Edmonton porazil Arizonu i díky čtyřem asistencím Draisaitla, McDavid nastřílel už 60 gólů

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Edmonton porazil Arizonu i díky čtyřem asistencím Draisaitla, McDavid nastřílel už 60 gólů

Aktualizováno
McDavid dosáhl na metu 60 branek.
McDavid dosáhl na metu 60 branek.Profimedia
Hokejisté Edmontonu v NHL na domácím ledě porazili Arizonu 4:3 v prodloužení, ve kterém svým druhým gólem v zápase a celkově šedesátým v sezoně rozhodl Connor McDavid (26). V zápase zazářil také jeho hvězdný spoluhráč Leon Draisaitl (27), jenž si připsal asistenci u všech čtyř branek Oilers. To Pittsburgh zvítězil i bez zraněného Jana Rutty na ledě Colorada 5:2 a posunul se ve Východní konferenci na poslední postupové místo do play off.

Edmonton – Arizona 4:3p

McDavid vstřelil první gól zápasu, ale Arizona otočila trefami Janise Mosera a Claytona Kellera, který později dostal tým ještě i do vedení 3:2. Na góly Kellera pokaždé odpověděl Ryan Nugent-Hopkins, když vyrovnal na 2:2 a v 53. minutě na 3:3.

Kapitán Edmontonu se stal 22. hráčem v historii NHL s šedesáti góly za sezonu. V historii Oilers překonali tuhle metu jen Wayne Gretzky a Jari Kurri. "Cítil jsem se celý zápas trochu pod tlakem, abych ho dal," přiznal McDavid. "Ve finále je to ale jen číslo. Samozřejmě potěší, že jsem se připojil k tolika skvělým hráčům, ale ještě je před námi hodně práce. Chceme se dostat před play off do dobré pozice," podotkl.

McDavid nastřílel šedesát branek v 72 zápasech, nejrychleji od doby Lemieuxe v roce 1996. Lídr Edmontonu má před sebou ještě deset utkání, v nichž může atakovat i hranici 70 tref. Naposledy ji pokořili před třiceti lety Alexandr Mogilnyj a Teemu Selänne. McDavid vede tabulku střelců před druhým Davidem Pastrňákem z Bostonu o dvanáct branek.

U všech čtyř gólů Edmontonu figuroval Leon Draisaitl v roli asistenta. Karel Vejmelka, který chytal o den dříve ve Winnipegu, plnil roli náhradního gólmana Arizony.

Colorado – Pittsburgh 2:5

Skóre otevřel ve 22. minutě po individuální akci Sidney Crosby a stal se prvním hráčem v historii NHL, který nasázel v sezoně třicet branek v 18 i 35 letech.

"Ve svém prvním roce chcete všem dokázat, že do soutěže patříte. Dokonce to platí i teď, i když je mi pětatřicet. Soutěž se omladila a chcete dokázat, že sem stále patříte," uvedl Crosby, který vstřelil třicet branek pojedenácté v kariéře. Vyrovnal tím klubový rekord Maria Lemieuxe. "Nejdůležitější je, abych podával konzistentní výkony. Pokud to odráží tahle statistika, je to skvělé," doplnil.

O chvíli později zvýšil Jake Guentzel z dorážky v přesilové hře pět na tři. Hlavním strůjcem výhry Pittsburghu byl ale Jeff Carter, jenž svými góly upravil skóre na 3:1 a 4:2. Za Colorado snižovali J.T. Compher a Devon Toews. Při risku bez brankáře pojistil Bryan Rust vítězství Penguins, kteří chyběli v play off naposledy v roce 2006.

"Je to ohromně důležitá výhra," radoval se Guentzel. "Hráli jsme u obhájce Stanleyova poháru, v jeho hale. Všichni víme, jak jsou dobří. Od prvního po posledního hráče jsme ale skvěle bránili a přesně tohle je v této fázi potřeba," podotkl.

Pittsburgh zabral po čtyřech porážkách a vystřídal v postupové osmičce Floridu, která na něj ztrácí bod. Oběma klubům zbývá odehrát do konce základní části jedenáct zápasů. Desátému Washingtonu s lídrem Alexandrem Ovečkinem se play off vzdaluje, už má na Penguins manko šesti bodů. Colorado propáslo možnost dostat se do čela Centrální divize, kam by se v případě výhry vyhouplo.

Jan Rutta vynechal kvůli zdravotním problémům v dolní části těla třetí zápas v řadě. Na druhé straně scházel Pavel Francouz, který chytal poslední utkání sezony shodou okolností právě proti Pittsburghu 8. února.

Tabulka NHL