Lauko se podepsal pod výhru Bostonu gólem a posunul se do čela historické tabulky celé NHL

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Lauko se podepsal pod výhru Bostonu gólem a posunul se do čela historické tabulky celé NHL

Jakub Lauko Bostonu svědčí.
Jakub Lauko Bostonu svědčí.Profimedia
Jakub Lauko (23) svým druhým gólem v sezoně otevřel skóre zápasu mezi Bostonem a Winnipegem, který domácí Bruins nakonec i díky asistenci Davida Pastrňáka (27) ovládli 4:1. Mladší z českých útočníků si tak připsal už 44. vítězství v NHL z 57 startů, což z něj aktuálně dělá s úspěšností 77,2 % v této statistice nejlepšího hokejistu v historii NHL.

Lauko se v krátkém období prosadil už podruhé a aktuálně táhne sérii tří zápasů, v nichž získal alespoň bod. Od začátku aktuální sezony byl přitom odchovanec Chomutova dlouhých 31 duelů bez gólu.

Zatímco v aktuálním ročníku zasáhl Lauko do 34 zápasů, celkově jich má v NHL na kontě už 57 při bilanci 44-8-5. Se ziskem 93 bodů se tak český útočník staví na čelo historické tabulky NHL, která bere v potaz úspěšnost bruslařů (s minimálně 50 odehranými zápasy).

Během zmíněných zápasů posbíral rodák z hlavního města 13 kanadských bodů za šest přesných tref a sedm asistencí.

Boston – Winnipeg 4:1

Boston v souboji prvního týmu Východní konference s druhým celkem ze Západu vedl od třetí minuty, kdy se trefil Lauko. Český útočník po nahrávce Trenta Frederica zužitkoval tlak Bruins v útočném pásmu a bodoval ve třetím utkání za sebou. Svou sezonní bilanci vylepšil na dvě branky a čtyři nahrávky a k překonání zápisu z minulého ročníku mu chybí tři body.

Winnipeg po dvou minutách zásluhou Vladislava Naměstnikova srovnal, Bruins si ale ještě v první třetině vzali vedení zpět. V 19. minutě jim ho vrátil Charlie Coyle. Ve třetí třetině vítězství domácích přiblížil gólem v oslabení Jake DeBrusk a v závěru po Pastrňákově nahrávce přidal pojistku do prázdné branky Brad Marchand.

"V posledních zápasech jsme dávali docela hodně gólů, tak jsem rád, že jsme si po nějaké době vyzkoušeli, jaké to je vstupovat do třetí třetiny za stavu 2:1. Zahodili jsme nějaké šance a soupeř nás zatlačil, zůstali jsme ale trpěliví a došli jsme si pro výhru," řekl trenér Bostonu Jim Montgomery.

Lauko slavil vítězství ve čtyřiačtyřicátém z 57 zápasů, do kterých v NHL nastoupil, a drží si skvělou úspěšnost přesahující 77 procent. Mezi hráči s více než 50 starty vládne český útočník historickým statistikám ligy.

Winnipeg prohrál teprve druhý z posledních dvanácti zápasů a poprvé po 34 duelech dostal více než tři branky. "Byla to skvělá série, teď je načase ji znovu nakopnout. Musíme se z dnešního utkání poučit a posunout se dál," řekl obránce Jets Dylan DeMelo.

New Jersey – Vegas 6:5p

Hokejisté New Jersey porazili Vegas 6:5 v prodloužení a vyhráli třetí z posledních osmi duelů. Oba týmy se v zápase přetahovaly o vedení. Jak Devils, tak Golden Knights v průběhu základní hrací doby vedli o dvě branky, o vítězi ale nakonec muselo rozhodnout prodloužení. V tom zkompletoval hattrick Tyler Toffoli a rozhodl o vítězství New Jersey.

Vítek Vaněček chytal s úspěšností lehce pod 85 procent, i přes to dovedl Devils pošestnácté v sezoně k výhře. Český brankář v počtu vychytaných vítězství uzavírá elitní desítku gólmanů NHL.

Vancouver – Chicago 2:0

Petr Mrázek v duelu s Vancouverem obdržel jen dvě branky, Blackhawks se ale neprosadili a prohráli 0:2. Rodák z Ostravy v duelu s nejlepším týmem ligy zneškodnil 27 střel a úspěšnost zákroků udržel nad hranicí 93 procent. Jeho protějšek Thatcher Demko vychytal pátou nulu v ročníku.

Los Angeles – San Jose 3:4sn

Potřetí za sebou se v brance Los Angeles představil David Rittich. Proti San Jose český gólman nepotvrdil skvělou formu z posledních zápasů a nezabránil prohře 3:4 po samostatných nájezdech. V závěrečném rozstřelu Rittich nechytil ani jeden pokus. Dostal dva téměř totožné góly střelou na lapačku a po tom druhém nespokojeně zlomil hokejku o brankovou konstrukci.

Na dvou brankách Sharks se podíleli čeští hokejisté. První trefu pro Fabiana Zetterlunda připravil Tomáš Hertl a u gólu Williama Eklunda na 2:0 o minutu a půl později asistoval obránce Jan Rutta.

Arizona – Pittsburgh 5:2

Kuriózní trefou pomohl Lawson Crouse hokejistům Arizony ukončit sérii 11 porážek v zápasech s Pittsburghem, který Coyotes tentokrát zdolali 5:2. V signalizované výhodě si dali hosté do prázdné branky vlastní gól, který byl připsán Crousemu, jenž se předtím dotkl puku jako poslední z hráčů Arizony.

Na 2:2 vyrovnal v druhé třetině Sidney Crosby 577. gólem v NHL, díky kterému se v historické tabulce střelců dotáhl na jednadvacátého Marka Recchiho.

Další výsledky NHL