Český týden v NHL v režii Bostonu. Pastrňák a 50, historický Krejčí a rozjetá Laukomotiva

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Český týden v NHL v režii Bostonu. Pastrňák a 50, historický Krejčí a rozjetá Laukomotiva
Boston Bruins si díky 27. výhře sezony na soupeřově ledě vytvořili nový rekord.
Boston Bruins si díky 27. výhře sezony na soupeřově ledě vytvořili nový rekord.Profimedia
Další týden v nejslavnější hokejové soutěži světa je minulostí, jak v něm obstáli Češi? Tentokrát jich bylo v akci celkem 24 a všem vévodil hvězdný David Pastrňák (26). Útočník Bostonu se stal třetím krajanem v historii, jenž pokořil hranici 50 gólů v sezoně. Dařilo se i ostatním, vyjma gólmanů naskočilo do zápasů 19 hráčů a hned 16 z nich bodovalo.

3 nejzajímavější počiny

Jakub Lauko (Boston)

Nikdo ze sestavy Bruins neodehrál za uplynulý týden tak málo. Jen 7 minut a 19 vteřin. Ale živelný forvard znovu každou vteřinu využíval na maximum. Během prestižní sobotní bitvy proti nadupané Tampě (2:1) se krátce po úvodním vhazování zapletl do hromadné mely a skončil na ledě v klinči s Rossem Coltonem. O den později po parádní zasekávačce přidal svůj čtvrtý gól v sezoně a pomohl porazit Carolinu 4:3 po nájezdech. Utkání bohužel kvůli zranění nedohrál.

David Pastrňák (Boston)

To byl tedy týden! Bilance 3+1 ze čtyř vystoupení není pro Pastrňáka v tomto ročníku ničím zvláštním, ovšem tentokrát snad každé číslo něco znamenalo. Jako teprve třetí Čech překonal hranici 50 gólů, v klubu to před ním zvládlo jen pět jiných borců. Naposledy v sezoně 1993/94 nynější prezident mužstva Cam Neely. Vedle toho zvládl český snajpr ještě zlomit metu 600 utkání v NHL, vstřelit 50. vítězný gól kariéry a zaokrouhlit počet tref v přesilovce na 100.

Daniel Vladař (Calgary)

Flames po podivné sezoně teprve nahánějí play off a v brance teď sázejí výhradně na švédskou jedničku Jacoba Markströma. Rodák z Prahy za něj zaskočil na 20 minut během pondělního debaklu 2:8 od Los Angeles a o den později dostal důvěru proti Anaheimu. Od začátku chytal zápas prakticky po měsíci a díky 19 zákrokům oslavil výhru 5:1. Žádný jiný český brankář v minulém týdnu k vítězství nepřispěl.

ÚTOČNÍCI

Radek Faksa (Dallas)

Odehrál dva zápasy, kvůli nemoci chyběl jen u čtvrteční výhry 3:2 nad Pittsburghem. Nebodoval a jednou vystřelil.

Tomáš Hertl (San Jose)

Předchozí týden byl se čtyřmi zápornými body mezi krajany smutným lídrem této statistiky a tentokrát to bylo ještě o jeden bod horší. I tak ve třech zápasech zvládl gól a nahrávku, popáté v kariéře se dostal na hranici 20 branek.

Filip Chytil (NY Rangers)

Stejně jako týden předtím přidal jeden gól – a i v tomto případě byl vítězný. V sezoně už má čtyři takové, což ho řadí na třetí místo v klubu a druhé mezi Čechy. Díky gólovému pasu se poprvé v kariéře dostal na 20 asistencí a 40 bodů. Bilance +3 znamenala v pořadí českých hráčů dělené první místo.

David Kämpf (Toronto)

Leafs nepodávají úplně vyrovnané výkony, v týdnu dvakrát zvítězili a dvakrát prohráli. Český univerzál druhý týden po sobě vůbec nebodoval, pětkrát neúspěšně ohrozil gólmany a přidal také tři záporné body.

Martin Kaut (San Jose)

Po sezoně mu končí smlouva a v Kalifornii uvažují, jestli si někdejší šestnáctku draftu nechají. Kaut odehrál všechny tři zápasy a uvedl se slušně – brankou a asistencí. To všechno s průměrným časem na ledě jen 12 a půl minuty.

David Krejčí (Boston)

Dvě z pouhých čtyř střel proměnil v gól a přidal tři kladné body do kolonky +/-. Znovu stoupal v historických tabulkách Bruins, tentokrát v počtu utkání přeskočil Wayna Cashmana (1027) a odsunul ho na šestou pozici. Pokud bude hrát další sezonu, má šanci dostat se na 4. místo, které s 1052 zápasy hájí aktuální generální manažer a bývalý výborný obránce Don Sweeney.

