MS v hokeji, 4. den: Hrají Finsko - Švédsko či Slovensko - Kanada

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

MS v hokeji, 4. den: Slováci padli s Kanadou až v nájezdech. Severské derby pro Švédy

Aktualizováno
Hokejisté Švédska vyzvou v severském derby domácí Finy.
Hokejisté Švédska vyzvou v severském derby domácí Finy.@Trekronorse
Čtvrtý den 87. hokejového mistrovství světa je minulostí. Pondělní program světového šampionátu přinesl čtyři zápasy a všechny nabídly zajímavou podívanou. Kromě nevydařeného souboje Česka s domácím týmem vyzvalo v lotyšské metropoli Slovensko Kanadu a v dramatickém duelu padlo až v nájezdech. Ve Finsku zakončilo Německo přetěžkou třízápasovou šichtu těsnou porážkou s USA. Ve večerním zápase v Tampere domácí Finové podlehli Švédsku 1:2 po samostatných nájezdech a ztratili podruhé z úvodních tří duelů.

Německo – USA 2:3

Skupina A, Nokia Arena (Tampere, Finsko)

Němci v pondělí zakončili náročný program, který je na úvod šampionátu postavil do složité role – po těsných porážkách se Švédskem (0:1) a Finskem (3:4) podlehli Seider a spol. o jediný gól i dosud stoprocentním Spojeným státům americkým a zůstávají bez bodu. Američané přitom ještě po druhé třetině prohrávali, vítězný gól dal v čase 54:50 Matt Coronato.

Slovensko – Kanada 1:2sn

Skupina B, Arena Riga (Riga, Lotyšsko)

Slováci vstoupili do třetího zápasu na MS s jistotou, že jejich ofenzivní řady neposílí Tomáš Tatar. "V noci jsem si s ním psal a oznámil mi svoje definitivní rozhodnutí. Na letošním šampionátu slovenský tým neposílí. Je to obrovská škoda, ale na druhou stranu ho chápu. Má za sebou nabitou sezonu v New Jersey, neboť i s play-off odehrál dohromady 94 zápasů," řekl generální sekretář SZĽH Miroslav Lažo.

Kanada si v lítém souboji nakonec připsala i třetí vítězství na turnaji. Po 60 minutách skončil zápas 1:1 a po bezbrankovém prodloužení dospěl až do samostatných nájezdů. V jejich sedmé sérii rozhodl Jack Quinn. Slováci tak nenavázali na sobotní výhru nad domácím Lotyšskem 2:1 a utrpěli druhou porážku poté, co na úvod podlehli české reprezentaci 2:3.

Finsko – Švédsko 1:2sn

Skupina A, Nokia Arena (Tampere, Finsko)

Vrcholem pondělního byl souboj z Tampere, kde domácí Suomi v severském derby podlehli reprezentaci Tre Kronor 1:2 po samostatných nájezdech. Švédové vyhráli i třetí zápas na šampionátu a na kontě mají osm bodů. Finové na úvod MS nestačili na USA a po třech zápasech jsou se čtyřmi body na čtvrté pozici skupiny A. Rozhodující nájezd Švédů proměnil v šesté sérii Lucas Raymond.

Česko – Lotyšsko 3:4p

Skupina B, Arena Riga (Riga, Lotyšsko)

Čeští hokejisté prohráli na mistrovství světa v Rize s domácím Lotyšskem 3:4 v prodloužení a ve třetím utkání na turnaji utrpěli první ztrátu. Soupeř naopak po úvodních dvou porážkách poprvé bodoval díky historickému vítězství. V předchozích 18 vzájemných utkáních za dobu samostatné české reprezentace uhráli Lotyši jen jednu remízu, kterou vybojovali na MS v roce 2006 také v Riga Aréně po výsledku 1:1.

Český tým se ujal vedení v 9. minutě díky gólu obránce Davida Němečka, ale v úvodu druhé třetiny otočili stav během 62 sekund Rihards Bukarts s Martinšem Dzierkalsem. V polovině utkání sice vyrovnal Dominik Kubalík, ale ve 36. minutě vrátil Lotyšsku vedení kladenský obránce Oskars Cibulskis. V čase 56:58 poslal Michal Kempný zápas do prodloužení, které rozhodl 44 sekund před koncem Oskars Batna.

MS v hokeji: Program, skupiny a kdy hrají Češi