Tři bronzoví medailisté z Prahy i hvězdy. Reprezentace USA odtajnila prvních 15 jmen pro MS

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Tři bronzoví medailisté z Prahy i hvězdy. Reprezentace USA odtajnila prvních 15 jmen pro MS
Dylan Larkin a spol. získali na MS 2015 v Praze bronzovou medaili.
Dylan Larkin a spol. získali na MS 2015 v Praze bronzovou medaili.Profimedia
Tři bronzové medailisty z minulého mistrovství světa v Česku zařadil generální manažer hokejistů USA Brett Peterson do úvodní patnáctičlenné nominace na světových šampionát, který se vrátí v květnu do Prahy a Ostravy. V kádru tehdy byli brankář Alex Lyon s útočníkem Dylanem Larkinem z Detroitu a obráncem Sethem Jonesem z Chicaga. O tři roky později získal bronz na šampionátu v Kodani a Herningu také útočník Johnny Gaudreau z Columbusu a nechyběl tam ani Larkin.

Gaudreau, který předloni zamířil jako nechráněný volný hráč z Calgary do Columbusu a podepsal lukrativní sedmiletý kontrakt na 68 milionů dolarů, zatím v dresu Blue Jackets nenavázal na skvělý ročník 2021/22. V něm zazářil v 82 zápasech základní části 115 body za 40 branek a 75 asistencí z 82 zápasů a ve ve 12 duelech play off zaznamenal 14 bodů za tři trefy a 11 přihrávek.

V roce 2016 si zahrál za Výběr Severní Ameriky na Světovém poháru v Torontu a čeká jej páté mistrovství světa. Na Světovém poháru se v týmu s Gaudreauem potkali i Jones a Larkin. Kapitán Detroitu Larkin se vydá už na šesté a Jones na čtvrté MS.

Lyon sice má medaili, ale na premiérový start v dresu USA čeká. Jako trojka za Connorem Hellebuyckem a Jackem Campbellem do turnaje před devíti lety nezasáhl. V této sezoně NHL odchytal 44 zápasů, což je o pět více než za předešlých šest sezon dohromady za Philadelphii, Carolinu a Floridu.

Kdo přijede na MS?

Debutovat budou také útočníci Cole Caufield z Montrealu, Joel Farabee z Philadelphie, Trevor Zegras z Anaheimu, Shane Pinto s Bradym Tkachukem z Ottawy a obránce Alex Vlasic z Chicaga. Caufield, Zegras a Matt Boldy z Minnesoty, který se přestavil na MS předloni, jsou juniorskými mistry světa z roku 2021. Luke Kunin ze San Jose má zlato ze šampionátu dvacítek z roku 2017 a na MS se vydá podruhé. Gaudreau dosáhl na juniorském MS na zlato v roce 2013.

Program hokejistů USA před a během MS.
Program hokejistů USA před a během MS.Livesport

Dvacetiletý obránce Luke Hughes z New Jersey už hrál na MS před dvěma roky v Helsinkách a Tampere. O rok starší bek Jake Sanderson z Ottawy má zkušenost z olympijských her v Pekingu z roku 2022 a zadák Zach Werenski se představil na MS v roce 2019 v Bratislavě a Košicích.

Tým kouče Johna Hynese se začne v neděli 5. května připravovat v Bratislavě, kde o dva dny později sehraje přípravný duel se Slovenskem. Na MS se představí v základní skupině B v Ostravě.

Program MS v hokeji 2024