Vaněček v NHL vychytal výhru nad Detroitem, Zadina se poprvé trefil v dresu San Jose

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Vaněček v NHL vychytal výhru nad Detroitem, Zadina se poprvé trefil v dresu San Jose

Aktualizováno
Vaněček dovedl svůj tým k první výhře v sezoně.
Vaněček dovedl svůj tým k první výhře v sezoně.Profimedia
Vítek Vaněček (27) kryl v NHL 32 střel, dovedl New Jersey k výhře 4:3 nad Detroitem a stal se druhou hvězdou zápasu. Vítězství podpořil asistencí Ondřej Palát (32). Filip Zadina (23) vstřelil za asistence Tomáše Hertla (29) gól obhájci Stanleyova poháru, ale San Jose prohrálo doma s Vegas 1:4. I díky přihrávce Filipa Chytila (24) porazili New York Rangers venku Buffalo 5:1. Jakub Vrána (27) asistoval u jediné branky St. Louis, které podlehlo v Dallasu 1:2 po nájezdech.

NJ Devils – Detroit 4:3

Vaněček se několikrát vyznamenal zejména v úvodní polovině utkání a poprvé inkasoval až ve 33. minutě, když jej překonal zblízka Daniel Sprong. "Vítek předvedl hodně dobrých zákroků, než jsme se chytli," uvedl trenér New Jersey Lindy Ruff. "Nezačali jsme, jak jsme chtěli. V první třetině byl soupeř lepším týmem. Od druhé jsme se zvedli, ale výkon měl k ideálu daleko," doplnil.

Na 2:1 otočil ještě v prostřední třetině dvěma góly Jack Hughes. U první trefy mu přihrál Palát do jízdy a lídr domácích překvapil gólmana Villeho Hussa, když se od jeho zad dostal nahození ze záporného úhlu do branky.

Detroit vyrovnal v 50. minutě v přesilové hře, kterou využil Alex DeBrincat, ale New Jersey odskočilo trefami Dougieho Hamiltona a Erika Hauly na 4:2. Hosté už jen zápas zdramatizovali, když se prosadil 34 sekund před koncem Robby Fabbri z dorážky.

San Jose – Vegas 1:4

Zadina, který v létě rozvázal s Detroitem smlouvu a podepsal v San Jose, nastupoval s Hertlem v elitním útoku a nové angažmá zahájil gólem. Český útočník se prosadil poté, co se k němu odrazil puk od Hertlovy brusle, a z pravého kruhu z otočky vyrovnal. Odpověděl tím na konci první třetiny na vedoucí gól Michaela Amadia.

"Snažíme se nahazovat puky na branku a vytvářet si tak šance, dorážky," prozradil Zadina taktiku. "Gól vzešel právě z jednoho šťastného odrazu od Tommyho, zatímco jsem se pohyboval před brankou. Byl jsem ve správné chvíli na správném místě," popsal svůj první gól v novém dresu.

Vegas rozhodli třemi góly v rozmezí 39. až 43. minuty. "Přesně to se nám stávalo i minulou sezonu. Dvě třetiny dřeme, ale nepovedlo se nám dát gól na víc. Po třetí inkasované brance začal každý moc vymýšlet a dělal si věci po svém," zlobil se Hertl. "Musíme hrát každý zápas šedesát minut a je jedno, zda vyhráváme nebo prohráváme," podotkl.

První zápas v dresu San Jose odehrál i Jan Rutta, který nastupoval minulou sezonu v Pittsburghu. Český bek strávil na ledě zhruba dvacet minut a zblokoval ze všech hráčů nejvíce střel (5).

Buffalo – NY Rangers 1:5

Chytil se podepsal na prvním gólu Rangers v nové sezoně. Na útočné modré čáře přistrčil puk Artěmiji Panarinovi, po jehož přihrávce zakončoval Alexis Lafreniere do odkryté branky. Hlavním strůjcem výhry hostů byl ale Chris Kreider, který vstřelil dva góly a na jeden přihrál. Tři body za asistence si připsal Mika Zibanejad.

Další zápasy

Jamie Benn vstřelil po 18 sekundách druhé třetiny úvodní gól Dallasu, ale z vedení se domácí radovali necelé tři minuty. Vrána přihrál mezi kruhy Tyleru Tuckerovi, který vyrovnal. V rozstřelu, který rozhodl Matt Duchene, český útočník šanci nedostal.

Nejproduktivnější obránce české extraligy z minulého ročníku Uvis Balinskis debutoval v NHL a premiéra lotyšského beka nedopadla vítězně. Florida prohrála na ledě Minnesoty 0:2. Exceloval domácí brankář Filip Gustavsson, který zneškodnil 41 střel.

Philadelphia pokazila Pascalu Vincentovi trenérský debut v NHL výhrou 4:2 v Columbusu. Dvěma góly se o vítězství zasloužil Travis Konecny, gólman Carter Hart chytil 31 střel. Domácím navíc odstoupil z utkání elitní bek Zach Werenski kvůli potížím s kolenem po střetu s Garnetem Hathawayem. To by mohlo znamenat šanci pro Davida Jiříčka, který neprošel posledními škrty při zužování kádru.

Kompletní výsledky zápasů NHL