, ale i předtím proti Švýcarsku a Kanadě. "Když pak jdete do čtvrtfinále ze čtvrtého místa, je to těžké. Na druhou stranu, je jedno, zda jdete na Američany, Švédy nebo Finy. To si nevyberete," řekl Růžička a poukázal na složení amerického výběru, který měl o čtyři roky nižší věkový průměr než český. "Hlavně je vidět, že to není o jménech. Kanada, Amerika je nemá. Finové vyhráli šampionát s hráči z domácí ligy. A my budeme vždy čekat, že to přijede zachraňovat David Patrňák s Krejčím, to asi nejde."

České výkony poznamenala zranění Lukáše Sedláka a Filipa Chytila, kterým se v úvodu dařilo a měli patřit mezi klíčové hráče. "Určitě to tým poznamenalo," souhlasil Růžička. Bez ohledu na to ale nebyl nadšený z herního stylu týmu. "Celkově mi malinko chyběl náš dravý, rychlý hokej. Přijde mi, že hráči pořád přemýšlí, jak budou stát v našem obranném pásmu před brankou a zapomínáme, jak budeme hrát do útoku. Přitom tam jsme nebezpeční a umíme to. Každý viděl, že to moc dobré nebylo. Ve skupině jsme měli z velmocí jen Kanadu a Švýcarsko a skončili jsme čtvrtí. Kdyby tam bylo Rusko, tak nebudeme hrát čtvrtfinále? To není dobré."

Zároveň se pozastavil nad nasazováním brankářů a rozhodnutím trenérského štábu neurčit jedničku. "Osobně si myslím, že to není dobré ani pro ty kluky. Když je určená jednička, tak chytá. A když se nedaří, jde tam dvojka. To je normální. Stejně jako se stává na mistrovství světa, že se z dvojky stane jednička," řekl Růžička a ocenil kvality trojice Karel Vejmelka, Šimon Hrubec a Marek Langhamer. "Máme tři fantastické gólmany a pro ně není jednoduché, když každý zápas chytá někdo jiný."

Růžička vedl reprezentaci jako hlavní trenér na pěti světových šampionátech a vždy brankáře číslo 1 určil. "Můj názor je, že vždy musí být v brance gólman, který bude mít pohodu. Vždy, když máme výborné gólmany, tak mistrovství dopadne dobře. A teď jsme měli tři," řekl a pozastavil se nad tím, že Jalonen a spol. tajili i v den zápasu, kdo bude chytat. "Připadá mi, že jsme nějací tajnůstkáři. Nejlepší je, když máte jedničku, soupeř se na ni připravuje a on je pak vyčape," pousmál se Růžička.