Vítkovice jsou v semifinále. Drama v Brně rozhodl bývalý hráč Komety Mueller

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Vítkovice jsou v semifinále. Drama v Brně rozhodl bývalý hráč Komety Mueller

Vítkovice jsou po 12 letech v semifinále play off.
Vítkovice jsou po 12 letech v semifinále play off.Profimedia
Hokejisté Vítkovic využili v sérii s Kometou hned první mečbol a po 12 letech postoupili mezi nejlepší čtyři extraligové celky. Dramatický zápas rozhodl v závěru 20minutového prodloužení Peter Mueller (34). Americký hokejista, který do Ostravy přišel před sezonou právě z Brna, v čase 76:22 využil přesilovou hru a zařídil Vítkovicím postupovou výhru 4:3. Vítězové přehráli Kometu ve vyřazovacích bojích na třetí pokus a poprvé v historii.

Vzruch do opatrného úvodu přinesla 7. minuta. Střelu Petra Gewieseho od modré kryl Dominik Furch, jemuž puk vypadl a Roberts Bukarts jej zasunul do sítě. Brno si vzalo trenérskou výzvu, ale s protestem proti nedovolenému bránění neuspělo. Gól byl uznán a domácí tým musel na dvě minuty do čtyř. V početní nevýhodě jej od druhého gólu zachránila tyčka.

Kometa se těžko dostávala před ostravskou branku, výjimkou byla 17. minuta, kdy se před Aleše Stezku proháčkoval obránce Jan Ščotka, kterého fauloval Juraj Mikuš. Sudí nařídili trestné střílení, jenže nejproduktivnější brněnský hráč v sezoně Petr Holík jej neproměnil.

Video se dostalo do akce i v úvodu druhé třetiny. Jakub Flek se ocitl sám před Stezkou, udělal mu blafák a vystřelil. Vítkovický gólman bruslí posunul branku, puk však prošel přes brankovou čáru a sudí po prozkoumání situace uznali technický gól. Kometu vyrovnání nakoplo a během 90 vteřin otočila skóre. Rychlý výpad provedl po pravé straně Luboš Horký, našel před Stezkou volného Zdeňka Okála, a ten zasunul puk pod betonem do sítě.

Vyrovnání měl na holi Mueller. Ani on, ani na druhé straně Kim Strömberg však neuspěli. Skóre se změnilo až v poslední minutě druhé třetiny, kdy ideální pas Jakuba Stehlíka využil ve svůj druhý gól v utkání Bukarts. Vítkovické hokejisty gól do šatny povzbudil a elán si přenesli do třetí třetiny. Hned ve 42. minutě zúročili tlak. Střelou z mezikruží se prosadil Stehlík a dal svůj první gól v kariéře v play off.

Kometa musela odvracet konec sezony a k vyrovnání došla poměrně brzy, Tomáš Kundrátek bombou prostřelil vše, co mu stálo v cestě a zaznamenal tak teprve druhý přesilovkový gól v celé sérii.

Oba týmy si byly vědomy toho, že každá další chyba může mít zásadní vliv na konečný výsledek. Důsledná obrana byla prioritou, snaha prosadit se nicméně neutuchala ani na jedné straně.

V 53. minutě měl na hokejce gól Flek, ovšem Stezka jeho ránu zlikvidoval. Brno tím odstartovalo závěrečný nápor, stále se ale muselo se mít na pozoru. Ani 60 minut nakonec na rozhodnutí nestačilo a duel šel do prodloužení.

V něm se šance střídaly na obou stranách, za hosty mohli skórovat Peter Krieger a Mueller, za domácí Adam Zbořil či Kristián Pospíšil. Obě obrany ustály po jednom oslabení, v tom dalším ale Brno inkasovalo a sezona pro něj skončila. Krátce po Holíkově vyloučení prostřelil vše, co mu stálo v cestě, Mueller a odšpuntoval tak ostravskou euforii.

Vítkovice se v semifinále střetnou s Hradcem Králové, nebo Spartou, vše závisí na výsledku série mezi Pražany a Třincem. Jisté je, že proti jakémukoliv soupeři začne ostravský celek sérii doma 4. dubna. Do bojů o medaile se vítězové probojovali po 12 letech, v roce 2011 skončili druzí. Od té doby vypadly Vítkovice šestkrát ve čtvrtfinále.

Statistiky utkání