Slováci potvrdili na MS pět posil z NHL v čele se Slafkovským. V zámoří sledují ještě šest jmen

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Slováci potvrdili na MS pět posil z NHL v čele se Slafkovským. V zámoří sledují ještě šest jmen
Největší slovenskou hvězdou na mistrovství světa v České republice bude bezpochyby Juraj Slafkovský.
Největší slovenskou hvězdou na mistrovství světa v České republice bude bezpochyby Juraj Slafkovský.Profimedia
Slovenskou hokejovou reprezentaci na mistrovství světa v Praze a Ostravě oficiálně posílí prvních pět hráčů ze zámořské NHL. Příští týden se do přípravy národního týmu zapojí obránce Šimon Nemec (20) a kvarteto útočníků Juraj Slafkovský (20), Tomáš Tatar (33), Martin Pospíšil (24) a Pavol Regenda (24), přičemž posledně jmenovaní odehráli většinu ročníku na farmě v AHL. Změny v týmu v úterý potvrdil Slovenský svaz ledního hokeje (SZĽH).

Minulý týden skončila základní část NHL a vedení slovenské reprezentace se hned pustilo do práce. Kontaktovalo všechny hráče, o které mělo zájem a kteří zůstali k dispozici pro mistrovství světa. Po úspěšném vyřízení administrativních náležitostí mohl generální manažer Miroslav Šatan 17 dní před zahájením šampionátu oznámit pozitivní zprávu. "Letos bude účast hráčů z NHL oproti předchozím ročníkům vyšší," citoval jej svazový web.

Turnaj za hranicemi, nikdo pozvánku neodmítl. "Všichni hráči, které jsme kontaktovali, potvrdili svou účast. Jmenovitě Tatar, Slafkovský, Nemec, Pospíšil a Regenda, jehož příjezd finalizujeme. Trenérům budou k dispozici příští týden během soustředění v Žilině," dodal Šatan. Největší hvězdou týmu bude Slafkovský z Montrealu, předloňská jednička draftu NHL. Má za sebou svou nejproduktivnější sezonu ve slavné lize, za Canadiens odehrál všech 82 zápasů a nasbíral 50 bodů (20+30).

Svůj první rok v NHL absolvoval obránce Nemec. Od prosincového debutu v New Jersey se stal pravidelnou součástí obrany Devils, nastoupil do 60 zápasů a ke třem gólům přidal 16 asistencí. Tatar začal ročník v Coloradu, ale v prosinci byl vyměněn do Seattlu. Na kontě má 70 startů s bilancí 24 bodů (9+15).

Pospíšil si místo v prvním týmu vysloužil svými dlouhodobě vynikajícími výkony na farmě Calgary a v průběhu sezony si vybojoval stálé místo v sestavě Flames. Svou rostoucí výkonnost potvrdil ziskem 24 bodů (8+16) v 63 zápasech. Regenda dostal v dresu Anaheimu šanci na pět utkání, v nichž nebodoval. Na farmě v San Diegu v AHL však patřil k nejproduktivnějším hráčům. V 54 duelech vstřelil 19 gólů a přidal 15 asistencí.

Livesport Daily #242: Šampionát v Praze? Pro zámořské hráče je to obrovské lákadlo, říká Ručinský
Livesport

Tatar si zahraje na svém sedmém mistrovství světa, před dvěma lety ve Finsku byl kapitánem Slovenska. Nemce čeká čtvrté mistrovství světa v řadě, Regendu a Slafkovského třetí. Pospíšil se v národním dresu představí na světovém šampionátu poprvé.

"S každým hráčem jsme několikrát komunikovali. Už při prvním kontaktu bylo ze všech cítit pozitivní přístup. Asi je to i tím, že šampionát je Slovensku velmi blízko. Kluci spolu určitě mluvili. Jsou dobře nastavení, věříme, že budou lídry našeho týmu a splní očekávání fanoušků," řekl Šatan.

Program slovenské reprezentace.
Program slovenské reprezentace.Livesport

Podoba slovenského týmu na turnaji v Praze a Ostravě postupně krystalizuje. Po prvních potvrzených jménech z NHL se o místo v národním týmu ucházejí další hráči. "Soutěže stále běží, sledujeme finálové série v Česku a na Slovensku. Začne také play off v zámořské AHL. Pokud kluby se slovenskými hráči neuspějí, je tu možnost, že by nás ještě mohli někteří před mistrovstvím světa posílit. Celkově jde o skupinu se čtyřmi až šesti potenciálními jmény," přiblížil Šatan.

Vedle zmíněných soutěží pochopitelně Slováci sledují i boj o Stanley Cup. "Máme tam ještě dva hráče, které bychom v případě předčasného vyřazení určitě kontaktovali a čekali na jejich rozhodnutí," dodal Šatan na adresu zadáků Erika Černáka z Tampy Bay a Martina Fehérváryho z Washingtonu.

Kdo přijede na MS? Karlsson bude na šampionátu po 12 letech, dorazí také Hischier