MS v hokeji: Chytil a Sedlák kvůli zranění končí, přijede Lenc

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Zranění útočníci Chytil a Sedlák na MS končí, přijedou Lenc a Radim Zohorna

Aktualizováno
Filip Chytil trénoval se speciálním krytem na helmě.
Filip Chytil trénoval se speciálním krytem na helmě.Profimedia
Českou reprezentaci na mistrovství světa opouštějí útočníci Filip Chytil (23) a Lukáš Sedlák (30). Chytil utrpěl v neděli proti Kazachstánu zranění v obličeji, v pátek zkusil s týmem trénovat, ale v turnaji pokračovat nemůže. Sedlák má z pondělního utkání s Lotyšskem po zásahu pukem zlomeninu nohy a brusle v pátek obul jen kvůli focení českého týmu před tréninkem v Daugava Areně.

Český tým může při zranění hráčů zažádat IIHF o uvolnění míst na pětadvacetičlenné soupisce. Už v pátek se k týmu jako náhradník připojí útočník Radan Lenc ze švédského HV 71 a generální manažer Martin Havlát bude dolaďovat také nominaci útočníka Radima Zohorny z farmy Toronta z AHL.

"S Lukášem Sedlákem i Filipem Chytilem to vypadá špatně. Budou nás muset opustit. Sedlo to dneska zkoušel, Filip pak i s klukama na ledě. Ale bohužel to nepůjde a budeme je muset nahradit," řekl Havlát.

"Dnes večer by měl přijet Radan Lenc a až ráno vstane Zohy, tak s ním mám v plánu mluvit. Uvidíme, jak to dopadne tam," řekl Havlát. Se Zohornou, který je po vyřazení v play off AHL v Torontu, se chystal řešit detaily příjezdu.

Útočníci Filip Chytil a Lukáš Sedlák kvůli zdravotním problémům další start na MS nepřidají.
Útočníci Filip Chytil a Lukáš Sedlák kvůli zdravotním problémům další start na MS nepřidají.@narodnitym

Chytila zranil zásahem hokejkou do obličeje v nedělním utkání obránce Danil Butěnko. Od té doby byl na ledě jen v úterý individuálně s útočníkem Filipem Chlapíkem a v pátek se s celoobličejovým krytem zařadil do přípravy s týmem v červeném dresu náhradníka.

"Doufali jsme," řekl Havlát. "Po jeho pocitech dneska, když byl na ledě, tak se rozhodl, že to bohužel nejde dál. Filip má něco u nosu, co by tam nemělo být," přiblížil. Sám hráč v telefonickém rozhovoru pro iSport.cz upřesnil, že jde o zlomeninu lícní kosti.

"Vůbec nevím, co všechno mám prasklé a jak se tomu říká. Jde o lícní kost, ale ještě je tam zlomená jedna další, která je delší. Je to zlomenina v obličeji, takže jsou zasažené všechny nervy. S tím by se ještě dalo něco dělat, ale když se zvýšila zátěž, hlava nefungovala. Když jsem byl na ledě, měl jsem problémy s levým okem. Neustále mi cuká a píchá mi v něm. Musel jsem ho neustále zavírat. Prostě to nešlo," uvedl Chytil.

Focení místo tréninku

Sedlák, který Chytila proti Lotyšsku nahradil v první formaci vedle kanonýra Dominika Kubalíka a kapitána Romana Červenky, inkasoval ránu pukem do kotníku na levé noze. Zápas dohrál, ale od té doby byl v péči lékaře Antonína Chocholy. V pátek obul brusle jen kvůli focení českého týmu před tréninkem v Daugava Areně, do přípravy nezasáhl. "Něco tam má naštípnutého nebo zlomeného," konstatoval Havlát.

Chytil byl na čtvrtém mistrovství světa a ve dvou zápasech si hráč New York Rangers připsal jednu asistenci. O sedm let starší Sedlák z týmu vítěze základní části extraligy Pardubic na světovém šampionátu debutoval, ale loni se už zúčastnil olympijských her v Pekingu. Na turnaji je třetím nejproduktivnějším hráčem týmu s pěti body za tři góly a dvě asistence.

"Kluci to dnes zkusili na ledě a bohužel to nešlo. Ztrácíme dva vynikající centry, což je obrovský problém a zásah do týmu. Musíme se s tím srovnat. Je to obrovská ztráta do přesilovek, obrovská ztráta důležitých gólů. Sedlo je strašně platný pro tým. Je to i ztráta ohledně rychlosti. Mohl bych toho iks vyjmenovat, jsou dominantní v útoku a budou nám chybět," prohlásil asistent trenéra českého týmu Libor Zábranský.

Lenc se nevešel do konečné nominace po Českých hrách v Brně při posledním škrtu. Jednatřicetiletý odchovanec Mladé Boleslavi před dvěma roky na MS také v Rize debutoval na velké mezinárodní akci. Zúčastnil se i loňské olympiády.

Sedmadvacetiletý Zohorna se může představit na velké mezinárodní akci poprvé. Klubová sezona mu skončila v noci na čtvrtek po vyřazení celku Toronto Marlies ve finále Severovýchodní divize play off AHL s Rochesterem 0:3 na zápasy.

Snaha urychlit příjezd

Zkušenosti s velkými turnaji mají z minulosti jeho starší bratři, s kterými se v národním týmu potkal i v jednom útoku. Pětatřicetiletý Tomáš z Pardubic startoval na čtyřech MS a dvou olympiádách. Dvaatřicetiletý Hynek ze švédského Oskarshamnu podobně jako Lenc neprošel posledním škrtem v přípravě. Na kontě má dvě účasti na světových šampionátech a byl i loni pod pěti kruhy v Pekingu.

"Radan je typologicky hráč, který velmi dobře bruslí, dá se použít v podstatě kdekoliv. Je výhoda, že byl s námi. Systém zná. Radim to velmi rychle navnímá. Znám ho víc z Brna, je to vysoký hráč, velmi dobře bruslí a má velký dosah hokejkou. A dá se použít na všech postech, tak by to na centru mohlo fungovat. Radan byl s kluky v kontaktu a chodil na led, Radim hrál, byl v zápasovém procesu," prohlásil asistent trenéra českého týmu Libor Zábranský.

U Zohorny se bude vedení týmu snažit příjezd urychlit. "Cíl to je, mají v NHL výstupní mítink a zdravotní prohlídky. Martin (Havlát) byl v kontaktu s generálním manažerem Toronta (Kylem Dubasem), aby se to uspíšilo," podotkl Zábranský. Věří, že povolení od Maple Leafs dostane. "My si to nepřipouštíme, tam by neměl být problém," dodal. Zohorna má na kontě v NHL za tři sezony za Pittsburgh, Calgary a Toronto 34 zápasů a připsal si pět branek a šest asistencí.

Zábranský přivítal, že je letos poprvé možnost na MS vyměnit hráče na soupisce. Využili ji už Švýcaři a Američané. "V tomto směru je to obrovská pomoc. Bohužel pravidlo musíme použít, ale zaplaťpánbůh za to, že můžeme. Kdyby se nám, nedej bože, zranil ještě další útočník, bylo by to těžké," dodal Zábranský.