Třinec – Hradec. Domácí mohou v neděli slavit zlatý kvartet, soupeř spoléhá na sílu venku

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Třinec – Hradec. Domácí mohou v neděli slavit zlatý kvartet, soupeř spoléhá na sílu venku
Natěsno. Oba dosavadní duely finále byly velice vyrovnané, totéž se dá očekávat i od těch víkendových.
Natěsno. Oba dosavadní duely finále byly velice vyrovnané, totéž se dá očekávat i od těch víkendových.Profimedia
Získali pro sebe první dva zápasy finálové série, další dva jim chybějí k tomu, aby se počtvrté za sebou stali vládci hokejové extraligy. Hokejisté Třince jsou na dosah zisku titulu, jímž by se přiblížili zlaté jízdě Vsetína, který v letech 1995-1999 slavil dokonce pětkrát za sebou. Proti je soupeř z Hradce Králové, jenž spoléhá na výborné výsledky venku v letošním play off, v němž tam uspěl v pěti ze šesti vystoupení.

Podobně jako předtím Spartu a také Pardubice však zatím Smoleňáka a spol. deptá třinecký defenzivní styl. V obou dosavadních utkáních Východočeši svého soupeře přestříleli (29:23 a 30:23), v prodloužení druhého klání jej mačkali, jenže pak červenobílí ze své ojedinělé šance duel rozhodli. "Naštve to, ale nesmíme si z toho dělat těžkou hlavu. Jedeme dál, prostě se jim dvakrát podařilo vyhrát, teď musíme přivézt dvě vítězství z Třince my. V sezoně jsme si ukázali, že je dokážeme porazit. Věřím, že se nám sérii povede zlomit," burcoval v rozhovoru pro klubový web hradecký útočník Aleš Jergl.

V podobném duchu mluvili po úvodních dvou utkáních i trenéři jeho týmu. Vždyť černočervení ztratili venku v letošních bojích o titul jediný zápas, a to ještě ve Vítkovicích padli až v prodloužení po 99 minutách hry. "Podle mě kluci dobře vidí, že jsme schopni hrát s Třincem otevřenou partii a že opravdu záleží na detailech. Dvakrát se přiklonily k hostům, my potřebujeme pořád věřit systému a být trpěliví jako ve druhém zápase," podotkl kouč Tomáš Martinec.

Ambice obou soupeřů se zákonitě změnily. Pro Hradec je to aktuálně snaha vrátit sérii před své fanoušky, čili vybojovat v Třinci aspoň jedno vítězství, u Ocelářů je to samotný zisk titulu. A neposlouchat kolem sebe řeči o tom, že je trofej blízko. "Máme hodně zkušený tým, půjdeme do domácích zápasů s velikou pokorou a vírou. Hradec je strašně silný tým, velice aktivní mužstvo, snaží se hodně bruslit. A na to se budeme určitě také připravovat," uvedl třinecký kanonýr Martin Růžička.

Ten se středeční trefou stal nejlepším střelcem historie play off samostatné české extraligy a k překonání celkového rekordu Viktora Ujčíka (62 zásahů), jenž zahrnuje i trefy ve federálních časech, mu scházejí tři přesné rány. "Znamená to pro mě samozřejmě hodně. Být vedle takových hráčů, jací v těch tabulkách jsou, je pocta. Opravdu si toho moc vážím, ale myslím, že to docením až později, nebo až po kariéře. Chtěl bych poděkovat všem, kteří mi k tomu pomohli," vyznal se snajpr.

I pohlídat tohoto mimořádného útočníka bude jedním z úkolů hráčů Hradce pro následující víkend. A také hrát proti Třinci chytřeji. "Ve středním pásmu čekají na svou šanci a pak hned odpovědí," vystihl protivníkovu strategii Jergl. Jeho tým má za sebou vyčerpávající semifinále s Vítkovicemi, energie má však pořád dost. "Sílu opravdu máme, je to vidět i na ledě. Hrajeme na čtyři lajny, snažíme se mít krátké střídání. Musíme hlavně věřit, že sérii zvládneme otočit," uzavírá hradecký forvard.

Zbývající program finále