Dominik Kubalík (Detroit)

Průměrně hrál lehce přes 15 minut a dvakrát nahrál na gól, podruhé v kariéře také překročil hranici 40 bodů (18+23). Na trefu čeká od 8. března, tentokrát se neujala žádná z jeho devíti střel.

Martin Nečas (Carolina)

Neskóroval, ovšem díky čtyřem asistencím bodoval vydatně a s Pastrňákem se podělil o pozici nejproduktivnějšího českého hráče týdne. Dosáhl na hranici 41 nahrávek, to byl mimochodem před tímto ročníkem jeho nejlepší výkon v počtu bodů. Průměrně hrál 18 minut a 44 vteřin a skončil s bilancí -2.

Tomáš Nosek (Boston)

Nevynechal žádné utkání, ve čtyřech duelech dvakrát připravil gól pro spoluhráče. Stejně jako v předchozím týdnu vypálil jen třikrát. Jen 10 zápasů mu aktuálně chybí do mety 400 startů v kariéře a pouhé dva body ke stovce (41+57).

Ondřej Palát (New Jersey)

Průměrně hrál během tří utkání necelých 15 minut, pětkrát vystřelil, zapsal dva kladné body a v sobotu nahrál na vítězný gól proti Ottawě. Šlo o jeho 20. bod sezony (8+12).

Jakub Vrána (St.Louis)

V novém prostředí se rychle adaptoval a ve čtyřech zápasech přidal další gól a nahrávku. Brankáře ohrozil ve 13 případech, víc střílel jen kanón Pastrňák. Dobře vypadají i další dva kladné body v tabulce plus/minus.

Filip Zadina (Detroit)

Po 13 utkáních se zase trefil, uspěl v úterý proti St. Louis a pomohl k vítězství 3:2 v prodloužení. Naskočil do tří bitev ze čtyř a vedle svého úspěchu zvládl také jeden připravit. Průměrně hrál 13 minut a 45 vteřin.

Pavel Zacha (Boston)

Čeká na 50. bod sezony, ve čtyřech utkáních tentokrát stihl jen asistenci a jeden zápis mu tak pořád chybí (18+31). Devětkrát vypálil a do kolonky +/- mu přibyly dva záporné body.

OBRÁNCI

Radko Gudas (Florida)

Podruhé v sezoně se popral, Brendan Lemieux z Philadelphie mu nedal moc na výběr. Ve čtyřech zápasech nebodoval, šestkrát vystřelil a průměrně hrál 15 minut.

Filip Hronek (Vancouver)

Naskočil k prvním třem zápasům v novém dresu, zatím zapsal jen jednu nahrávku a pouhé dvě střely na branku. Nicméně Canucks ho okamžitě začali využívat na maximum. Průměrně trávil na ledě 24 minut a 23 vteřin, zdaleka nejvíc ze všech Čechů. Hned během čtvrteční premiéry proti San Jose, což byl jeho první zápas takřka po měsíci, měl nejvyšší ice-time ze všech hráčů Vancouveru.

Radim Šimek (San Jose)

Objevil se ve dvou ze třech zápasů Sharks, proti Vancouveru (2:7) a Calgary (3:5) zapsal pokaždé záporný bod a je jediným Čechem, který v týdnu ani nevystřelil na branku. Čtvrteční zápas proti Canucks byl jeho 200. v NHL.

Jakub Zbořil (Boston)

Bruins šetří své opory na play off a Zbořil je konečně trochu v permanenci. Hrál ve dvou zápasech ze čtyř možných, zapsal druhou asistenci sezony i kladný bod a na ledě strávil průměrně 13 minut a 13 vteřin.

BRANKÁŘI

Lukáš Dostál (Anaheim)

Byl v kleci během čtvrteční těsné prohry 2:3 s Winnipegem. Chytil celkem 30 střel a zaznamenal šestou porážku sezony.

Petr Mrázek (Chicago)

V neděli chytal poprvé od zranění třísel, které utrpěl 14. března. Zastavil 27 střel Vancouveru, třikrát inkasoval a nezabránil porážce 2:4. Nedávno ukázal novou masku.

Vítek Vaněček (New Jersey)

Devils odehráli tři zápasy (1-1-1) a Vaněček byl u úterní porážky 1:2 v prodloužení s Minnesotou a sobotního nezdaru 4:5 s Buffalem. Lapil celkem 44 střel a měl úspěšnost zákroků 91,7 %. Na výhru číslo 30 v ročníku však stále čeká.

Karel Vejmelka (Arizona)

Snažil se hlavně proti Coloradu, kde předvedl například úžasný zákrok proti Calu Makarovi. Jenže ani proti Avalanche (1:3), ani proti Winnipegu (1:2) výhru nevychytal. Celkem zastavil 50 střel a měl úspěšnost zákroků 90,9 %. Coyotes mají jistotu nepostupu do play off podesáté z minulých 11 sezon.