MS v hokeji: Slovensko čeká Kazachstán, domácí týmy v roli favoritů

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

MS v hokeji, 8. den: Domácí týmy potvrdily roli favoritů, Slovensko padlo s Kazachstánem

Aktualizováno
Kazachstán si poradil se Slovenskem a má druhou výhru na MS.
Kazachstán si poradil se Slovenskem a má druhou výhru na MS.AFP
Světový šampionát s pořadovým číslem 87 se překlopil do druhého týdne, který načaly úspěšnými zápasy v rolích favoritů domácí týmy. Finsko rozebralo nováčka mezi hokejovou elitou Maďarsko 7:1 a Lotyšsko zvládlo důležitý souboj se Slovinskem, zvítězilo 3:2. Německo v Tampere navázalo na výhru nad Dánskem, když porazilo Rakousko 4:2. Slovensko v Rize nezvládlo důležitý souboj s Kazachstánem, padlo s ním v nájezdech.

Maďarsko – Finsko 1:7

Skupina A, Nokia Arena (Tampere, Finsko)

Finsko si v pátém utkání skupiny A připsalo třetí výhru. Maďaři, kteří mají na kontě dva body, podlehli shodným skóre jako o den dříve se Švédy. S obhájci zlata v pátek drželi krok dvě třetiny, závěrečnou část však prohráli vysoko 0:5. Třemi asistencemi se pod výhru Seveřanů podepsal útočník Mikko Rantanen.

"Nelze mít zrovna dobrý pocit, když dostanete tolik gólů, ale i tak si myslím, že si ze zápasu můžeme vzít několik pozitiv," uvedl v rozhovoru pro IIHF maďarský útočník Kristóf Papp. "Nikdy jsme s Finy nehráli zápas, který by byl dvě třetiny tak vyrovnaný. Myslím, že právě na těch dvou třetinách můžeme stavět," dodal.

Lotyšsko – Slovinsko 3:2

Skupina B, Arena Riga (Riga, Lotyšsko)

Lotyši si v pátém utkání na šampionátu připsali třetí výhru v řadě a drží čtvrté místo v tabulce skupiny B o dva body za českým týmem, který má utkání k dobru. Vítězný gól v utkání se Slovinskem, které nadále čeká na premiérový bodový zisk na turnaji, dal v čase 37:39 bezprostředně po buly útočník Vítkovic Roberts Bukarts.

"Byl to hodně rychlý zápas, možná v určitém smyslu nečekaný. Slovinci ale mají dobrý tým. Nebylo to jednoduché, jsem rád, že jsme vyhráli," řekl lotyšský obránce Karlis Čukste webu IIHF. "Drželi jsme se svého herního plánu a věděli jsme, že sebemenší chyba či ztráta může skončit gólem, který mohl rozhodnout," dodal bek Třince.

Rakousko – Německo 2:4

Skupina A, Nokia Arena (Tampere, Finsko)

Po úvodních třech zápasech, v nichž vyšli naprázdno, bodovali Němci podruhé za sebou naplno. Dvěma góly jim k pátečnímu úspěchu dopomohl útočník Nico Sturm. Rakušané na výhru dál čekají a s jediným získaným bodem z pěti odehraných utkání uzavírají tabulku skupiny v Tampere.

"Asi to od nás nebyl úplně nejlepší výkon, ale pořád to stačilo na výhru. Skvěle nám zachytal brankář a podařilo se nám využít šance," uvedl po zápase obránce vítězů Moritz Muller.

Kazachstán – Slovensko 4:3sn

Skupina B, Arena Riga (Riga, Lotyšsko)

Kazachstán porazil Slovensko na mistrovství světa poprvé v historii. Po druhé výhře na turnaji se přiblížil záchraně mezi elitou, zároveň se udržel ve hře o postup do čtvrtfinále. Slováci si naopak po čtvrtém nezdaru zkomplikovali boj o účast v play off, s pěti body jsou v tabulce skupiny B pátí. Sedmý Kazachstán má čtyři body.

"Je to těžká porážka. Solidně jsme začali, drželi jsme se na puku, ale opět jsme nestříleli. Neustále jsme si chtěli přihrávat. V naší hře byla lehkovážnost, udělali jsme fauly v útočném pásmu. Snaha nám nechyběla, ale nedokázali jsme to dotáhnout. Musíme si vše rozebrat," řekl asistent trenéra Ján Pardavý slovenským novinářům.

MS v hokeji: Program, skupiny a kdy hrají Češi