Pavel Francouz ukončil kariéru. Poslední český vítěz Stanley Cupu se loučí ve 33 letech

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Poslední český vítěz Stanley Cupu končí kariéru. Směřovalo to k tomu dlouho, řekl Francouz
Nej moment kariéry: Pavel Francouz se Stanley Cupem nad hlavou.
Nej moment kariéry: Pavel Francouz se Stanley Cupem nad hlavou.Profimedia
Hokejový gólman Pavel Francouz uzavřel ve 33 letech kariéru. Oznámil to na páteční tiskové konferenci v Praze. Vítěz Stanley Cupu z roku 2022 s Coloradem byl celou tuto sezonu mimo hru, v listopadu opustil tým Avalanche a vrátil se do Evropy kvůli blíže nespecifikovanému zranění v dolní polovině těla. Po této sezoně mu v NHL vypršela smlouva.

Francouz se naposledy objevil v brance loni 10. dubna a pomohl Coloradu k výhře 5:4 v Anaheimu. Teď už je jasné, že to bylo jeho poslední soutěžní vystoupení v životě. "Tělo rozhodlo. Nejtěžší bylo ho poslechnout a nezavřít mu pusu práškem na bolest. K mému rozhodnutí směřovala celá sezona. Nepříjemná, smutná záležitost. Ovšem něco nového začíná," oznámil.

Zmíněný zápas byl jen epizodní. Pokus po dvouměsíční pauze, zda je po zranění v oblasti třísel všechno v pořádku. Nebylo, Francouz musel v květnu s přitahovačem na operaci. "Ale ta hlavní potíž byla s kolenem, a to pak byl spíš pravý důvod. V létě nastal problém, nemohl jsem se připravovat se na sezonu a došlo to do bodu, kdy jsem pochopil, že možná už nebudu moci chytat," vysvětloval.

Definitivní rozhodnutí přišlo v průběhu léta, kdy záměr ukončit hokejovou kariéru sdělil vedení Colorada. "Ale nebylo to snadné. Je to takový pocit… Nevím, jako když se člověk jde rozejít s holkou. Přirovnal bych to k něčemu takovému," pousmál se. "Myslím, že to bude bolet pořád. Člověk vidí zápasy, výsledky, sestřihy a vzpomene si na to. Ale je to něco, co musíte udělat. Víte, že se vám uleví," vysvětloval.

Poslední kapkou se stalo zranění chrupavky. "To se nedá řešit zákrokem. A čím víc se ta doba natahovala, bylo zřejmé, že se blíží konec," uvedl. Problémy s koleny u něj byly chronické. "Své první operace s koleny jsem prodělal, když mi bylo 14 let a poslední přišla ve 30. Měl jsem problémy s čéškou, která je atypická. Nicméně všechny ty zákroky mi vlastně umožnily skoro 20 let hokeje. Za to chci poděkovat panu doktorovi Neprašovi," vyprávěl vděčně Francouz. 

Nejzářivějším bodem jeho kariéry bylo předloňské jaro, kdy pomohl Lavinám k zisku Stanley Cupu. V play off odchytal sedm zápasů a jednou dokonce udržel čisté konto.

Colorado se mezitím také stalo jeho druhým domovem. "My to tam milujeme, je to nádherné místo a podle mého nejlepší stát k životu v Americe. Máme tam spoustu přátel, našli jsme si tak takovou česko-slovenskou komunitu. Určitě s nimi budeme dál v kontaktu, ale na druhou stranu, my jsme doma tady. Domov jsme budovali v Plzni a těšili jsme se, až tady jednou budeme v okruhu rodiny žít," uvedl.

Za vrchol své kariéry Francouz sice považuje triumf ve Stanleyově poháru, hodně si ale váží i historického extraligového titulu v dresu Litvínova v roce 2015, po kterém odešel do KHL a následně do NHL. "Když jsme vyhráli extraligu, tak to pro mě byl vrchol světa, pak jsem jej zažil ještě v Coloradu. Určitě se to dá srovnávat," řekl Francouz, jenž zisk Masarykova poháru se Severočechy označil za pohádku.

Litvínov dovedl v roce 2015 k historickému titulu. "Byly to úžasné časy, jsem vděčný hokeji za zážitky, které jsem mohl prožít. Nejvíc pro mě bylo vítězství ve Stanley Cupu a pak Litvínov. Byla to pohádka, na kterou nezapomenu," řekl.

Pětkrát startoval na mistrovství světa, na olympiádě v Pchjongčchangu kryl záda týmu, jenž došel do semifinále.

Teď je čeká úplně jiný život. Žádné harcování po hotelích a stadionech. "Prioritou je rodina. Teď si užívám, že můžu každý den spát ve své posteli, odvést dceru do školky, žít normálně..." Každopádně u hokeje ještě zůstane, kývl na nabídku České televize a během nadcházejícího mistrovství světa v Praze bude jedním z jejích expertů. "Chtěl jsem tam být jako hráč, aspoň si to užiju z té druhé strany..."