Nic podepsané není. Nechávám to na agentech, říká Tomášek a soustředí se na MS

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Nic podepsané není. Nechávám to na agentech, říká Tomášek a soustředí se na MS

David Tomášek zatím na gól na MS čeká.
David Tomášek zatím na gól na MS čeká.Profimedia
Premiéru na velké mezinárodní akci si vychutnává útočník David Tomášek (27) a těší se důvěře kouče české hokejové reprezentace Kariho Jalonena (63) i na přesilových hrách. Ve čtyřech zápasech na mistrovství světa v Rize nasbíral zatím čtyři body a všechny za asistence. Plně se soustředí na šampionát a nechce komentovat spekulace o svém odchodu ze Sparty do švédského Färjestadu.

"Nic podepsaného není, mám v hlavě zatím tento turnaj. Víc neřeknu," řekl novinářům Tomášek. O tom, že švédský deník Expressen napsal o jeho plánovaném přesunu do Färjestadu, se dozvěděl po zápase se Slovinskem. "Já to beru jako součást práce novinářů, že musí šťourat. Nezabývám se tím, to je na agentech."

Měl na toto téma i zprávy v telefonu. "Bylo to včera trochu žhavé. Ale nic není podepsané a zatím jsou to spekulace," podotkl Tomášek, který už působil ve finské Jyväskylä a ruském Chabarovsku v KHL. Přiznal, že touhu vyzkoušet další zahraniční angažmá má. "Tu má spousta hráčů. A když ta nabídka je zajímavá, lidi jsou zajímaví, tak o tom člověk přemýšlí. Extraliga třeba tady tu sezonu byla velmi kvalitní, je to o nabídce."

V pátek se definitivně ukázalo, že český tým na turnaji nemůže již počítat s útočníky Filipem Chytilem a Lukášem Sedlákem, zranění postihla i další ofenzivní hráče Jiřího Smejkala a Filipa Chlapíka.

"Je to zásah pro každý tým, ale je to, jak to je. Je to součást turnaje. Je to víc místa pro kluky, kteří nebyli na přesilovkách a teď jsou. Nebo mají víc času pět na pět. Musíme za to vzít my a odehrát s kluky, které máme," uvedl Tomášek. Sám loni kvůli zranění přišel o finále extraligy a pravděpodobně i šampionát.

Turnaj začal ve formaci právě se Sedlákem a Vladimírem Sobotkou. Po Sedlákově zranění se posunul místo něj do centru Sobotka a na levé křídlo se zařadil Jakub Flek, ve čtvrtek proti Slovinsku dohrával poslední třetinu s Michaelem Špačkem a Jiřím Smejkalem. "Je to součást turnaje, iks zranění a musíme na to reagovat. Pak si to nějak sedne," podotkl Tomášek.

Zatím sbírá přihrávky a na první gól čeká. "Když to kluci trefí, je to pro mě to samé, jako bych ho dal sám. Třeba gól přijde, snažím se tvořit hru, hrát stejně, proč mě sem Kari bral," konstatoval Tomášek. Pochvaluje si atmosféru v týmu, která i přes smůlu se zraněními je výborná. "Nálada je super. Snažíme se podpořit zraněné. Musíme to ale přetáhnout i na led," prohlásil.

Vyladit podle něj musí český tým vstup do utkání, který se podle něj nevydařil podle představ nejen ve čtvrtek proti Slovinsku. "Včera jsme si k tomu něco řekli a pak to stejně nebylo. Musíme to zachytit. Ať je jiná sestava, tak se s tím musíme poprat. Nebylo to dobré v prvních třetinách, takže musíme přepnout. Ale zase máme spoustu věcí, které fungují. Jako přesilovky, nebo málo vyloučených," dodal Tomášek.

MS v hokeji: Program, skupiny a kdy hrají Češi