Pět událostí čtvrtfinále play off: Mueller sestřelil Kometu, Hudáček napodobil Kyselu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Pět událostí čtvrtfinále play off: Mueller sestřelil Kometu, Hudáček napodobil Kyselu
Peter Mueller rozhodl sérii proti svému bývalému klubu.
Peter Mueller rozhodl sérii proti svému bývalému klubu.Profimedia
Čtvrtfinálové série v extralize nabídly spoustu zajímavých momentů, jen některé ale měly sílu převážit misky vah na stranu jednoho ze soupeřů. Nejvýraznějším okamžikem byla postupová rána Petera Muellera (34) v prodloužení šestého zápasu v sérii Vítkovic s Kometou. Americký forvard sestřelil svůj bývalý tým a poslal ostravský celek po 12 letech do semifinále. Jen o rok kratší bylo čekání Pardubic, které přes Olomouc přešly i díky trefě Petera Čerešňáka v poslední minutě druhého zápasu. Třinec se mezi nejlepší čtyřku dostal popáté za sebou. Pohodu Ocelářů ve vyřazovacích bojích prokázal krásným gólem Libor Hudáček.

Kat Mueller

V šestém duelu mezi Kometou a Vítkovicemi běžela již 77. minuta. Na kostce nad ledem svítil stav 3:3 a Vítkovice po faulu Petra Holíka dostaly příležitost v podobě přesilové hry. Ostravané v předchozím průběhu play off nevyužili ani jednu ze sedmnácti, v klíčovém okamžiku série jim však stačilo pouhých 10 sekund. Brněnskou halu Rondo paradoxně utišil hráč, který v ní předchozí čtyři sezony diváky bavil - Peter Mueller.

Tohle byl přesně ten moment, proč po americkém sympaťákovi Vítkovice v červnu minulého roku sáhly. Borec se zkušenostmi s NHL si v přesilovce našel místo na vrcholku pravého kruhu, schoval svou střelu za bránícího hráče a pak už jen s rozpaženýma rukama a širokým úsměvem na tváři slavil postup do semifinále. “Je to fantastický pocit,” líčil.  

Mueller v Kometě zanechal výraznou stopu. Za čtyři sezony v modro-bílém dresu vstřelil 102 branek, přidal k nim 120 asistencí a od začátku své jihomoravské štace patřil mezi nejvýraznější postavy extraligy. V ročníku 2020/2021 dokonce jako první cizinec v historii ovládl bodování soutěže. Po sezoně se ale nedohodl na nové smlouvě a odešel do Ostravy.

“Většinou to bývá tak, že se trefí hráč, který za soupeře dřív hrál. Peter je velice kvalitní hráč, je to střelec. Je mu to asi jedno, že působil právě tady, dneska to vzal na sebe a trefil to parádně,” sypal ze sebe po hektickém závěru zápasu trenér Miloš Holaň. “Vyšlo jako v pohádce,” dodal jednapadesátiletý trenér.

Mullerovi patřila celá série. Vítěznou brankou rozhodl tři ze čtyř zápasů v nichž Vítkovice vyhrály a ve všech šesti duelech zaznamenal stejný počet bodů. "Doufali jsme, že by to mohla být jeho série. Jsme rádi, že byl tentokrát na naší straně, ale bez dalších hráčů by sám neudělal vůbec nic,” řekl Holaň. 

Trenérova slova potvrdil i Mueller. “Jsem hrdý, že jsme sérii zvládli jako tým. Pro klub je to velký úspěch,” zdůraznil po prvním vítkovickém postupu do semifinále od roku 2011. 

Last minute gól

Druhému čtvrtfinálovému utkání mezi Pardubicemi a Olomoucí dlouho vládli brankáři. Jak domácí Roman Will, tak olomoucký Jan Lukáš přes 59 minut působili neprůstřelně a drželi své týmy ve hře o vítězství. Trápení střelců rozsekl až dvacet sekund před koncem základní hrací doby obránce Dynama Peter Čerešňák. 

“Vůbec jsem nemířil, šel jsem to tam jen napálit,” přiznal po zápase slovenský bek. “Nevěděl jsem kolik času zbývá do konce a viděl jsem, že tam někdo stáhl dva hráče do brankoviště. Otevřel se mi prostor, ve kterém mě Lukáš Radil skvěle našel a se jen soustředil, abych trefil puk a branku.”

A že se trefil skvěle. Na vrcholku kruhu napřáhl a puk skončil přesně pod břevnem Lukášovy branky. “Poslal to tam z jedničky a opravdu mu to sedlo. Slyšel jsem za sebou jen tyčku, od které se puk odrazil do branky. Bohužel dostal příliš času. Byli jsme po dlouhém střídání rozhození a špatně jsme tam rozebrali hráče,” litoval Lukáš, jenž v zápase zlikvidoval 31 střeleckých pokusů Dynama.  

Olomouc už na odpověď neměla čas. Při závěrečném risku bez brankáře inkasovala ještě jednou a před domácími zápasy prohrávala v sérii 0:2. Pardubice zvládly i oba duely na Hané a v nejkratším možném čase postoupili do semifinále. 

Čerešňákova trefa se ukázala jako jeden z rozhodujících momentů série. Kdyby Mora dovedla druhý zápas do prodloužení a v něm rozhodla, jela by do domácí haly s vyrovnaným skóre a mohla by hrát výrazně uvolněněji. “Ulevili jsme si, protože v prodloužení se mohlo stát cokoliv,” přiznal po těsné domácí výhře Čerešňák.

