Trefa číslo 49. Pastrňák si v NHL posunul gólové maximum, branku dali také Krejčí a Hertl

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Trefa číslo 49. Pastrňák si v NHL posunul gólové maximum, branku dali také Krejčí a Hertl

David Pastrňák vstřelil v NHL už 49. branku.
David Pastrňák vstřelil v NHL už 49. branku.Profimedia
David Pastrňák (26) přispěl v NHL gólem a asistencí u trefy Davida Krejčího (36) k výhře hokejistů Bostonu 4:2 nad Montrealem a stal se třetí hvězdou zápasu. Na jednu branku vítězů přihrál i Jakub Zbořil (26). Tomáš Hertl (29) skóroval podvacáté v sezoně, ale neodvrátil prohru San Jose 2:7 ve Vancouveru. Za domácí nastoupil Filip Hronek (25) poprvé od výměny z Detroitu.

Boston – Montreal 4:2

Pastrňák zvýšil ve 23. minutě na 3:1, když se prosadil z levého kruhu střelou přes obránce mezi betony Jakea Allena. Havířovský rodák vstřelil 49. branku sezony a vytvořil si nové gólové maximum. Zároveň jej dělí pouze jedna trefa od magické hranice padesáti branek, kterou překonali v historii soutěže z českých hráčů jen Jaromír Jágr a Milan Hejduk. Bostonu zbývá odehrát do konce základní části ještě jedenáct zápasů.

"Je to zápas, ve kterém myslíte jen na jedinou věc, a to výhru," řekl Pastrňák ke gólovému rekordu. "Tyhle zápasy s Montrealem nikdy nezevšední. Nezáleží, kde jsou oba týmy v tabulce. Mají dlouhou historii, a když proti sobě hrají, je to boj. Je to velká výhra a vyzdvihl bych, jak se Marchy (Marchand) zastal v bitce Bergyho (Bergeron). To je naše motto, bojovat jeden za druhého. Všechny nás to nakoplo," podotkl.

Pastrňák doplnil, že bude muset vymyslet nějaké nové řešení zakončení v přesilových hrách. "Poslední dobou mi soupeři zblokovali hodně střel bez přípravy. Musíme přijít s novými akcemi," řekl Pastrňák. "Soupeři se trochu více vysouvají, hrají i ve třech mimo prostor před brankou. Musíme se tomu přizpůsobit," prohlásil.

Druhý bod si připsal Pastrňák v 53. minutě, když posunul puk podél pravého mantinelu na modrou čáru Connoru Cliftonovi. Obránce Bostonu přihrál před branku nekrytému Krejčímu, který bekhendem upravil na konečných 4:2. Pastrňák si vylepšil bilanci na 95 bodů (49+46) a vyrovnal svůj osobní rekord ze sezony 2019/20 (48+47).

I první branka lídra NHL měla českou stopu. U trefy Tylera Bertuzziho, jehož přihrávku zpoza branky si srazili hráči Montrealu do vlastní sítě, asistoval Zbořil. Brněnský rodák tím zaznamenal třetí bod sezony (1+2).

Vancouver – San Jose 7:2

Hertl snížil v desáté minutě švihem z levého kruhu k bližší tyči na 1:2, ale v utkání si připsal tři záporné body do statistiky +/-. San Jose, za které nastoupil i Radim Šimek a Martin Kaut, ještě zdramatizovalo zápas v 50. minutě trefou Andrewa Agozzina na 2:4, ale víc nezvládli. O branky Vancouveru se postaralo sedm různých střelců. Hronek, který hrál poprvé od konce února, strávil na ledě 24 minut. Český bek rozdal tři hity a získal dva kladné body.

"Nemuseli udělat nic extra," povzdechl si Hertl po osmé prohře San Jose v řadě. "Už v první třetině jsme jim darovali tři góly, poté jsme měli hodně vyloučených. Tak to v poslední době u nás chodí. Inkasujeme po chybách, ani já se nemůžu rozjet. Jsem jedním z hráčů, na které se tady spoléhá, nemůžu dopustit, aby se tohle stávalo," dodal sebekriticky.

Hronek, který hrál poprvé od konce února, strávil na ledě 24 minut a získal dva kladné body. "Mám radost, protože jsme vyhráli," řekl Hronek. "Nervózní jsem ani nebyl. Snažil jsem se hrát jednoduše a správně," doplnil.

Anaheim – Winnipeg 2:3

Lukáš Dostál odchytal v březnu třetí zápas, v každém předvedl alespoň 30 zákroků a měl vždy úspěšnost zásahů nad 90,5 procenta. "První gól bych ale nejraději vzal zpátky," obviňoval se Dostál z gólu, před kterým neudržel tečovanou střelu. "Celý zápas jsme hráli v dobrém rytmu a získal jsem další zkušenost. Jen bych si přál, aby skončila výhrou," doplnil.

Dvaadvacetiletý rodák z Brna chytal v sezoně jedenáctkrát od začátku. Má bilanci čtyř výher a pěti porážek s úspěšností zásahů 89,9 procenta. "Rozkoukává se. Je důležité, že se mu snažíme dát co nejvíce šancí a budeme v tom pokračovat, řekl trenér Anaheimu Dallas Eakins k Dostálovi. O výhře Winnipegu rozhodl v 51. minutě Adam Lowry, který usměrnil do odkryté branky střílenou přihrávku.

Další zápasy NHL

Carolina si i přes porážku 1:2 s New Yorkem Rangers zajistila po Bostonu jako druhá účast v play off. Pomohla jí prohra Floridy s Torontem, za které se mohl David Kämpf zapsat mezi střelce. Český útočník zakončil v 56. minutě při hře Panthers bez gólmana rychlý protiútok do odkryté branky. Domácí mu pokus zblokovali, ale k odraženému puku se dostal Mitchell Marner a uzavřel skóre.

Filip Zadina a Dominik Kubalík asistovali shodně u jedné branky Detroitu, který prohrál na svém ledě se St. Louis 3:4.