Datové zrcadlo extraligy: Rozbor čtvrtfinálových dvojic odhalil výhody Pardubic v derby

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Datové zrcadlo extraligy: Rozbor čtvrtfinálových dvojic odhalil výhody Pardubic v derby

Pardubice jsou podle dat jednoznačným favoritem čtvrtfinálové série s Hradcem.
Pardubice jsou podle dat jednoznačným favoritem čtvrtfinálové série s Hradcem.Profimedia
V boji o mistrovský pohár zbyla v hokejové extralize už jen osmička týmů. Jak si stojí jednotliví soupeři ve čtvrtfinále play off proti sobě, jaký očekávat průběh sérií a jaké budou jejich klíčové faktory? Odpovědi na tyto otázky nastiňují data ze základní části i předkola.

Sparta – Liberec

Bílí Tygři měli co dělat, aby v předkole přetlačili Olomouc, ovšem v posledních třech zápasech přece jen našli svou tvář a dokázali sérii obrátit. Právě radost z otočky a psychická vzpruha může Liberec nabudit k tomu, aby dobrý výkon předvedl i proti Spartě. Ta je však tvrdým oříškem.

Vzájemné zápasy

Sparta vyšla ze čtyř duelů v sezoně třikrát vítězně, i když dvě výhry byl těsně jen o gól. Většinou však byla lepším týmem. V každém zápase dal aspoň jeden tým čtyři góly, celkově se jednalo o líbivé ofenzivní duely. Série bude mít co nabídnout.

Útok

Sparta při hře pět na pět vyprodukovala víc střel, gólů ale oba týmy dosáhly stejně (172). Liberec byl a stále je nesmírně efektivní, což se ukazovalo i ve vzájemných zápasech, kdy z méně šancí vytěžil hodně gólů.

Obrana

Oba týmy si v ní vedou velmi odlišně, a to nejen v počtu povolených puků na svou branku. V tomto případě se hra Liberce projevuje negativně o hodně víc. Inkasoval o plných 46 gólů víc než Sparta, defenziva Severočechů patřila k nejhorším v extralize, ta sparťanská naopak k nejlepším. A Liberec řeší i trable v brankovišti.

Porovnání Sparty a Liberce.
Porovnání Sparty a Liberce.Livesport

Gólmani

Liberecká jednička Daniel Král předváděla na svůj útlý věk opravdu dobré výkony v základní části. Jenže proti Olomouci zklamal v prodloužení druhého zápasu, a tak ho nahradil Hrenák, který nedosahoval dobrých čísel. i tak vychytal tři vítězství, a tak se nejspíš postaví do branky i proti Spartě. Ta má velmi spolehlivou dvojici Kořenář, Kovář.

Speciální týmy

Sparta má nejlepší oslabení v extralize a pro Liberec bude opravdu těžké z přesilovek něco vytěžit. Liberec si vedle skvělého sparťanského oslabení musí dát pozor i na soupeřovy výpady. Sparta totiž v početní nevýhodě dokázala vstřelit 10 gólů (nejvíc v lize).

Klíčový faktor

Efektivita Liberce. Série má jasného favorita, Sparta hraje celou sezonu konstantně dobře ve všech situacích. Liberec jí ale byl schopen zatápět, i když měl o hodně méně střel na branku. Pokud mu vydrží úspěšnost střelby, může favorita velmi potrápit.

Predikce

Jenže to se nepovede. Sparta ukáže svou sílu, i to, že měla čas se na soupeře připravit.

Pardubice – Hradec Králové

Hradec dost překvapivě jasně přejel v předkole Vítkovice. Ty ovšem soupeře moc neprověřily, a ten se mohl spolehnout i na skvělého gólmana Paříka. A obhájce stříbra dominoval. Teď ho ale čeká ta největší zkouška a možná nejtřaskavější série sezony.

