Sestava na MS v hokeji: Nechat mimo Voženílka by pro tým byla ztráta, říká mistr světa Novotný

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Nic tomu nechybí. Nechat mimo Voženílka by pro tým byla ztráta, říká mistr světa Novotný

Voženílek se prozatím na soupisku nevešel.
Voženílek se prozatím na soupisku nevešel.Profimedia
Bez Pastrňáka, bez Krejčího, bez Hertla. Česká ofenziva postrádá lesk z minulého šampionátu, stále však má co nabídnout. Zajímavá jména z extraligy doplnila dvojice hráčů z NHL, tři posily ze Švýcarska a jedna ze Švédska. Trenér Kari Jalonen (63) navíc na finální soupisce nechal dvě volná místa, pro hráče, kteří neprojdou přes druhé kolo play off NHL. “Trenér vzal to nejlepší, co měl k dispozici,” míní bývalý reprezentační kapitán a mistr světa z roku 2010 Jiří Novotný (39), který pro Livesport Zprávy rozebral složení českého útoku. 

"Kluci z Bostonu budou chybět. Když vám nepřijede hráč, který je aktuálně mezi pěti nejlepšími na světě, je to ztráta. Není náhodou, že v NHL dal přes 60 branek a nějakých 120 bodů," řekl Novotný o absenci Davida Pastrňáka. "Loni měl na tým obrovský vliv hned poté, co se k němu připojil. Neříkám, že bez něj by se medaile neudělala, ale on tomu už jen svou přítomností velmi pomohl. S Krejčím a Červenkou si dokázali vyhovět a tým táhli," dodal někdejší útočník se 189 starty v NHL.

Z forvardů, kteří v uplynulé sezoně nastupovali v NHL, jsou na soupisce zatím pouze Filip Chytil a Dominik Kubalík. Oba nastříleli přes 20 gólů a na šampionátu se budou chtít předvést. Trenéra Jalonena může těšit, že se nezdráhají přijmout role ofenzivních tahounů.

"U Kubalíka jsem hodně rád, že jede. Společně s Chlapíkem jsou typy hokejistů, kteří v Česku trochu chybějí. Klasičtí střelci, co se dokážou trefit z jakékoliv pozice," ocenil Novotný výběr trenérského štábu.

Síla ze Švýcarska 

Právě Chlapík je hráč, jenž si o nominaci říkal už minulý rok. Ve Spartě v základní části nasbíral 70 bodů a ovládl produktivitu extraligy. Nakonec se ale do výběru trenéra Jalonena nevešel. Účast na první velké reprezentační akci mu vynesl až přestup do Švýcarska. V celku Ambri-Piotta po boku dalšího reprezentanta Michaela Špačka nastřílel 24 branek a společně s dalšími třemi hráči se podělil o třetí místo v tabulce střelců National League.

Povedenou sezonu ve Švýcarsku má za sebou také kapitán českého týmu Roman Červenka. V dresu Rapperswilu v dlouhodobé části nastřádal 59 bodů a ovládl bodování soutěže. "Červus je podle mě jasným lídrem týmu. Co jsem slyšel, minulý rok vedl kabinu opravdu dobře. Je to velmi pracovitý kluk jak na ledě, tak mimo něj, takže jde příkladem mladým hráčům. Navíc ve svých letech dokáže stále bodovat," chválil Novotný.

“Kdybych měl hledat další hráče, kteří dokážou udělat dobrou kabinu a na které se kluci budou moct spolehnout, ukázal bych z útočníků na Vláďu Sobotku nebo Jirku Smejkala. Sob má za sebou několik šampionátů a dokonce i olympiády, Jirka je zase poctivý hráč a přirozený lídr. Zkušenost tam je, o to bych se nebál,” uvedl Novotný, jenž na šampionátu v roce 2013 vedl národní tým s kapitánským céčkem. 

Vedle Sobotky má jisté místo na soupisce dalších pět extraligových forvardů. Ondřej Beránek a Jiří Černoch z Karlových Varů, David Tomášek ze Sparty, brněnský Jakub Flek a Lukáš Sedlák z Pardubic. Mimo zatím zůstává třinecký Daniel Voženílek.  

Voženílek na hraně

Třineckého buldoka a Martina Kauta ze San Jose trenér Jalonen den před startem šampionátu nezařadil na seznam hráčů pro první zápasy. Oba figurovali v původní nominaci, ale v trénincích od začátku plnili role třináctého a čtrnáctého útočníka. S týmem, i přes to, že jsou mimo sestavu, zůstávají a mohou zabojovat o jedno ze zbývajících míst ve finálním výběru.

"Budou muset počkat. Zápasů ve skupině je však v krátkém intervalu tolik, že Kari (trenér Jalonen) nakonec zapojí všechny útočníky. V prvních zápasech se vyčká na vývoj NHL, ale pokud nikdo nepřijede, myslím si, že Vožucha trenér využije," uvažoval Novotný, jenž pardubického rodáka dobře zná ze společného působení v českobudějovickém Motoru. 

Proti kometě extraligového play off hraje fakt, že vyřazovací boje NHL skončily pro New Jersey s Ondřejem Palátem a namále má také Toronto Davida Kämpfa. Jak Palát, tak Kämpf zvládnou zastat Voženílkovu roli nepříjemného, dobře bránícího útočníka a pokud na nabídku národního týmu kývnou, pravděpodobně před třineckým pracantem dostanou přednost. 

"Byla by škoda, kdyby Vožuch zůstal mimo hru. Byl nejlepším hráčem uplynulého play off a výrazně se podepsal pod další třinecký titul. Na druhé straně Ondřej Palát a David Kämpf jsou zkušení kluci, kteří mají v hokeji a hlavně v NHL něco za sebou," podotkl Novotný.

Češi mohou hrát o medaili

V aktuálním týmu je 12 útočníků, osm obránců a tři brankáři, trenérský tým se tak rozhodl čekat jen na případný příjezd dvojice Palát, Kämpf. "Když se na tu soupisku podívám, přijde mi to dobře poskládané. Tým, který je aktuálně v Rize, určitě může přivést medaili, nehledě na to, jestli kluci z NHL přijedou, nebo ne. Opět to však bude o jednom zápase. Když zvládneme čtvrtfinále, bude to hodně blízko," řekl mistr světa z roku 2010. 

Kdo podle něho může český tým o obhajobu medaile připravit? "Je to pořád dokola. Hlavní favorité jsou Amerika, Kanada, Finsko, Švédsko a my. Nemůžeme podcenit ani Slováky a Švýcary. Bude to těžké, ale ten tým má sílu. Máme skvělé brankáře, kvalitní hráče v poli a vynikajícího trenéra, takže nechybí prakticky nic," uzavřel Novotný.

Český tým odstartuje šampionát dnes v 15:20 zápasem proti Slovensku.