Krajánci v Evropě: Ostré testy Čechům nevyšly, přesto byli vidět. Hrubec si smlsnul na Luganu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Krajánci v Evropě: Ostré testy Čechům nevyšly, přesto byli vidět. Hrubec si smlsnul na Luganu

Šimon Stránský (vpravo) si v uplynulém týdnu připsal tři asistence.
Šimon Stránský (vpravo) si v uplynulém týdnu připsal tři asistence.ilves.com
Hokejová Liga mistrů v uplynulém týdnu okrájela program evropských ligových soutěží, i tak byly ve Finsku a Švédsku k vidění souboje týmů z nejvyšších příček. Ačkoli z nich čeští zástupci neodcházeli zrovna spokojení, svůj díl práce v nich odvedli. A to jak nahrávající Šimon Stránský (25), tak ostrými pálící David Tomášek (24). Ve Švýcarsku se ukázal brankář Šimon Hrubec (32), po přesvědčivém výkonu však zůstal v dalším zápase nevyužit. Tamější média ovšem přišla se spekulací, že český gólman se ZSC Lions v nejbližší době prodlouží smlouvu.

Finsko

Ilves přišel v uplynulém týdnu o první příčku v Liize, jelikož v přímém souboji o ni nestačil na svého městského rivala Tapparu. Ve sdílené Nokia Areně s ní před návštěvou 12 700 diváků prohrál 3:5. Jediným Čechem, který v utkání bodoval, byl u úvodní trefy asistující Šimon Stránský. Jeho tým nabyl vedení dokonce 3:0, avšak hlavně vinou špatného závěru třetí třetiny nedosáhl ani na bod.

Pětadvacetiletý útočník byl vidět i v o den později hraném zápase proti Pelicans (výhra 5:3). Na ledové ploše v Lahti se tentokrát podílel na dvou brankách. Při té první se mu osvědčila spolupráce s Dominikem Mašínem, ze které nakonec těžil Arttu Pelli. Na druhou trefu pak v přesilové hře Stránský nahrál krajánkovi Petru Kodýtkovi. V dresu soupeře jednou asistoval obránce Filip Král.

V Jukuritu bodovali v uplynulém týdnu bratři Kovařčíkové. Nejprve se podíleli na výhře 3:2 v prodloužení nad SaiPou, přičemž 28letý Ondřej zaznamenal sekundární asistenci při gólu o rok mladšího Michala. Zejména starší z dvojice bratrů pak vynikl při přestřelce ve druhém vzájemném utkání celku z Mikkeli se SaiPou, kterou se spoluhráči ovládl 5:4. Nejprve asistoval a ve druhé třetině se i sám v přesilové hře prosadil. U gólu se v tomto případě prohodily role z prvního klání a přihrávkou se pod něj podepsal i Michal Kovařčík.

Švédsko

Stejně jako ve Finsku, i ve švédské SHL proti sobě stanuli hráči dvou celků z předních příček tabulky. První Färjestad v testu proti Växjö sice neobstál, prohrál 2:4, o bod se však na špici ligového pořadníku udržel. Lakers ovšem mají zápas k dobru. Ve vzájemném souboji se nicméně ukázal Tomášek. Sedmadvacetiletý forvard se postaral o oba góly svého celku. Stačily mu k tomu přitom jen tři střely na branku. 

Při chuti navíc zůstal i v dalším zápase s Modo. Proti tomu jedenkrát skóroval a dvakrát asistoval. Färjestad i díky tomu oslavil přesvědčivé vítězství 5:1. Se stejným protivníkem ovšem neuspěl Robin Hanzl s Timrou. Zkušený centr se sice po sérii asistencí sám prosadil, musel se nicméně smířit s porážkou 2:4. Také si ale spravil chuť, a to, když se proti Oskarshamnu vrátil k tomu, co umí nejlépe – distribuci puků. Jeho dvě asistence pomohly Timře převážit zápas na svou stranu a naplno bodovat po výsledku 4:2. Góly soupeře dávali taktéž čeští zástupci, konkrétně Lukáš Jašek a Hynek Zohorna.

První jmenovaný si branku připsal i v dřívějším utkání při jasné výhře 5:1 proti Örebru. Posledním vyčnívajícím krajánkem ve švédsku byl v uplynulých sedmi dnech Radan Lenc. Ani přes vstřelený gól a jednu finální přihrávku však 32letý útočník HV 71 nedokázal odvrátit prohru 3:4 v prodloužení s Luleou. Při následující výhře 4:3 se pak zapsal do statistik znovu, když jednou asistoval.

Švýcarsko

Hrubec odehrál v letošní sezoně 23 zápasů, přičemž branku Curychu opouštěl jen výjimečně. Naposledy se v pátek výrazně podepsal pod výhru nad Luganem, když při ní pustil za svá záda puk jen jednou. Lapil 31 střel a úspěšnost zákroků udržel na 96,88 procenta. Přesto byl den po vítězství 3:1 v duelu s Ajoie pouze na lavičce a do hry nezasáhl.

V National League se poprvé od přesunu do Rapperswilu prosadil Martin Frk, který v závěrečné minutě zápasu s Lausanne zvyšoval při přesilové hře na konečných 4:2. Jednu finální přihrávku si ve stejném utkání připsal velezkušený kapitán týmu a čerstvě 38letý Roman Červenka. Jen jeden zápas odehrál v minulém týdnu Zug, jenž si poradil s Bernem a zůstává na druhé příčce švýcarské ligy. Jediným českým zástupcem na ledě byl při výhře EV Jan Kovář. Ten se zvládl prosadit počtvrté v sezoně a díky tomu měla vysoká výhra 6:2 i český podpis.

Německo

V německé DEL zabral Kolín nad Rýnem a připsal si hned dvě výhry v řadě. V akci přitom v obou případech bylo i duo českých obránců Andrej Šustr a Stanislav Dietz. Domácí návštěva v podobě 12 387 fanoušků podpořila výkon Kölner Haie, kteří přehráli jednoznačně Ingolstadt 4:1. Zatímco v tomto případě krajánci mlčeli, v Mannheimu o sobě dal vědět Šustr. Třiatřicetiletý zadák dvakrát asistoval a dopomohl k výsledné výhře 4:0.