Vzájemné zápasy

Vzrušené zápasy se odehrály i v základní části, nicméně jako vítěz z nich vždy vyšli hráči Pardubic. Hradec byl v minulých dvou soubojích blíž vítězství, než by se mohlo zdát. Jen v jednom z nich byl schopen svého rivala přestřílet.

Útok

Pro Hradec sice hovoří počet střel na branku (nejvíc v extralize), jenže fanoušci už si zřejmě u něj za poslední sezony zvykli na to, že má bídnou efektivitu. Úspěšnost střelby 7,7 % je nejhorší ze všech. Pardubice se naopak nacházejí v této statistice na vrcholu (12,2 %).

Obrana

Oba týmy zároveň patří k těm nejlepším celkům, co se týká defenzivy, v níž soupeři dovolili velmi málo střel. Hradec si v těchto statistikách počínal celou sezonu lépe, i tak dostal víc gólů (137:115). A jak už bylo zmíněno v preview předkola, chyba byla v brance.

Porovnání Pardubic a Hradce.
Porovnání Pardubic a Hradce.Livesport

Gólmani

Lukáš Pařík však, zdá se, problém vyřešil. Ve všech zápasech Hradce podával dobré výkony a přispěl i jednou vychytanou nulou proti Vítkovicím v předkole. To, že tým držel v důležitém druhém zápase, kdy rozhodoval jeden gól, bylo klíčové. Pardubice však mají v brance skvělé gólmany a o Willa i Pavláta (průměr 1,51 gólu na zápas) se mohou opřít.

Speciální týmy

Vítěz základní části se pyšní nejlepší přesilovkou v extralize, Hradec je spíš v průměru. Početním výhodám Sedláka a spol. se postaví třetí nejlepší oslabení ze všech, ve vzájemných zápasech se ovšem Pardubice z přesilovek prosazovaly pravidelně. Navíc byly třetím nejméně vylučovaným týmem, zato Hradec je na opačném pólu (počet dvouminutových trestů 185:230).

Klíčový faktor

Udrží Hradec tempo s rivalem? Má potenciál na to držet Pardubice na uzdě, sám však musí být víc efektivní. Tento problém má však dlouhodobě a nedá se čekat, že se jej zrovna proti silnému soupeři zbaví.

Predikce

Vyhrocené derby nabídne velkolepou podívanou. Hradec dokáže poprvé v sezoně Pardubice  porazit, nicméně ty si svou kvalitou postup uhrají.

Kometa – Litvínov

Litvínov si v předkole jasně poradil s Plzní, a to i přes to, že ve dvou zápasech musel dohánět vedení soupeře. Vyhrocená série navíc vítězům přinesla v pouhých třech utkáních velkou porci trestných minut (69). Kometa měla sice páté nejlepší přesilovky v základní části, proti Litvínovu se v nich však prosadila pouze jedinkrát...

Vzájemné zápasy

Naprosto vyrovnaná bilance, dvě výhry na každé straně, skóre těsně 12:11 pro Litvínov. Oba soupeři jednou vyhráli doma i venku, navíc i v tabulce si byli nejblíž. Ve většině zápasů byla dominantnější Kometa, nicméně víc gólů byl schopen vstřelit Litvínov.

Útok

V ofenzivě si celou sezonu lépe vedli chemici, ovšem rozdíl je zanedbatelný. Vstřelili podobně gólů (163:160), vyprodukovali podobný počet střeleckých pokusů a mají skoro stejnou střeleckou úspěšnost (10,10:10,00). Litvínov se možná o něco víc opírá o jednu formaci, v obou týmech však hrozí nebezpečí od víc hráčů.

Obrana

Kometa má díky defenzivě lepší čísla v převaze na ledě a kontroluje i víc střel. A právě obrana je tím největším rozdílem. Brno inkasovalo o 26 gólů méně (139:165), soupeřům povolí za 60 minut hry daleko méně ran na svou branku (27,79:32,78), v této statistice je Litvínov nejhorší v extralize.

