Z kabiny NHL: Hokej je tu nesrovnatelně jiný, o Bedardovi se nebavíme, říká Dostál

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Z kabiny NHL: Hokej je tu nesrovnatelně jiný, o Bedardovi se nebavíme, říká Dostál

Lukáš Dostál dostává v NHL stále víc příležitostí.
Lukáš Dostál dostává v NHL stále víc příležitostí. Profimedia
V Anaheimu je John Gibson (29) stále jasnou brankářskou jedničkou, nicméně v týmu, který je aktuálně v přestavbě a hledí především do budoucnosti, se začíná stále víc prosazovat český talent Lukáš Dostál (22). Zatímco v minulé sezoně NHL dostal příležitost pouze ve čtyřech zápasech, letos jich má na svém kontě už 13 a častokrát na něj míří velké množství střel, což mu podle jeho slov vůbec nevadí. "Myslím si, že to baví každého gólmana," říká v rozhovoru pro Livesport Zprávy.

Dostál, který přišel do zámoří z finského Ilves Tampere, strávil většinu času na farmě Anaheimu, tedy v týmu San Diego Gulls. V klubu si však zřejmě moc dobře uvědomují, jaký potenciál v českém gólmanovi mají, a tak se začíná usazovat v nejprestižnější hokejové lize světa.

Pomalu si zvykáte na tempo NHL. Je jiné než na farmě, že?

"Samozřejmě. Puk lítá mnohem rychleji a střelci jsou o poznání přesnější. Hokej je tu nesrovnatelně jiný."

V prvním týmu se učíte od Johna Gibsona, jednoho z nejlepších amerických brankářů historie. Jaké to je mít k ruce takového parťáka?

"Super! Můžu ho každý den pozorovat a navíc jsem takový, že to, co vidím, se snažím přenést do své hry, což mi může v chytání pomoci. Kdybych od něj něco potřeboval, nebo kdyby mě cokoliv zajímalo, můžu se ho na to kdykoliv zeptat. A to je taky skvělé."

Z kabiny NHL: Lukáš Dostál
Livesport

Anaheim je v přestavbě a letos brousí dno tabulky. Utkání se 40 zákroky pro vás nejsou ničím neobvyklým. Vyhovuje vám být v takovém zápřahu?

"Myslím si, že to baví každého gólmana. Navíc jsem pořád mladý, takže kdyby na mě šlo během zápasu 10 střel, asi by mi to moc nedalo. Pro tým to asi není optimální, ale jak říkám, pomáhá mi to trochu si zvyknout na tempo NHL. Jako tým si přejeme, aby těch střel bylo co nejméně, na druhé straně je to moje práce. Někdy máte večer, kdy na vás jde 15 střel, jindy zase 40, nicméně pořád jsem gólman a musím se snažit chytit každý puk."

Jak řečeno, Ducks letos patří k nejslabším celkům soutěže. Mluví se u vás v kabině o kanadském supertalentu Connoru Bedardovi, kterého byste mohli získat na draftu?

"Vůbec ne! Tým je v přestavbě a hodně se to tu snaží budovat směrem do budoucna, takže každá výhra je pro tento mladý tým velká zkušenost, zvlášť když se podaří vyhrát nějaký vyrovnaný zápas. To je teď pro nás to nejdůležitější a rozhodně se nyní o Bedardovi vůbec nebavíme."

V kádru máte ale jiného kouzelníka – Trevora Zegrase. Jak se vám proti němu chytá na tréninku?

"Je to zábavný! Občas se objeví highlight, když mi dá nějaký gól, ale nikdy nikdo neukáže, kolikrát ho vychytám. Myslím, že mi dá zhruba tak pět procent nájezdů. Vždycky spolu máme po tréninku takovou zábavu, že jezdíme s McTavishem a dalšími kluky nájezdy. Je to samozřejmě hlavně sranda, nicméně se tím každý den zlepšujete. Když na vás pak v zápase jede nějaký šikovný kluk, může vám to pomoci. Každopádně Zegras má hodně šikovné ruce a pro diváka je velká zábava ho sledovat."

Blíží se MS a vy budete k dispozici. Jste v kontaktu s někým z národního týmu?

"Bavil jsem se o tom s Martinem Havlátem (generálním manažerem reprezentace – pozn. aut.), ale je to ještě daleká budoucnost. V současné chvíli se soustředím na NHL. Budu tady do konce sezony, a to je teď to podstatné. Každopádně vždycky rád jezdím reprezentovat, a když bude zájem a budou k tomu i dobré podmínky, samozřejmě rád pojedu. Po sezoně mi tady končí smlouva, což pak budeme s Martinem určitě taky řešit."