Vzpomínka na prababičku. Lídr USA Tuch má na zádech vytetovaný slovenský znak

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Vzpomínka na prababičku. Lídr USA Tuch má na zádech vytetovaný slovenský znak

Tuch byl v této sezoně třetím nejproduktivnějším hráčem Buffala
Tuch byl v této sezoně třetím nejproduktivnějším hráčem BuffalaProfimedia
Na mistrovství světa v Rize a Tampere zaujala záda útočníka Buffala Alexe Tucha (27), která zdobí vytetovaný slovenský dvojramenný kříž. Hokejista, který by měl být tahounem týmu USA na šampionátu, si jím připomíná prarodiče, kteří pocházeli z Holíče.

Tuch si před několika lety nechal na záda vytetovat slovenský znak s nápisem GiGi, tak se totiž jmenovala jeho prababička. K němu přidal dva lvy. Ti však pocházejí z Islandu a vycházejí z historického znaku ze 13. století.

"Svého pradědečka jsem neznal, ale k prababičce jsem měl blízko. Když jsem byl malý, byli jsme pořád spolu. Starala se o mě a já ji měl moc rád. Měla mě také ráda. Zemřela, když mi bylo deset let," řekl Tuch v jednom z dřívějších rozhovorů pro SME.

Rodák ze Syrakus ve státě New York je mimo jiné majitelem neziskové organizace AT9, která pomáhá dětem v těžkých životních situacích se zaměřením na léčbu rakoviny a pomoc dětem se speciálními potřebami.

Tuchovo tetování na počest prababičky.
Tuchovo tetování na počest prababičky.@alextuch89

V Rize a Tampere bude poprvé reprezentovat USA na seniorské úrovni. Dosud hrál na mistrovství světa hráčů do 18 let a získal zlato, startoval také na mistrovství světa juniorů. Tuch nyní přijel na šampionát po životní sezoně, ve které si vytvořil kariérní maxima v počtu bodů (79), gólů (36) a také asistencí (43). Byl třetím nejproduktivnějším hráčem Buffala a druhým nejlepším střelcem.

Do play off sice Sabres nepostoupili, ale klub z toho nemusí dělat velkou vědu, protože tým se díky mladým hráčům posouvá dál a brzy by mohl patřit k nejlepším v NHL.

Sám Tuch byl v roce 2021 součástí výměny mezi Buffalem a Vegas, a přestože je mu teprve 27 let, patří k nejstarším v týmu. Spoléhá se na něj i v reprezentačním kádru, kde je pouze pět hráčů starších, přičemž dva jsou brankáři.

Spolu s Garlandem by měl být tahounem týmu. Ten doplňuje řada mladíků, o kterých by mělo být ještě hodně slyšet – Hutson, Coronato, Farrell a také Luke Tuch, mladší bratr Alexe, který byl draftován Montrealem ve druhém kole a zatím hraje v NCAA.