Z kabiny NHL: Jako tým nemáme žádný limit, Palát je výborný chalan, říká Tatar

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Z kabiny NHL: Jako tým nemáme žádný limit, Palát je výborný chalan, říká Tatar

Tomáš Tatar hraje druhým rokem v New Jersey.
Tomáš Tatar hraje druhým rokem v New Jersey.Profimedia
V našlapané Východní konferenci se jeho tým aktuálně dělí o druhé místo. A slovenský veterán Tomáš Tatar (32) k tomu výrazně přispívá, s 39 body je šestým nejproduktivnějším hráčem klubu. Co ale překvapuje ještě více je bilance +38 v tabulce plus/minus, která ho řadí na druhé místo v celé NHL. "Ale soustředím se hlavně na tým a ne na vlastní statistiky," řekl pro Livesport Zprávy.

Tatar v NHL hraje desátou kompletní sezonu a tentokrát si užívá vzestup mladého týmu, kde ve svých dvaatřiceti letech působí jako mentor. A to nejen svým chováním, vzorem jde také statisticky.

Hodně dobře vypadá vaše bilance +38 v kolonce plus/minus, se kterou jste druhý v celé NHL. Přitom v minulém ročníku jste byl hluboko v minusu, aktuální rozdíl je rovných šedesát bodů. Čím si tuto změnu vysvětlujete?

"Minulý rok jsme byli poslední, celému mužstvu se nedařilo a dostávali jsme hodně gólů. V této sezoně jsme naopak vysoko, hrajeme dobře a já jsem si výborně sedl s kapitánem Nicem Hischierem. Společně přehráváme ostatní formace soupeře a dáváme díky tomu více branek než dostáváme."

Do kabiny jste před sezonou dostal dva české parťáky. Co přinesl Devils dvojnásobný vítěz Stanley Cupu Ondřej Palát, který přišel z Tampy Bay?

"Znám ho už delší dobu a je to výborný chalan, z Tampy sebou přinesl mnoho zkušeností. Jsme velmi rádi, že ho máme, do kabiny dodal prvky, které nám v předchozím ročníku chyběly. Mladých tu máme hodně, je dobře, že máme teď zkušenější tým, může nám to jenom pomoci."

Druhým novým Čechem je Vítek Vaněček, který je od začátku ročníku po příchodu z Washingtonu jedničkou. Je díky němu brankoviště stabilnější?

"Chyběl nám gólman, který by tvořil silnou dvojici s Mackenziem Blackwoodem, oba chytají skvěle. Ale to naštěstí i další, co byli povoláni z farmy a dostali šanci. Vítek má výbornou sezonu, jsem moc rád, že se mu daří a snad to bude dál pokračovat."

Z kabiny NHL: Tomáš Tatar
Livesport

Devils mají v sestavě jedničky draftu Hischiera či Jacka Hughese, daří se i dalším mladým jako Dawsonu Mercerovi či Jesperu Brattovi. Jde zkrátka o jedno z nejtalentovanějších mužstev NHL. Jak vysoko letos míříte?

"Žádný limit nemáme, sezonu máme dobře rozběhnutou, do konce základní části chybí zhruba 16 zápasů a je důležité, abychom na konci měli formu. Play off je zase jiná soutěž, ale to počítám budeme probírat až ve chvíli, kdy se to bude blížit. Na druhou stranu tu máme množství hráčů, kteří ve vyřazovací části nikdy nehráli, ale doufám, že se nám bude dařit."

Slovensku roste silná generace, na draftu 2022 dokonce Juraj Slafkovský a Šimon Nemec obsadili první dvě místa a v 1. kole šel na řadu ještě šestadvacátý Filip Mešár. Nicméně v tomto ročníku jste stále nejprodutkivnějším Slovákem vy. Kdy vás někdo předběhne?

"Uvidíme, jak se bude klukům dařit. Jsem rád, že mě osobně to jde, uvidíme, jak celý ročník dopadne. Soustředím se tu hlavně na tým a ne na vlastní statistiky. Když se daří týmu jsem nejspokojenější."

Co byste naopak určitě rád zlepšil je produktivita v přesilové hře, ve které jste dosud zaznamenal jediný gól. V čem je problém?

"Těžko říct, během přesilovek na ledě hodně zůstává naše první formace, takže já už tam pak tolik času netrávím a nemáme mnoho šancí. Míváme tak 40 vteřin před sebou a jsme tím v těžší pozici. Naštěstí nám celkově hra v početní výhodě jde, takže je jedno, komu se daří, i když body z přesilovek pak samozřejmě v kanadském bodování chybí."

Víc gólů než New Jersey daly v NHL jen tři týmy, zároveň jen čtyři inkasovaly méně. To se určitě bude hodit v play off, že?

"Zápasy ve vyřazovací části jsou těsnější, týmy hrají víc defenzivně a gólů padá méně. Když budeme hrát podobným stylem a v pohodě a dodržovat zaběhlý systém, tak máme šanci uspět."

Aktuální forma New Jersey Devils.
Aktuální forma New Jersey Devils.Livesport