Ze Smejkala je Senátor. První krok ke splnění snu, rozplývá se nováček Ottawy

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Ze Smejkala je Senátor. První krok ke splnění snu, rozplývá se nováček Ottawy
Jiří Smejkal vyměnil Švédsko za zámořskou NHL.
Jiří Smejkal vyměnil Švédsko za zámořskou NHL.Profimedia
Útočník české hokejové reprezentace Jiří Smejkal (26) podepsal v NHL jako nedraftovaný volný hráč roční nováčkovskou smlouvu s Ottawou. Bronzový medailista z loňského mistrovství světa v Tampere a Helsinkách se do zámoří vydá po roce stráveném ve švédském Oskarshamnu. S klubem NHL podepsal kontakt jako druhý český hráč v krátké době po brankáři Aleši Stezkovi (26), který míří z Vítkovic do Seattlu.

"Udělal jsem první krok ke svému snu. Doufám, že si ho splním a v NHL si zahraji. Zabojuji o to. Ozvalo se mi více klubů a pro mě bylo důležité, aby mi všechno dávalo smysl. Musel jsem vidět šanci zahrát si nahoře. Tady ji vidím a udělám všechno, abych za první tým nastupoval," uvedl Smejkal v tiskové zprávě agentury Sport Invest, která ho zastupuje.

Odchovanec Českých Budějovic v uplynulé sezoně v Oskarshamnu nasbíral v 49 zápasech play off 43 bodů za 23 branek a 20 asistencí, což jej zařadilo na třetí místo týmové produktivity. V play off zaznamenal ve ttřech duelech dva body za gól a asistenci.

"Jiří Smejkal prožil povedenou sezonu v národním týmu i ve Švédsku, kde se dlouhodobě držel na špičce bodování ligy. Jeho výkony logicky vzbuzovaly zájem napříč soutěžemi, odehranými sezonami ve Finsku i Švédsku prokázal svoji konkurenceschopnost kdekoliv v Evropě," uvedl Robert Spálenka, šéf hokejové sekce Sport Investu.

Jiří Smejkal působil ve švédském Oskarshamnu.
Jiří Smejkal působil ve švédském Oskarshamnu.Instagram Jiřího Smejkala

"Neustále se zlepšuje a já jsem přesvědčený, že ještě nenarazil na svůj výkonnostní strop. NHL byla nejvyšší možnou výzvou, zájem o Jirku byl hned z několika klubů. Ottawa nám po veškerých analýzách vyšla jako nejlepší možné řešení. Absolvovali jsme dlouhé rozhovory s trenérem i generálním manažerem, vše do sebe zapadlo. Trenér má rád typologii hráčů, kterou Jirka představuje. Věříme, že šanci dostane a bude dalším Čechem, který se představí v NHL," doplnil Spálenka.

Smejkal působil v letech 2014 až 2016 v juniorské WHL v Moose Jaw a Kamloops. Potom zamířil do Medveščaku Záhřeb do KHL, kde si připsal v 26 zápasech čtyři body za tři góly a jednu asistenci. Ještě v průběhu sezony 2016/17 se stěhoval do pražské Sparty. V české extralize, kde hrál i za Chomutov, má na kontě 156 utkání a 67 bodů za 29 tref a 38 přihrávek. V roce 2020 se přesunul do Finska do Tappary Tampere a další sezonu pak strávil v Pelicans Lahti. Ve finské lize zaznamenal ve 103 duelech 73 bodů za 35 gólů a 38 přihrávek.

V reprezentaci má na kontě 57 zápasů a 23 bodů za devět branek a 14 asistencí. Uchází se o účast na třetím mistrovství světa za sebou po debutu v roce 2021 na šampionátu v Rize. Nechyběl ani na loňských olympijských hrách v Pekingu.

"Podpis Jiřího je pro nás dobré posílení. Jde o zkvalitnění našeho kádru a dává nám další možnosti na doplnění výběru pro druhou šestici útočníků do sestavy. Má dobré parametry a zkušenosti z působení v Severní Americe, což mu zjednoduší přechod na menší kluziště. Těšíme se, že jako člen Senators udělá další krok v kariéře," řekl klubovému webu generální manažer Ottawy Pierre Dorion.