Hudáčkova paráda

Tahle klička je stvořena pro zápasy proti Spartě. Třinecký Libor Hudáček po 22 letech oprášil kousek Roberta Kysely a ve čtvrtfinále vytáhl zakončení, kterým bývalý kapitán Litvínova překonal Petra Břízu. Severočechům tehdy efektní blafák s hokejkou mezi nohama k postupu nestačil. Oceláři se po Hudáčkově brance radovali a do semifinále proklouzli po výhře 4:2 na zápasy. 

Sparta v šestém utkání v Třinci potřebovala vyhrát. Po dvou třetinách Pražané ztráceli dva góly a ve třetím dějství se nadechovali k tlaku, chyba obránce Martina Janduse ale vyustila v Hudáčkův skvěle zakončený únik a Třinec odskočil na 3:0.  

„Měl jsem čas, šel jsem z pravé strany a vzpomněl jsem si, že v mládí mi tahle finta jednou vyšla. Když mi bylo sedmnáct a jel jsem za Spišskou své vůbec první nájezdy, tak jsem právě tohle vyzkoušel. A podařilo se! Pak jsem se o něco podobného dlouho snažil a nic. Až teď po letech to vyšlo znovu,“ vyprávěl slovenský útočník.

Sparta o necelou minutu později zásluhou Michala Kempného snížila, k obratu už se ale nezmohla. Třinec naopak pojistil svou výhru dalšími dvěma góly a mezi nejlepší čtyřku se dostal popáté za sebou. Již v neděli Oceláři odstartují sérii na ledě Pardubického Dynama. “Musíme se držet naší hry a hrát stejně jako ve čtvrtfinále,” apeloval před startem semifinále Hudáček.

Kontroverzní faul

Lukáš Sedlák se hned po příchodu z NHL zařadil mezi hlavní hvězdy extraligy. Jak platným hráčem je prokázal i ve čtvrtfinále proti Olomouci, v němž nasbíral pět kanadských bodů. Mohlo jich být i víc, to by ale rychlonohý forvard nesměl ve třetím zápase série tvrdě sestřelit Jakuba Orsavu. Rozhodčí Sedláka poslali do sprch a disciplinární komise mu na cestu přibalila ještě stopku na jeden zápas. 

Sedlák svého soupeře trefil nešťastně. Namísto ramena zasáhl hlavu předkloněného Orsavy a otřesený olomoucký útočník se svalil k zemi. Rozhodčí měli jasno, pardubický realizační tým ale viděl situaci jinak. Rozpáleného asistenta Richarda Krále dokonce musel krotit hlavní trenér Dynama Radim Rulík. Na trestu pro pardubického ofenzivního lídra to ale nic nezměnilo. 

“Myslím si, že šlo o nechtěný zákrok. Orsava se zastavil a sklonil hlavu. Kdyby pokračoval v jízdě, asi by došlo k čistému kontaktu,” hájil svého svěřence Rulík. “Já ho obdivuju, jdou po něm všichni. Vyloženě po něm. Probíhá to celou sezonu, nikdo to neřeší. Mám strach, aby to nedopadlo tragicky,” dodal rozladěný kouč.

Dynamo ztráta Sedláka opařila. Olomouc po ní odskočila a dostala se do vedení 4:2. Ve třetí části Pardubice přeskupily útoky, smazaly ztrátu a v prodloužení rozhodl Tomáš Zohorna. Dynamo bez potrestaného útočníka vyhrálo i čtvrtý duel postoupilo do semifinále v nejkratším možném termínu. 

“Celou sérii jsme hráli to, co jsme chtěli. Samozřejmě tam byly i momenty, kdy jsme z toho trochu vypadli a stálo nás to nějaké góly. Nyní je potřeba, soustředit se na to, abychom hráli svou hru po celých 60 minut,” hlásil Sedlák před semifinále v rozhovoru pro Livesport Zprávy.

Hradecký zlom

Před startem série mezi Hradcem Králové a Libercem se očekávala bitva o každý metr hřiště. Vyhlídky vyrovnaného střetnutí posilovala bilance obou soupeřů v základní části. V konečné tabulce je dělil jediný bod a ve vzájemných zápasech byl Mountfield lepší o jeden vstřelený gól. 

První dva duely očekávání potvrdily a série se do Liberce přesunula za stavu 1:1. Ve třetím střetnutí ale přišel zlom. Hradec v Liberci držel vedení 1:0, minutu a čtvrt před koncem však srovnal Petr Jelínek a poslal zápas do prodloužení. 

Kdo čekal, že v něm Tygři využijí psychickou výhodu z pozdního srovnání a svou kořist uženou, ten se ošklivě mýlil. Hradec si po půl minutě nastaveného času vynutil přesilovou hru a Aleš Jergl v ní vystřelil výhru hostů 2:1. Stejného vedení se Mountfield ujal i v sérii a Liberec tím zlomil. Severočeši nezvládli ani druhý domácí zápas a Hradec po přesunu série zpět do ČPP Arény přidal čtvrtou, postupovou výhru. 

Všechny čtyři hradecká vítězství vychytal gólman Matěj Machovský, jenž do série vstoupil až ve druhém zápase. Ve čtyřech duelech udržel průměr inkasovaných branek pod dvěma góly na zápas a byl jedním z hlavních lídru Hradeckého celku. “Jsem strašně rád, že jsme je poslali na dovolenou,” řekl po konci série.