Česko – Kazachstán. Profil druhého soupeře na MS: Problémový tým? Nominaci zaplnil hráči z KHL

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Profil druhého českého soupeře na MS: Problémový Kazachstán? Nominaci zaplnil hráči z KHL

Valerij Orechov (v popředí) při přípravném zápasu s Ruskem do 25 let.
Valerij Orechov (v popředí) při přípravném zápasu s Ruskem do 25 let.@kazakhstanhockey
Češi si na úvod mistrovství světa v hokeji poradili v Rize se Slovenskem 3:2. Jejich dalším soupeřem bude dnes večer od 19:20 Kazachstán, který svou pouť turnajem začal v sobotu obratem duelu s Norskem (4:3sn). V sestavě má hráče převážně z KHL (což třeba Češi kvůli politické situaci odmítají) a před šampionátem se utkal s Ruskem i Běloruskem. Ačkoliv si nikdy z MS neodvezl medaile, letošní účastí dorovnává svou rekordní sérii.

Na rozdíl od českého týmu vstoupil Kazachstán do turnaje až v sobotu duelem s Norskem. Na soupisce na něj bylo připraveno také 15 hráčů z KHL, z nichž většina působí v mužstvu Barys Nur-Sultan. Výjimkami jsou Valerij Orechov z Admiralu Vladivostok a Maxim Musorov z Chimiku Voskresensk. Jevgenij Rymarev pak hraje VHL za AKM Novomoskovsk.

Jediný další krajánek z ruské soutěže hájí slovinské barvy – je jím útočník Jan Drozg. Kouč středoasijské republiky Galym Mambetalijev bude na turnaji pravděpodobně spoléhat hlavně na Nikitu Michajlise. Dlouholetý útočník Barysu Nur-Sultan si v letošní sezoně připsal 15 branek a 26 asistencí.

Vedle mládežnických kategorií se navíc představil i na posledních dvou mistrovstvích světa nejvyšší kategorie. V roce 2021 stihl v Rize za sedm zápasů vstřelit tři branky a dvakrát na gól přihrát. Loni pak za stejnou porci utkání dvakrát zamířil přesně a čtyřikrát asistoval.

Přehled zápasu Norsko –  Kazachstán 3:4sn

Na MS se představí potřetí v řadě

Kazaši nejenže využívají hráče z KHL, ale také se v prosinci loňského roku utkali s Běloruskem (1:4) a Ruskem (2:6) na turnaji Channel One Cup. V přípravě na MS se poté dvakrát střetli s Jižní Koreou, z čehož pramenily dvě pohodlné výhry 5:0 a 8:2. Následně se ale vrátili k ozkoušeným soupeřům – s ruským výběrem do 25 let prohráli 0:3, s Běloruskem dokonce 0:6.

Většinu své historie strávil Kazachstán v nižších úrovních světového šampionátu. V té nejvyšší odehrál 11 turnajů, přičemž první z nich v roce 1998. Letošním MS dorovná svou nejdelší šňůru účastí – představí se totiž potřetí za sebou. Postup si sice zajistil už v roce 2019, ale následující rok soutěž přerušila pandemie. Nikdy v historii se Kazachům nepodařilo na šampionátu postoupit do vyřazovací fáze.

Poprvé v historii se Česko s tímto soupeřem potkalo na olympijských hrách v Naganu v roce 1998 – pozdější vítěz turnaje tehdy triumfoval 8:2. Od té doby se obě reprezentace utkaly jen třikrát a pokaždé to bylo na mistrovství světa. Ve všech případech zvítězil český tým: 7:0, 1:0 a 3:1.

MS v hokeji: Program, skupiny a kdy hrají Češi