Hradec vyhlíží první postup do extraligového finále. V cestě stojí Vítkovice

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Hradec vyhlíží první postup do extraligového finále. V cestě stojí Vítkovice

Budou se Vítkovice radovat i v semifinále?
Budou se Vítkovice radovat i v semifinále?Profimedia
V semifinálové sérii mezi Vítkovicemi a Hradcem Králové na sebe narazí dva týmy, které v samostatné české extralize zatím nezažily mistrovské oslavy. Ostravský celek se čtyřikrát probojoval do finále, ani jednou však neuspěl. Od jeho poslední finálové účasti už navíc uplynulo dlouhých 12 let. Hradec je na tom ještě hůř, ze dvou semifinálových klání nezvládl ani ani jedno a na první boj o Masarykův pohár stále čeká. Sérii bez jasného favorita pro Livesport Zprávy okomentoval extraligový mistr z roku 2003 a expert České televize Milan Antoš.

Vítkovice (2.) – Hradec Králové (4.)

V sezoně: 2:5, 3:4p, 5:2, 2:3sn (nejvíc bodů: Bukarts 4+2 – Lev 3+2)

V play off: Týmy se ve vyřazovacích bojích nikdy nestřetly.

Co se týče počtu medailí, patří Vítkovice v samostatné české extralize mezi nejúspěšnější týmy. Se šesti cennými kovy jsou na tom stejně jako Liberec nebo Plzeň a mají jen o jeden méně než Pardubice, Zlín či Vsetín. Od výše zmíněných celků je ale dělí jeden podstatný fakt, a tím je chybějící titul.  

Hned čtyřikrát za 30letou existenci nejvyšší české soutěže se ostravský celek probojoval do finále, vždy se ale musel sklonit před svým vyzyvatelem. Od poslední účasti v boji o zlato uběhlo už 12 let a Vítkovice mají spadeno na to, aby své čekání minimálně na postup do finále ukončily. 

Tým postavený kolem střelce Petera Muellera jde za úspěchem od startu extraligového ročníku. Dvě třetiny základní části Ostravané zdatně sekundovali nakonec suverénním Pardubicím a dlouhodobou část zakončili na druhém místě. “Cítíme, že můžeme něco dokázat. Po dlouhých letech jsme se dostali do semifinále, ale zároveň si myslíme, že máme na víc. Rozhodně nechceme skončit už na Hradci,” řekl kapitán Ridery Dominik Lakatoš. 

Právě on by měl být jedním z ofenzivních tahounů svého týmu. V základní části nasbíral 47 bodů a jeho výkony mu vynesly pozvánku do reprezentace. V play off však zatím mlčí. V sérii s Kometou nezískal ani bod a ve statistice plus minus v šesti zápasech zaznamenal nelichotivé tři záporné. Spolu s obráncem Jurajem Mikušem byl v tomto ohledu nejhorším hráčem týmu a proti Hradci Králové má co napravovat. 

Jeho ani celé Vítkovice však nečeká nic jednoduchého. V základní části Ostravané s Hradcem prohráli tři ze čtyř zápasů a pouze jednou dali víc než tři góly. "Jsme připraveni uspět. V této fázi play off už má každý soupeř svou kvalitu a jako vždy ve vyřazovacích bojích budou rozhodovat maličkosti,” uvedl trenér Miloš Holaň. 

Jergl: Pro postup uděláme maximum

Na druhém břehu vidí lepší vzájemnou bilanci jako psychologickou výhodu. "Víme, že jsme je v sezoně dokázali třikrát porazit a bilance není 0:4. Určitě to klukům pomůže a dodá trochu sebevědomí. Na druhou stranu play off je jiná soutěž. I proto bych řekl, že Vítkovice jsou vzhledem k průběhu základní části mírný favoritem," líčil Petr Svoboda, asistent hradeckého hlavního kouče Tomáše Martince. 

Hradec po prohře v úvodním zápase čtvrtfinálové série porazil Liberec čtyřikrát za sebou a navázal na své vítězné tažení ze závěru základní části. Z posledních 18 duelů jich Východočeši vyhráli 15 a kompaktními týmovými výkony míří za historickým úspěchem. Vždyť ještě nikdy v klubové historii přes semifinále neprošli. "Pokud série vyjde všem čtyřem lajnám, nečeká Vítkovice nic jednoduchého,” varuje Aleš Jergl, jenž Mountfieldu pomohl k postupu přes Liberec pěti kanadskými body.

Jergl stejně jako celý Hradec čeká na výraznější týmový průlom. V minulé sezoně sice pomohl Mountfieldu k zisku Prezidentského poháru pro vítěze základní části, v play off však neodvrátil překvapivý čtvrtfinálový krach s Mladou Boleslaví a prodloužil své čekání na vytoužený cenný kov. 

"Osobně mě nějaký úspěch nebo medaile míjí celou kariéru. Je to pro mě velká motivace a myslím si, že nemluvím jen za sebe, ale i za celý tým. Vidina je jasná, takže pro ni určitě uděláme maximum. Nachystáme se a doufám, že to zvládneme,” říká 28letý útočník.

To, jestli se Jergl a spol. dočkají prvního finále v klubové historii, bude jasné za necelých 14 dnů. Případný sedmý zápas je na programu v sobotu 15. dubna. 

Peter Mueller vs. Aleš Jergl

Mueller

Základní část: 36 zápasů, 35 bodů (18+17)

Play off: 6 zápasů, 6 bodů (3+3)

Jergl

Základní část: 52 zápasů, 31 bodů (17+14)

Play off: 5 zápasů, 5 bodů (2+3)

Očima Milana Antoše

"Vítkovice s Hradcem se střetnou trošku ve stínu druhé semifinálové série, rozhodně bych ale netvrdil, že půjde o horší hokej. Obě mužstva celou sezonu ukazují, že kvalitu mají. Určitě bych je neodepisoval ani v případném boji o titul. Hradec čtvrtfinále zvládl překvapivě jednoznačně, zatímco Vítkovice se k postupu trochu protrápily. I přesto jsou podle mě mírnými favority. V sérii s Kometou nepůsobily úplně suverénním dojmem, nicméně oproti Mountfieldu mají hráče, kteří dokážou rozhodovat zápasy v podstatě sami. Ať už je to Peter Mueller nebo třeba Roberts Bukarts. Ostravané svou kvalitu ukazují celou sezonu a myslím, že v semifinále své postavení po základní části potvrdí. Zajímavé bude sledovat souboj brankářů, kteří se ve čtvrtfinále předvedli ve skvělém světle. Jak Aleš Stezka tak Matěj Machovský vypadají výborně a svými výkony mohou do série výrazně promluvit. Těším se na hezký a vyrovnaný souboj, který může rozhodnout až sedmý zápas."