Kubalík je po dvouleté pauze na reprezentaci natěšený: Můžeme udělat velký výsledek

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Kubalík je po dvouleté pauze na reprezentaci natěšený: Můžeme udělat velký výsledek

Dominik Kubalík věří, že národní tým může udělat velký úspěch.
Dominik Kubalík věří, že národní tým může udělat velký úspěch.@narodnitym
Po dvou letech se kanonýr Dominik Kubalík (27) vrátil do hokejové reprezentace a doufá, že tým kouče Kariho Jalonena naváže na loňské bronzové MS, na kterém ukončil desetileté čekání na medaili z velké akce. Plzeňský odchovanec se po startu na olympijských hrách v Pchjongčchangu v roce 2018 a třech šampionátech za sebou před rokem omluvil, protože po konci kontraktu s Chicagem čekal na nové angažmá v NHL. Letos útočník Detroitu na účast v národním týmu myslel dlouho dopředu.

"Když jsem začal cítit, že play off nebude, tak se dá říct, že jsem začal přemýšlet o nároďáku. Nic se mi nestalo, všechno dopadlo dobře a mohl jsem se připojit. Jsem rád, že tady jsem a doufám, že to bude s dobrým výsledkem," řekl Kubalík novinářům. S národním týmem se chystá na pátou velkou akci, na první cenný kov čeká.

"Motivace je samozřejmě obrovská. Jsme teprve na začátku a máme před sebou ještě poslední turnaj, který je generálka na to jet tam v co nejlepším rozpoložení. Věřím, že když si všechno sedne, tak může být výsledek znovu velký."

Bodově druhá nejlepší sezona

Pauza v národním týmu se po loňské absenci hodně natáhla. "Musím říct, že když člověk má možnost jet jen na mistrovství světa, tak ty dva roky jsou strašně dlouhé. Předtím když objížděl turnaje, tak věděl, že za měsíc za dva bude další a přijde šance. Tady je to trošku jiné a musím říct, že jsem natěšený," prohlásil Kubalík, který se po dohodě s koučem Karim Jalonenem připojil až před Českými hrami.

"Měl jsme toho docela dost. Ta sezona je prostě náročná, pro mě 81 zápasů a poslední měsíc jsme hráli snad sedmnáct osmnáct zápasů. Jde to rychle za sebou. Byl jsem rád, že jsem měl nějaký čas na odpočinek. S manželkou jsme odjeli na chvilku pryč. Když se člověk vrátí, tak je to hektické doma a všichni ho chtějí vidět. Chce to opravdu vypnout. To se povedlo, potrénoval jsem a teď jsem rád, že už jsem se připojil."

V sezoně si v 81 zápasech připsal 45 bodů za 20 branek a 25 asistencí. Lépe si vedl jen ve svém premiérovém ročníku v NHL 2019/20, kdy za Chicago v 68 duelech nasbíral 46 bodů a vstřelil 30 gólů.

"Myslím si, že začátek byl velmi dobrý. Člověka to drobet nahlodalo, že to může být fantastická sezona, ale pak zase trošku vystřízliví. Pár marodů, které jsme měli, se vrátilo do sestavy a já jsem zase trošku ztratil svou pozici v mužstvu. Ale byl to tam můj první rok. Kdyby mi někdo řekl před sezonou, že to tak bude, tak bych to bral. Já jsem byl spokojený a doufám, že mám na čem stavět," podotkl.

Českou partu trochu rozprášili

Stejně to vidí i s týmem Red Wings. "Sezona nebyla špatná. Začátek byl rozhodně lepší než konec. Docela dlouho jsme bojovali o play off a vypadalo to chvíli dobře, ale pak se to zlomilo. Měli jsme šňůru asi šesti sedmi zápasů, které jsme nezvládli. Pak už se to ne že dohrávalo, ale člověk ví, že je na druhé straně."

"Je to škoda, myslím, že jsme o to mohli bojovat trošku déle. Ale zase je to posun oproti předešlým sezonám a já doufám, že příští rok to bude zase lepší," prohlásil Kubalík, který loni v červenci uzavřel s Detroitem jako nechráněný volný hráč dvouletou smlouvu na pět milionů dolarů.

Potkal se v klubu s dobrým kamarádem z reprezentace, obráncem Filipem Hronek, který už odešel do Vancouveru. Střelec Jakub Vrána zamířil do St. Louis a z krajanů zůstal jen útočník Filip Zadina. "Naši českou partičku trochu rozprášili. S Filipem jsme spolu trávili v národním mužstvu hodně času, takže mě docela mrzelo, když ho vytrejdovali. Přišel jsem o skvělého parťáka. Zpočátku mně v novém působišti hodně pomohl. NHL je ale byznys, není to tam nic neobvyklého."

Držel palce Jeřábkovi

V Detroitu si vyzkoušel jiné bydlení než v minulém působišti. "V Chicagu jsme žili v centru se spoustou restaurací a lidí v ulicích. Po přestupu do Detroitu jsme bydleli v mnohem klidnějším prostředí asi dvacet minut jízdy autem od města. Bydlení i zázemí v novém klubu včetně nové moderní haly je naprosto super. Co jsem potřeboval, to jsem měl," pochvaloval si.

Po sezoně sledoval i extraligu a držel palce kamarádovi Jakubu Jeřábkovi v dresu Třince. "Jsme docela často v kontaktu. Koukal jsem hodně na zápasy Třince, kterému jsem to přál od začátku už jen kvůli Jeřábovi. Klobouk dolů před Třincem," ocenil čtvrtý mistrovský titul Ocelářů v řadě.

Brzy se může těšit na Jeřábka i v šatně národního týmu, kam obránce Třince dorazí v úterý. A možná i na nějaké posily z Bostonu, kterému přál kvůli velké české kolonii úspěch v bojích o Stanleyův pohár, ale favorit ztroskotal v prvním kole na Floridě.

"Věděl jsem, že Florida je potrápí, ale že to bude pro ně až takhle s vítězným koncem, jsem samozřejmě nečekal. Boston v sezoně dominoval. Je to velké překvapení pro všechny. Já jsem českým klukům přál, aby došli co nejdál. Uvidíme, co to udělá s námi a jak to dopadne," dodal Kubalík.

Program MS 2023