MS v hokeji: Největší hvězdy z NHL

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

TOP 5 hvězd na MS: Rantanen potáhne Finsko za obhajobou, Němci spoléhají na Seidera

Největší hvězdou šampionátu v Rize a Tampere bude Mikko Rantanen.
Největší hvězdou šampionátu v Rize a Tampere bude Mikko Rantanen.Profimedia
Na hokejovém šampionátu v Rize a Tampere, který odstartuje už v pátek a hned na úvod bude k vidění i federální derby mezi Českem se Slovenskem (15:20), se opět představí řada hvězd světového formátu. Livesport vybral pět nejzářivějších.

Mikko Rantanen, Finsko

Finský kanonýr, s nímž si defenziva nejednoho týmu NHL neví rady. Byť jeho Colorado po zisku Stanley Cupu neprožilo dobrou sezonu, Rantanen zářil. Nastoupil do všech utkání a zaznamenal v nich 105 bodů, což je jeho kariérní maximum, stejně jako 55 gólů.

Víckrát se trefili pouze Connor McDavid a David Pastrňák. Hned na úvod play off byl sice nad síly Avalanche Seattle, nicméně rodák z Nousiainenu byl k nezastavení – v sedmi zápasech dal sedm gólů a přidal tři asistence.

Rantanen se vrací do dresu Suomi poprvé od MS 2018, dva roky předtím získal stříbro. Celkem na MS startoval třikrát, odehrál 23 zápasů s bilancí devíti gólů a 13 asistencí. Velmi nebezpečná může být jeho spolupráce s Kaapem Kakkem, dalším zajímavým jménem ve finském týmu je nejproduktivnější hráč z loňského zlatého turnaje, obránce Mikko Lehtonen.

Moritz Seider, Německo

Když si generální manažer Steve Yzerman vybral tohoto obránce v draftu 2019 do Detroitu, mnozí kroutili hlavami. Protřelý Kanaďan ale opět dokázal, že ví, co dělá. Stejně jako když skládal nyní nesmírně úspěšný tým Tampy Bay.

Německému zadákovi je sice teprve 22 let, ale patří k nejlepším obráncům ligy. Má za sebou dvě kompletní sezony v NHL, v obou odehrál plných 82 zápasů. Při svém debutu nasbíral 50 bodů, nyní jich přidal 42.

Vyniká na obou stranách kluziště. Jeho ofenzivní schopnosti tkví ve vhazování i střele, ale silný je zejména vzadu, kde dokáže být o dva kroky před útočníky. Dobře čte řeč jejich těla a díky kvalitnímu bruslení a rychlému pohybu obvykle téměř okamžitě vystihne záměr soupeřova týmu.

Za vše hovoří i fakt, že ve své první sezoně v NHL získal Calder Trophy pro nejlepšího nováčka. Seider se poprvé účastnil seniorského MS jako osmnáctiletý na Slovensku, poté si zahrál ještě dvakrát, takže nyní ho čeká už čtvrtý šampionát. Na tom loňském byl mezi třemi nejlepšími německými hokejisty.

Alex Tuch, USA

Americký útočník má za sebou životní sezonu, když si vytvořil kariérní maxima v počtu bodů (79), gólů (36) i asistencí (43). Byl třetím nejproduktivnějším hráčem Buffala a jeho druhým nejlepším střelcem.

Tuch byl v roce 2021 součástí výměny mezi Vegas a Buffalem, a přestože je mu teprve 27 let, patří k nejstarším v týmu Sabres. Spoléhá se na něj i v reprezentaci USA, kde je starších než on pouze pět hráčů (a dva z nich jsou brankáři).

Spolu s Conorem Garlandem by měl být tahounem týmu, v němž je řada mladíků, o nichž hokejový svět zajisté ještě hodně uslyší - Lane Hutson, Matt Coronato, Sean Farrell a Luke Tuch, mladší bratr Alexe. Sám Alex zatím reprezentoval USA pouze v mládežnických kategoriích.

Tyler Toffoli, Kanada

Za Kanadu hrál pouze jednou, na mistrovství světa 2015, kde získal zlato. Jinak se nikdy neúčastnil ani mládežnického šampionátu. Nyní je Toffoli kapitánem a mužem, který má Javorové listy dotáhnout k titulu mistrů světa. Teprve druhému od roku 2016.

Kanada má oproti USA o něco zkušenější tým, zároveň v něm ale figuruje řada mladíku. Například dvojka nadcházejícího draftu Adam Fantilli, útočník Jack Quinn z Buffala nebo jeho spoluhráč z brankoviště Devon Levi. Nejzkušenějšími jmény jsou Milan Lucic a Brad Hunt.

Sám Toffoli měl touto dobou bojovat s Calgary v play off, ale sezona pro Flames dopadla katastrofálně. Rodák ze Scarborough si tak hodlá spravit chuť v Evropě. Jemu osobně se ročník vyvedl, když si s 34 góly a 73 body vytvořil kariérní maximum (nejvíc jich dosud nasbíral 58) a stal se nejlepším střelcem i nejproduktivnějším hráčem organizace.

Filip Chytil, Česko

Mladý centr zaznamenal výrazný progres a od Rangers si vysloužil novou smlouvu, která má hodnotu téměř 4,5 milionu dolarů (97 milionů korun) ročně. V základní části dal 22 gólů a přidal 23 asistencí, což jsou jeho dosud nejlepší čísla. Nakonec však musel skousnout předčasný konec v play off, New York ztroskotal na New Jersey.

Chytil si zahraje na svém čtvrtém mistrovství světa, ale na medaili ještě nedosáhl. Na loňském šampionátu, kde Češi brali bronz, totiž chyběl. Letos by měl táhnout ofenzivu českého týmu spolu s Romanem Červenkou nebo Michaelem Špačkem.

MS v hokeji: Program, skupiny a kdy hrají Češi