V brance máme kvalitu, jedničkou na mistrovství bude Vejmelka, míní Vošvrda

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

V brance máme kvalitu, jedničkou na mistrovství bude Vejmelka, míní Vošvrda

Karel Vejmelka v přípravě před světovým šampionátem likviduje šanci Markuse Granlunda.
Karel Vejmelka v přípravě před světovým šampionátem likviduje šanci Markuse Granlunda.Profimedia
V brankovišti trenéři českého národního výběru vsadili na zkušenosti. Oproti poslednímu šampionátu, ze kterého výběr Kariho Jalonena přivezl bronzové medaile, udělali jedinou změnu. Dvaadvacetiletého Lukáše Dostála nahradil Šimon Hrubec (31), který doplnil Karla Vejmelku (26) a Marka Langhamera (28). "Šimon je skvělá volba. má spoustu zkušeností a přijme jakoukoliv roli," řekl serveru Livesport Zprávy naposledy gólman Vsetína a hráčský agent Tomáš Vošvrda (33).

Brankář, který dovedl Vsetín do finále Chance ligy, vidí v českém brankovišti velkou sílu. "Na výběr bylo ze spousty kvalitních gólmanů. V NHL, extralize, i v dalších věhlasných soutěžích po celé Evropě máme skvělé kluky," uvedl. 

Do nominace se nakonec dostali gólmani ze tří různých soutěží. Ze zámořské NHL přijel Vejmelka, finskou ligu reprezentuje Langhamer a Hrubec se k národnímu týmu připojil po vydařené sezoně ve Švýcarsku.  

"Finální nominace musela být velké dilema. Vůbec ji realizačnímu týmu nezávidím. Ať už měl poslední slovo hlavní kouč Jalonen, nebo trenér gólmanů Zdeněk Orct, bylo to pro ně extrémně těžké," zmínil Vošvrda. "Rozumím tomu, že se rozhodli vzít kluky, kteří vloni pomohli k medaili, nad třetím jménem ale museli strávit spoustu času."

Vzhledem k průběhu sezony se opravdu nabízelo několik zajímavých variant. V NHL byli k dispozici Petr Mrázek, Daniel Vladař, Pavel Francouz i již zmíněný Dostál. Vypadl také Winnipeg s Davidem Rittichem, ten ale zakončil sezonu na marodce a pro reprezentaci dostupný nebyl. 

"Trenéři zvolili cestu s gólmany, kteří toho v sezoně odchytali víc. Kluci v NHL plnili spíš roli týmových dvojek a Mrázek s Francouzem se prali se zdravotními problémy. Jsem si ale jistý, že právě Pavel by i přes nižší vytížení v Coloradu zvládl šampionát velmi kvalitně," řekl Vošvrda. 

Extraliga? Pro gólmany nevýhoda

Nejde však jen o posily ze zámoří. Šanci po skvělém play off mohli cítit i brankáři z české nejvyšší soutěže. Vždyť trojice Aleš Stezka, Ondřej Kacetl a Matěj Machovský vyřazovací boje zvládla na výbornou. Všichni tři udrželi úspěšnost zákroků nad hranicí 94,5 procenta a seřadili se v čele brankářských statistik. 

"Gólmani z extraligy to v té konkurenci mají velmi těžké. Kluci, ať už Aleš, Ondra nebo Matěj jsou tak kvalitními brankáři, že by klidně mohli chytat v zahraničí a dominovali by tam. Reprezentační branka je ale pouze jedna a na světový šampionát jsou tři místa, takže se na ně nedostalo," řekl Vošvrda. 

Trenér Jalonen nechtěl riskovat a brát neověřená jména. Radši vsadil na zkušenosti a ukázal na Hrubce, jenž má za sebou dva světové šampionáty i olympijské hry. "Znalost reprezentačního prostředí asi ve výběru hrála důležitou roli. Kluků je mi ale trochu líto. V závěru sezony se potkali se skvělou formou," doplnil třiatřicetiletý brankář a hráčský agent.

Kolik prostoru Hrubec na mistrovství dostane je zatím předmětem spekulací. V Brně na posledním turnaji před šampionátem odehrál zápas proti Švédsku a pomohl českému výběru k výhře 4:3. Zbylé dva duely odchytal Vejmelka. Langhamer pak zůstal pouze na střídačce. 

"Ta trojice je opravdu vyrovnaná. Myslím si, že Vejmelka vstoupí do turnaje jako jednička, ale role dvojky a trojky je těžko odhadnutelná. Kdybych si měl tipnout, tak bych jako dvojku viděl Marka Langhamera, protože s Karlem vytvořili fungující tandem již na minulém šampionátu. Šimon asi bude plnit roli třetího brankáře a bude vyčkávat, jestli se do turnaje dostane nebo ne," míní Vošvrda. 

Jestli se jeho předpoklad potvrdí zjistíme již v pátek odpoledne, kdy český národní tým načne turnaj prestižním federálním derby proti Slovensku.

Program národního týmu.
Program národního týmu.Livesport