Porovnání Komety a Litvínova.
Porovnání Komety a Litvínova.Livesport

Gólmani

Zde má navrch Brno s Dominikem Furchem. Ten podával v základní části lepší výkony než Matej Tomek. Slovenský gólman nicméně stojí za horší obranou a v předkole proti Plzni podal spolehlivý výkon. Zásadní bude, jak si poradí s kvalitnější ofenzivou Komety.

Speciální týmy

Vyšší úspěšnost v přesilovkách zaznamenala Kometa, znovu se však oba protivníci moc neliší. V oslabeních si také vede lépe Brno a dokonce je zde rozptyl o něco výraznější než u početních výhod. V trestných minutách se oba týmy znovu pohybují u sebe (Litvínov jich nasbíral o 11 víc).

Klíčový faktor

Obrana na obou stranách. Brno v ní podávalo jednoznačně lepší výkony než soupeř, a to je vlastně jediné, co oba týmy znatelněji odděluje. Litvínov ví, jak Kometě střílet góly. Bude se ale muset zaměřit na svou obranu, která bude největší slabinou Vervy.

Predikce

Brno odolá tlaku Litvínova a využije jeho prostupnější obrany. Série se nicméně potáhne dlouho.

Třinec – České Budějovice

Jihočeši si podle očekávání jasně poradili s Karlovými Vary. Další soupeř už pro ně ovšem představuje mnohem větší výzvu – obhájce titulu z Třince. Nesmějí tak usnout na vavřínech jako ve druhém zápase série. Pokud se u nich dá jedna věc vypíchnout, jsou to efektivní přesilovky.

Vzájemné zápasy

Třikrát měl navrch Třinec, ale dvakrát se rozhodlo až v prodloužení. Na konci základní části potom Budějovice vyprovodily mistra docela jasně, přičemž se jednalo o jediný zápas, kdy byl rozdíl ve skóre vyšší než jeden gól. Zajímavé je, že Třinec se zmohl při zápasech na jihu Čech jen na 17 resp. 18 střel.

Útok

Lepší v produktivitě byl v celé sezoně Třinec (172:147 na góly). Budějovice vysílají víc střel, obhájce titulu je tedy mnohem efektivnější. V top kvintetu bodování extraligy měl tři hráče (Růžička, Voženílek, Nestrašil) a o ty se hlavně bude opírat.

Obrana

Stejně jako v útočné třetině i na druhém konci kluziště je lepší Třinec (inkasované branky 132:149). Budějovice však dovolily soupeřům méně střeleckých pokusů, což jim poskytovalo větší převahu na ledě. Příliš se to ovšem neprojevilo. V obraně je srážejí výkony brankářů.

Porovnání Třince a Budějovic.
Porovnání Třince a Budějovic.Livesport

Gólmani

Jednička Jihočechů Dominik Hrachovina určitě nepatří mezi nejlepší brankáře v extralize a v porovnání s Markem Mazancem má výrazně horší čísla. Navíc ani v předkole si nevedl nejlépe, a to proti Varům, které na něj nevyslaly extrémní množství střel.

Speciální týmy

Třinec má lepší čísla jak v přesilovce, tak i v oslabení. V těchto disciplínách by měl mít navrch. Budějovice se však v předkole dobře naladily právě v početních výhodách, kdy jich proměnili 7 ze 16 a ve 12 oslabeních inkasovaly jen dva góly.

Klíčový faktor

Potvrzení formy nebo potvrzení kvality? Kvalitou je Třinec výš než soupeř a z méně příležitostí dokázal v průběhu sezony vytěžit víc. Budějovice však chytily v předkole a na konci základní části formu. Bude to stačit na Třinec, který je v play off vždy skvělý?

Predikce

Třinec se bude trápit v Budějovicích, ale sérii díky domácímu prostředí nakonec urve na svou stranu.

Program play off extraligy