Třinec – Hradec v číslech. V čem Východočeši v play off zaostávají a v čem tkví kouzlo Ocelářů?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Třinec – Hradec v číslech. V čem Východočeši v play off zaostávají a v čem tkví kouzlo Ocelářů?
Hlava nehlava, hlavně, když to povede k úspěchu. Hokejisté Třince hrají v play off na hraně bolesti.
Hlava nehlava, hlavně, když to povede k úspěchu. Hokejisté Třince hrají v play off na hraně bolesti.Profimedia
Třinec a Hradec Králové sice nyní spolu bojují o titul šampiona hokejové extraligy, nicméně pohled do statistik vypovídá o tom, že by to měla být jednoznačná záležitost. Oceláři svého protivníka předčí ve všech možných ohledech, v první v řadě v tom, že s ním ještě nikdy v play off neprohráli. Co dalšího prozradila čísla?

Vzájemná bilance v extralize

Základní část

Třinec – Hradec 40 15 4 4 17 104:95

Play off

Třinec – Hradec 8 4 2 2 0 22:12

Pozn.: Jednotlivá čísla znamenají celkový počet zápasů, z pohledu Třince pak počet výher v základní hrací době, výher v prodloužení či po nájezdech, proher v prodloužení či po nájezdech a proher v základní hrací době.

Zatímco v základní části je ve vzájemných střetnutích úspěšnější Hradec, v play off má jasně navrch Třinec. Zatím v něm se svým finálovým soupeřem ještě neprohrál v základní hrací době ani jednou. Oba kluby už na sebe narazily ve vyřazovací části v semifinále na jaře 2018, Oceláři tehdy postoupili po výsledku 4:2 na zápasy.

Dlouhodobá forma

Třinec

Překvapivě je lepší venku než doma, kde prohrál pět z posledních 10 zápasů. Včetně dvou nezdarů v minulých dvou vystoupeních na svém stadionu s Pardubicemi.

Hradec

Nabral slibný vítr ve čtvrtfinále s Libercem, jenže po sedmi výhrách v řadě (včetně semifinále s Vítkovicemi) přišel útlum. A z následných šesti duelů získal jediný, navíc v prodloužení.

Útok

Třinec

V letošním play off má průměr 2,89 gólu na utkání, což je nejen nejlepší výsledek ze všech, nýbrž je to i příznivější produktivita, než jakou měl tým při loňském zisku titulu.

Hradec

Podle průměru vstřelených branek na zápas mu v pořadí účastníků letošního play off patří až deváté místo. Celkem v play off zaostává za Třincem o propastných 20 gólů (32:52).

Obrana

Třinec

Možná nejlépe vystihuje herní styl Ocelářů statistika zblokovaných střel. V ní dosahují hranice téměř 20 zastavených ran na utkání (19,44). V základní části je průměr okolo 13…

Hradec

Takovou obětavost neukazuje a zvlášť patrné je to ve statistice střel, které na jeho branku šly v oslabení (81), zatímco Třinec je na 29. A to oba kluby dělí jediná hra ve čtyřech! 

Disciplína

Třinec

Zkušený tým ví, jak o titul hrát. Za minulé tři zápasy nasbíral jen sedm dvouminutových trestů. V sedmém utkání semifinále proti Pardubicím přežil v čase 59:57 trestné střílení.

Hradec

Ze všech semifinalistů má jako jediný úspěšnost oslabení pod 80 % (73,33 %). Také inkasoval zdaleka nejvíc gólů v početní nevýhodě (12). Ve finále však dosud žádný.

3 hráči ve formě

Třinec

Martin Růžička

Těžko tohle jméno někoho v play off překvapí. Fantom vyřazovací části vede její pořadí produktivity s průměrem téměř bod na zápas (9+8 v 18 utkáních) i tabulku střelců.

Daniel Voženílek

Naopak (možná) nečekaný hrdina. Centr třetí formace zatím ve finále září, podílel se na čtyřech ze šesti branek svého týmu, v obou utkáních vsítil vítěznou trefu.

Ondřej Kacetl

Noční můra sparťanů ze čtvrtfinále nepolevuje ani teď. Hradec je střelecky daleko aktivnější, on však za necelých 131 minut finále pustil pouhé tři góly.

Hradec

Oliver Okuliar

Jasný adept na ocenění pro nováčka roku. Slovenský talent je nejproduktivnějším hráčem týmu, s góly ovšem spíš šetří. Ten nejdůležitější, postupový do finále, nicméně vsítil on.

Matěj Machovský

Vyzařuje z něj spolehlivost. Za celé play off si drží stejný (vynikající) průměr inkasovaných branek na zápas jako jeho finálový soupeř s maskou (1,55).

Kevin Klíma

Okuliarovo dvojče z třetí i přesilovkové formace, v níž vymýšlí nápady na zakončení. Technicky obdařený útočník bodoval v šesti z předchozích osmi utkání.

Z databanky Livesportu

Největší úspěchy hradeckého hokeje jsou pevně svázané s Třincem. Vedle letošní finálové účasti (první v dějinách klubu) je to také historicky první postup mezi elitu v roce 1993. Tehdejší Stadion Hradec Králové zvítězil v rozhodujícím pátém zápase semifinále na ledě TŽ Třinec 2:1 v prodloužení, přičemž na rozhodující gól znamenající vstupenku do premiérového ročníku samostatné české extraligy nahrál Patrik Martinec, bratr nynějšího trenéra týmu Tomáše.

Třinec vyhrál v play off dlouhých dvanáct sérií za sebou! Naposledy ve vyřazovací části neuspěl ve finále v roce 2018, kdy podlehl Kometě Brno 1:4 na zápasy. V boji o titul je tak popáté za sebou. Rekord samostatné soutěže drží v tomto ohledu Vsetín, jenž se v letech 1995 až 2001 účastnil klání o zlato sedmkrát v řadě.

Finálová produktivita útočníka Daniela Voženílka proti Hradci je pro mnohé fanoušky možná překvapivá, nikoliv však zčistajasna zrozená. Fyzicky hrající forvard totiž rozhodl o obou výhrách svého klubu nad Mountfieldem nejen ve finále, ale už i v základní části. V listopadu dvěma trefami řídil domácí úspěch 4:1, v lednu vystřelil Třinci výhru 3:2 v prodloužení na ledě soupeře. Ve zbylých dvou utkáních proti Hradci nebodoval – a jeho tým prohrál.

Přehled série Třinec – Hradec.