Osm bodů za tři zápasy udělalo z obránce Colorada Makara hvězdu týdne v NHL

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Osm bodů za tři zápasy udělalo z obránce Colorada Makara hvězdu týdne v NHL
Makar pokořil metu 200 asistencí nejrychleji ze všech obránců v historii NHL.
Makar pokořil metu 200 asistencí nejrychleji ze všech obránců v historii NHL.Profimedia
Obránce Cale Makar (25) z Colorada byl vyhlášen největší hvězdou uplynulého týdne v NHL. Ofenzivně laděný bek si ve třech zápasech připsal osm bodů za gól a sedm asistencí. Druhou hvězdou je William Nylander (27) z Toronta a třetí další útočník Sidney Crosby (36) z Pittsburghu. NHL o tom dnes informovala na svém webu.

Makar se výrazně podílel na tom, že hokejisté Avalanche všechny tři zápasy v minulém týdnu vyhráli. Nejprve uspěl tým z Denveru na ledě Seattlu (5:1), kanadský bek přispěl brankou a nahrávkou. Pak pomohl třemi přihrávkami k výhře nad Anaheimem (8:2) a stejně si vedl i v Dallasu při vítězství 6:3.

Nejlepší obránce NHL za sezonu 2021/22, v níž Colorado získalo Stanley Cup, tak vylepšil svou bilanci v tomto ročníku na 24 bodů (4+20) ze 16 startů. Při poslední výhře proti Stars se stal rekordmanem NHL – dosud žádný obránce v historii slavné ligy nepokořil metu 200 asistencí tak rychle jako Makar, jenž na to potřeboval jen 254 zápasů základní části. Čtyřka draftu z roku 2017 si drží průměr více než bodu na zápas. Na kontě má vedle 201 nahrávek i 69 gólů.

Nylander se výrazně podepsal pod úspěšná vystoupení Maple Leafs během zápasů Global Series ve Stockholmu. Sedmadvacetiletý Švéd se nejprve blýskl třemi body (1+2) v souboji s Detroitem (3:2), pak přidal branku a nahrávku v duelu s Minnesotou. O výhře 4:3 rozhodl vítězným zásahem v prodloužení. Toronto protáhlo vítěznou sérii na čtyři utkání.

V sezoně má Nylander na kontě 27 bodů (12+15) ze 17 utkání. Od začátku ročníku nevyšel ještě ani jednou bodově naprázdno a vyrovnal tak osmou nejdelší sérii od startu sezony v historii NHL.

36letý kapitán Penguins Crosby nasbíral za čtyři utkání předchozího týdne sedm bodů díky pěti brankám a dvěma nahrávkám. Nejprve se podepsal čtyřmi body (3+1) pod triumf 5:3 v Columbusu a oslavil 13. hattrick v kariéře. Asistencí pak bodoval v souboji s New Jersey (2:5), ani jeho dva góly neodvrátily další porážku v aréně Caroliny, při posledním vítězství proti týmu Vegas (3:0) pak vyšel teprve podruhé v sezoně naprázdno. Celkově nasbíral 22 bodů (12+10) ze 17 zápasů.