Báječný český říjen v NHL. Dostál nejlepším nováčkem, Pastrňák třetí hvězdou

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Báječný český říjen v NHL. Dostál nejlepším nováčkem, Pastrňák třetí hvězdou

Lukáš Dostál v říjnu vychytal čtyři výhry.
Lukáš Dostál v říjnu vychytal čtyři výhry.Profimedia
Hokejový brankář Lukáš Dostál (23) z Anaheimu byl vyhlášen nejlepším nováčkem NHL za říjen. Odchovanec Komety Brno vychytal v pěti zápasech čtyři vítězství, měl průměr 2,79 obdržené branky na zápas a úspěšnost zákroků 92,1 procenta. Ocenění se dočkal jako první český hráč od ledna 2021, kdy ho získal současný gólman New Jersey Vítek Vaněček ještě při působení ve Washingtonu. Třetí hvězdou měsíce byl vyhlášen David Pastrňák (27), předběhli ho Elias Pettersson a Jack Hughes.

Dostál nejdříve 15. října pomohl 32 zákroky k domácí výhře nad Carolinou 6:3 a další čtyři duely odchytal venku. O šest dnů později nezabránil 27 zásahy prohře na ledě Arizony 1:2 a potom se třikrát radoval z úspěchu. Při výhře v Columbusu 3:2 v prodloužení pochytal 35 střel, v sobotu na hřišti Philadelphie při výsledku 7:4 si připsal 26 zákroků a v pondělí v Pittsburghu, kde od druhé třetiny nahradil zraněného Johna Gibsona, přispěl 33 zásahy k vítězství 4:3.

Anaheim draftoval Dostála v roce 2018 ve třetím kole na 85. pozici. V NHL chytá třetí sezonu a v 28 zápasech dosáhl celkem na devět vítězství, má průměr 3,50 inkasovaného gólu na utkání a úspěšnost 90,5 procenta. Bronzový medailista z loňského mistrovství světa v Tampere a Helsinkách si budovat tři roky pozici na farmě v San Diegu v nižší AHL. Teď tvoří dvojici s Gibsonem a z pěti výher Ducks v novém ročníku vychytal čtyři.

Dalšími kandidáty byli americký gólman Joseph Woll z Toronta, kanadští útočníci Ridly Greig z Ottawy, Connor Bedard z Chicaga, který byl letos jedničkou draftu, a americký forvard Bobby Brink z Philadelphie.

Pastrňák třetí hvězdou

Pastrňák bodoval v sedmi z devíti startů. Do sezony vstoupil čtyřzápasovou bodovou šňůrou, během níž stihl nasbírat osm bodů (5+3). Mezi střelce se zapsal v šesti duelech. Dvakrát proměnil trestné střílení. Vévodí klubovým statistikám v bodech, gólech, asistencích i v hodnocení plus/minus za účast na ledě při vstřelených a inkasovaných brankách. Mezi střelci celé ligy je třetí, v bodování pátý.

Bruins i díky jeho výkonům prožili skvělý start do sezony. Vedou Východní konferenci. Připsali si osm výher a jedinou porážku, když doma podlehli v prodloužení Anaheimu. Devítizápasová bodová série od začátku sezony je nejdelší v historii tradičního klubu.

Mezi nejlepší hráče měsíce v NHL se Pastrňák zařadil pošesté v kariéře. V únoru 2021 byl zvolen nejlepším hráčem Východní divize NHL, druhou hvězdou se stal v říjnu 2019, loni v říjnu a letos v lednu a třetí hvězdou v únoru 2020.

Právě dvaadvacetiletý Hughes je aktuálním lídrem bodování i nejlepším nahrávačem ligy. Za osm utkání nastřádal 18 bodů díky pěti brankám a 13 přihrávkám. New Jersey tak pomohl k pěti výhrám a zisku 11 bodů. Překonal dosavadní klubové maximum z úvodních osmi zápasů sezony. Dosavadním rekordmanem byl Paul Gardner s 15 body v sezoně 1977/78. V celé NHL se dostal přes osmnáctibodovou hranici naposledy Thomas Vanek s 19 body (8+11) v ročníku 2012/13.

Pettersson je hned za Hughesem druhý v bodech i asistencích. Za devět startů zaznamenal 16 bodů (5+11). Měsíc zakončil čtyřiadvacetiletý Švéd druhým hattrickem v NHL. Canucks s jeho přispěním šestkrát vyhráli. Petterson je teprve čtvrtým hráčem v historii klubu, jemuž se podařilo nastřádat minimálně 16 bodů za prvních devět startů v ročníku. Před ním to dokázali pouze Tony Tanti, Patrik Sundström a Paul Reinhart.